vloer dweilen

Vloer Dweilen : De Ultieme Gids (Incl. Video)

Het dweilen van een vloer is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis. Of je nu te maken hebt met een houten vloer, tegelvloer of laminaatvloer, het dweilen van je vloer zorgt voor een schone en hygiënische omgeving.

Bovendien verlengt het regelmatig dweilen de levensduur van je vloer en houdt het hem in goede conditie. In dit artikel beschrijven we stap voor stap hoe je je vloer kunt dweilen, zodat je een stralende en schone vloer krijgt.

Weet overigens ook dat een houten vloeren dweilen op een andere manier gaat !

Het beste schoonmaakmiddel voor het vloeren dweilen

Natuurlijk wilt u de vloer schoonmaken door middel van het dweilen van de vloer. Wellicht vraagt u zich af welk schoonmaakmiddel hiervoor te gebruiken. Schoonmaaktips.com heeft EasyFloor in haar assortiment waarmee u elke vloer perfect kunt dweilen en schoonmaken.
Easy Floor wordt niet in winkels verkocht en wordt dus exclusief op Schoonmaaktips.com – via de webshop – verkocht aan klanten in Nederland en Belgie. Wij berekenen geen extra verzendkosten en geven bovendien een “Niet goed, geld terug” garantie.

Stappenplan voor het dweilen van een vloer

  1. Verzamel de benodigdheden: een dweil, EasyFloor, stofzuiger of bezem, eventueel een emmer.
  2. Verwijder grove vuil en stof van de vloer met een stofzuiger of bezem.
  3. Maak een oplossing van EasyFloor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Dweil de vloer in secties, beginnend bij de verste hoek van de kamer en werkend naar de deur. Zorg ervoor dat je altijd een schoon gedeelte van de dweil gebruikt.
  5. Verwijder overtollig vocht met een schone, droge dweil.
  6. Laat de vloer volledig drogen voordat je hem weer belooft of meubels terugzet.

Tip: het is aanbevolen om regelmatig te dweilen en te ontvetten om je vloer in topconditie te houden en te voorkomen dat vuil en vlekken zich vastzetten in het oppervlak.

vloer dweilen

Verzamel de benodigdheden

Voordat je begint met dweilen, is het belangrijk om te zorgen dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Dit omvat een dweil, EasyFloor, stofzuiger of bezem, en eventueel een emmer. Het is aanbevolen om een goede kwaliteit dweil te kiezen die sterk en absorberend is, zodat je grondig kunt dweilen zonder te veel water achter te laten. EasyFloor is een speciaal dweilmiddel dat ontwikkeld is om grondig te reinigen en te ontvetten, en is verkrijgbaar bij verschillende aanbieders.

Verwijder grove vuil en stof

Voordat je begint met dweilen, is het belangrijk om het grove vuil en stof van de vloer te verwijderen. Dit kan door middel van stofzuigen met een stofzuiger of bezem, of door de vloer te vegen met een bezem. Stofzuigers zijn een handige tool om grove vuil en stof snel en efficiënt te verwijderen. (Link naar Bol.com voor de beste stofzuigers op dit moment)

Maak een oplossing met EasyFloor

Om te beginnen met dweilen, gebruikt u allereerst een emmer met koud water met daarbij een beetje EasyFloor. Lees de bijgeleverde aanwijzingen zorgvuldig en volg ze om te zorgen dat je de juiste verhouding tussen het middel en water krijgt. Giet de oplossing vervolgens in een emmer en meng het grondig.

Let op: sommige vloeren kunnen gevoelig zijn voor bepaalde producten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat EasyFloor geschikt is voor jouw specifieke vloertype.
Dweil de vloer in secties

Wanneer je begint met dweilen, is het belangrijk om de vloer in secties te verdelen. Dit maakt het proces overzichtelijker en efficiënter. Begin in de verste hoek van de kamer en werk naar de deur. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je geen stukken overslaat en krijg je een gelijkmatige dekking van de oplossing van EasyFloor.

Gebruik altijd een schone gedeelte van de dweil

Tijdens het dweilen is het belangrijk om altijd een schoon gedeelte van de dweil te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je geen vuil van de ene plek naar de andere verplaatst en een grondige reiniging krijgt. Het is aan te bevelen om de dweil regelmatig uit te wringen en om te wisselen naar een nieuwe dweil wanneer hij te vies is.

Verwijder overtollig vocht

Na het dweilen is het belangrijk om het overtollige vocht van de vloer te verwijderen. Dit kun je doen door de vloer droog te wrijven met een schone, droge dweil. Zorg ervoor dat je het vocht grondig verwijdert, zodat de vloer snel kan drogen.

