tips raamdecoratie schoonmaken

Handige tips voor het schoonmaken van je raamdecoratie

Het schoonmaken van raamdecoratie is niet altijd even makkelijk. Toch is de juiste aanpak vaak eenvoudig.

Een huis zonder juiste raamdecoratie kan natuurlijk niet. Omdat de keuze enorm is, is het belangrijk goed na te denken over welk type raamdecoratie je nu eigenlijk wil. Zo heb je de keuze uit gordijnen, inbetweens, jaloezieën en ook plissé gordijnen.

Naast dat het een belangrijke toevoeging is aan je interieur als het gaat om sfeer en gezelligheid, is het ook goed om na te denken over het onderhouden ervan. Gordijnen kunnen gewassen worden, maar hoe zorg je ervoor  dat je jaloezieën schoon blijven?

Vooral zwarte jaloezieën zijn voor de meesten een uitdaging, aangezien je hier ieder stofje op ziet zitten. Om ervoor te zorgen dat jij je raamdecoratie schoon weet te houden, hebben wij een aantal handige tips voor je.
De beste tips om raamdecoratie schoon te maken

Natuurlijk wil je er voor zorgen dat de gekozen raamdecoratie netjes en schoon blijft. Maar hoe doe je dat eigenlijk. Hieronder vindt je de juiste tips om dit snel en effectief voor elkaar te krijgen.

Op deze manier blijft raamdecoratie altijd schoon.

Zorg voor de juiste ‘tools’

Het schoonmaken van je raambekleding wordt al een stuk gemakkelijker door het gebruik van de juiste tools. De ideale manier om je jaloezie goed schoon te maken, is door gebruik te maken van je stofzuiger, maar dan wel met een speciale borstel.

Je zult zien dat wanneer je dit doet, je voor je het weet alle stof heeft opgezogen en je jaloezie er weer netjes en schoon uitziet. Belangrijk is wel dat je een speciale zachte borstel gebruikt, zodat je niets beschadigt natuurlijk. Een andere manier is door gebruik te maken van reinigingsdoekjes.

Er zijn speciale doekjes verkrijgbaar die geschikt zijn voor het schoonmaken van verschillende soorten raamdecoratie, zoals jaloezieën en rolgordijnen. Deze doekjes zijn meestal vochtig en helpen bij het verwijderen van hardnekkig vuil.

Stap voor stap schoonmaken

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe raamdecoratie, dan is de kans groot dat je bij een gespecialiseerde winkel voor raamdecoratie terechtkomt of gewoon online op zoek gaat.

Wat hierbij belangrijk is, is dat ze je niet alleen begeleiden bij het aankooptraject, maar je ook voorzien van de juiste tips om alles schoon te maken en ook te houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om geen schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken en moet je zorgen dat je de juiste tools gebruikt, zoals ook hierboven aangegeven.

Omdat we ons ook kunnen voorstellen dat je alle stappen niet meer helder hebt, hebben we ze hieronder voor je uitgewerkt, zodat je zeker weet dat je het goed doet.

Verwijder eerst het stof

De grootste boosdoener van vieze raamdecoratie is de stof. Dit is bij gordijnen en vitrage natuurlijk niet het geval, maar bij jaloezieën wel.

Vooral wanneer ze donker zijn, mag je ze bijna dagelijks afnemen met een droge doek, stofzuiger met borstel of een stoffer die speciaal geschikt is voor de kleine ruimtes.

Pak een vochtige doek

Nu het grootste deel van het vuil is verwijderd, is het tijd voor een vochtige doek. Deze maak je alleen nat met wat water, zodat je niets kunt beschadigen.

De ideale doeken hiervoor zijn vezeldoeken, aangezien deze het vuil dat vrijkomt, makkelijk kunnen opvangen en ook andere vuil- en vetvlekken doelgericht kunnen schoonmaken.
Grondig reinigen

Het kan soms zo zijn dat de jaloezieën zo vies zijn, dat alleen een natte doek niet meer voldoende is. Omdat je niets wilt beschadigen, is het belangrijk goed te kijken naar het type schoonmaakmiddel dat je gebruikt.

Gebruik een mild reinigingsmiddel en zachte doek. Je mag hierbij best wat kracht uitoefenen, zodat vlekken ook daadwerkelijk worden verwijderd.

Let wel op dat je de zeepresten goed weghaalt, aangezien deze anders op hun beurt weer kunnen zorgen voor vlekken.