Laat de vloer volledig drogen

Het is belangrijk om de vloer volledig te laten drogen voordat je hem weer belooft of meubels terugzet. Dit voorkomt beschadiging van de vloer en verlengt de levensduur ervan. Het duurt meestal ongeveer een uur voordat de vloer volledig droog is. Na het dweilen is het aan te bevelen om de vloer nog eens grondig na te lopen om te controleren of er nog plekken zijn die nat zijn en deze nog eens extra droog te wrijven.
Hoe vaak een vloer dweilen ?

Het is afhankelijk van een aantal factoren hoe vaak een vloer gedweild moet worden. Hieronder staan een aantal factoren die hier invloed op hebben:

  1. Gebruik: Hoe intensiever de vloer gebruikt wordt, hoe vaker hij gedweild moet worden. Als de vloer bijvoorbeeld veel vuil opneemt, zoals voetsporen of vlekken, zal deze vaker gedweild moeten worden.
  2. Type vloer: Het type vloer is ook een belangrijke factor. Bijvoorbeeld, houten vloeren hebben meer onderhoud nodig dan tegels of laminaat.
  3. Huisdieren: Huisdieren kunnen ook een rol spelen bij hoe vaak een vloer gedweild moet worden. Huisdieren brengen vaak veel stof en vuil binnen en kunnen dus vaker voor een vervuilde vloer zorgen.

Als richtlijn kun je zeggen dat een vloer gemiddeld eens in de twee weken gedweild moet worden. Indien de vloer intensief gebruikt wordt, kan het zijn dat hij vaker gedweild moet worden. Als de vloer minder intensief gebruikt wordt, kan het zijn dat hij minder vaak gedweild hoeft te worden.

Bekijk ook eens de video van onze collega Poetsprins.nl hieronder

Dillema’s vloeren dweilen

We kunnen ons voorstellen dat je toch nog vragen hebt. Hopelijk worden deze hieronder voor je beantwoord en kun je ermee aan de slag.

Wat is beter een mop of een dweil?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat beter is: een mop of een dweil. Het hangt af van de specifieke schoonmaaktaak en persoonlijke voorkeur. Sommigen prefereren een mop omdat deze meer water opneemt en beter geschikt is voor grotere oppervlakken.

Anderen vinden een dweil beter omdat deze makkelijker in hoekjes en kieren te gebruiken is en minder water achterlaat.

Wat is beter koud of warm dweilen?

Of je nu dweilt met koud of warm water, hangt af van het soort oppervlak dat je wilt reinigen en de specifieke vervuiling.

Warm water is vaak effectiever bij het verwijderen van vuil en vlekken, omdat het de moleculen van het vuil verzacht en het gemakkelijker maakt om op te nemen. Het is ook handiger bij het verwijderen van bacteriën en schimmels, omdat warm water deze micro-organismen doodt.

Koud water kan in sommige gevallen eveneens effectief zijn, bijvoorbeeld bij het verwijderen van bepaalde soorten vlekken, zoals bloed, bier of rode wijn. Het kan ook handiger zijn bij het reinigen van bepaalde oppervlakken, zoals houten vloeren, die kunnen uitzetten of vervormen door warm water.

Over het algemeen is het belangrijk om te weten welke specifieke schoonmaak eigenschappen je nodig hebt en hoe het materiaal van het oppervlak dat je wilt reinigen op warm water reageert, voordat je beslist of je koud of warm water wilt gebruiken.
Is wasverzachter goed om te dweilen?

Wasverzachter is niet specifiek ontworpen om mee te dweilen en wordt daarom niet aanbevolen om te gebruiken. Wasverzachter is bedoeld om wasgoed zachter en gemakkelijker te strijken, en bevat soms chemicaliën die niet geschikt zijn voor het reinigen van vloeren.

Bovendien kunnen sommige wasverzachters op sommige oppervlakken, zoals houten vloeren, een slechte reactie veroorzaken. Deze producten kunnen de vloer aantasten of verkleuren.

Voor het dweilen van vloeren is het het beste om gebruik te maken van specifieke reinigingsproducten die specifiek ontworpen zijn voor het reinigen van vloeren, zoals all-purpose reinigers of vloerreinigers, zoals EasyFloor. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de vloeren proper en hygiënisch blijven, zonder de vloeren te beschadigen.

Vloer dweilen samenvatting

Het is belangrijk om het juiste schoonmaakmiddel te gebruiken als u een vloer wilt gaan dweilen. Gebruik een echte vloerreiniger of een echte vloerzeep om de vloer te reinigen. EasyFloor kan op allerlei vloeren gebruikt worden !

Werk systematisch als u de vloer gaat schoonmaken en let op dat het gehele oppervlak van de vloer ‘geraakt’ wordt.

Wij hopen dat u gemakkelijker de vloer kunt dweilen nu na het lezen van onze adviezen en tips.