vloer dweilen

Vloer Dweilen ? Zo Doe Je Dat !

Hoe ga je een vloer dweilen en hoe kun je dweilen zonder strepen achter te laten. Het lijkt een simpel karwei, maar toch hebben er veel mensen moeite mee. In dit artikel op schoonmaaktips.com gaat we er uitgebreid op in. We geven u tips en informatie om met een ouderwetse dweil tot een prachtige schone vloer te komen waarbij u bijna professioneel gaat dweilen ! Daarbij gaan we in op het ‘tradioneel dweilen’ en het dweilen met elektrische hulpmiddelen (Link naar Bol.com)

Hoe ga je de vloer dweilen ?

Het lijkt simpel maar toch geven we je enkele belangrijke tips :

 • Maak de vloer eerst goed schoon met een stofzuiger
 • Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel
 • Gebruik een goede dweil
 • Maak een lauwwarm sopje
 • Werk van binnen naar buiten (naar de uitgang)
 • Dweil in vaste ‘banen’
 • Maak de gedweilde vloer altijd droog

Lees ook : Keramische tegels schoonmaken

Het spreekt voor zich, maar toch doen veel mensen dit niet : eerst stofzuigen. Door de stofzuiger eerst te gebruiken neemt u alle stof en vuil weg. Dit is belangrijk om daarna, tijdens het dweilen niet telkens het sopje te moeten vervangen.

Bekijk nu de beste stofzuigers !

Wees zuinig met schoonmaakmiddel. Een sopje maken betekent dat u een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel in lauwwarm water oplost en dat is voldoende om grote oppervlakken goed schoon te krijgen.

Vloer streeploos dweilen

De vloer streeploos dweilen ? Door EasyFloor te gaan gebruiken kunt u dweilen zonder strepen achter te laten. EasyFloor is verkrijgbaar in onze webshop en wordt gratis naar u verzonden.

U kunt EasyFloor direct bestellen (1 Fles verpakking en per 3 stuks)

Leifheit

Leifheit producten om de vloer te dweilen worden in Nederland en Belgie veel gebruikt. Leifheit is een topmerk als het schoonmaakartikelen gaat.

Gebruik in elk geval goed ‘gereedschap’. Een goedkope dweil hoeft dus niet slechter te zijn, maar kijk naar reviews of vraag om advies als u een nieuwe dweil wilt aanschaffen. Met ranzige moppen zal het zeker niet lukken. In dit opzicht zijn de Leifheit producten vaak de beste die u aan kunt schaffen. (Link naar Bol.com)

Het gebruik van een goede vloerdweil is natuurlijk essentieel. Een versleten of oude dweil zal minder goed schoonmaken. Er zijn overigens ook zeer goed vloer moppen of vloerwissers verkrijgbaar.

Dweilen zonder strepen kan alleen als u de juiste schoonmaakmiddelen en hulpmiddelen gebruikt.

Gebruik niet te warm water als u gaat dweilen. Dit voorkomt strepen tijdens het dweilen. Een lauwwarm sopje doet wonderen. Dweilen met koud water kan natuurlijk ook, maar vuil of viezigheid zal dan minder snel verdwijnen.

Begin te dweilen in de verste hoek in de ruimte en werk daarna al dweilend naar de uitgang van het vertrek. Op deze manier hoeft u niet meer over de vloer te lopen om eruit te komen.

Probeer met een dweil of mop in vaste banen te werken. Werk zo ‘recht’ mogelijk. Ook dit zal strepen voorkomen en bovendien weet u op deze manier dat u de gehele vloer heeft geraakt met schoonmaakmiddel.

Maak de pas gedweilde vloer altijd droog met een droge dweil of mop. Ook dit voorkomt vlekken of strepen.

vloer dweilen

Vloer dweilen met een elektrische vloerdweil

Elektrische vloerdweilen worden steeds vaker gebruikt. Er zijn prima modellen verkrijgbaar.

Een van de beste elektrische vloerdweilen (beste reviews)is momenteel de Karcher FC3 Cordless Elektrische Vloerreiniger.

vloer dweilen met elektrische vloerreiniger

Hoe vaak moet je een vloer dweilen ?

Het is natuurlijk lastig aan te geven hoevaak je een vloer moet dweilen. Het hangt in grote mate af van het gebruik van de vloer en of deze door het gebruik ook vervuild raakt. Er zijn dus vloeren die je elke dag moet dweilen.

Andere vloeren, die veel minder gebruikt worden, natuurlijk veel minder. Ook als een vloer veel minder gebruikt wordt is af en toe dweilen geen overbodige luxe overigens.

Stof zal op de vloer niet altijd direct zichtbaar zijn, maar is in veel gevallen wel degelijk aanwezig.

Stenen vloer dweilen

Een stenen vloeren dweilen is op zich niet een groot probleem. U moet er alleen voor zorgen dat de gehele vloer goed ‘geraakt’ wordt en u zelf aanwennen van binnen naar buiten te werken tijdens het dweilen van een stenen vloer.

Een stenen vloer dweil zonder strepen doet u het gemakkelijkste met EasyFloor. Het maakt uw stenen vloer streeploos schoon.

Andere soorten vloeren

Welke vloeren kun je eigenlijk dweilen en welke niet ?

Er bestaan natuurlijk vele soorten vloeren. We geven wederom een opsomming :

 • Houten vloeren
 • Marmeren vloeren
 • Vinyl vloeren
 • Tegelvloeren of plavuizen
 • Laminaatvloeren
 • Marmoleum vloeren
 • PVC vloeren

In principe kunt u elke vloer prima dweilen. Let er echter wel op dat het schoonmaakmiddel dat u gebruikt, niet het materiaal aantast. Zuurhoudende middelen in een schoonmaakmiddel kunnen bijvoorbeeld de houten vloer of marmeren vloer aantasten. Dat is natuurlijk niet wat we willen.

Lees ook : Laminaat schoonmaken

Voor het dweilen van houten vloeren of een marmeren vloer gebruikt u bij voorkeur groene zeep. Dit is een natuurlijk product en kan dus prima gebruikt worden.

Voor het dweilen van keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, marmoleum of pvc vloeren en andere vloeren kunt u een allesreiniger gebruiken om de vloer schoon te maken en te dweilen.

Met welk product gaat u de vloer dweilen ?

U kunt de vloer gaan dweilen met verschillende schoonmaakproducten. De vloer dweilen met een allesreiniger kan prima. We hebben al onze allesreiniger al genoemd, die u in onze webshop kunt kopen. Het grote voordeel van Easyclean is dat u er slechts een kleine hoeveelheid per dweilbeurt van nodig hebt.

Andere schoonmaakmiddelen om de vloer te dweilen zijn onder andere :

 • Azijn
 • Baking soda
 • Wasverzachter
 • Ammoniak
 • Dreft
 • Schoonmaakmiddel in stoomreiniger

Vloer dweilen met azijn

U kunt een vloer dweilen met azijn. Neem daarvoor wat lauwwarm water en voeg een scheut azijn toe. Dweil daarna de vloer goed schoon en vergeet ook niet om de vloer daarna weer goed droog te maken. Het grote voordeel van witte azijn is natuurlijk de prijs. Bovendien kunt u de vloer met azijn prima ontvetten.

U kunt al een fles witte azijn aanschaffen in de supermarkt voor 50 euro cent. Het grote nadeel vinden wij de reuk van azijn. Deze blijft vaak geruime tijd aanwezig. De ruimte die gedweild is daarna goed luchten zal de azijngeur snel doen verdwijnen.

Dweilen met soda

Een vloer dweilen met soda kan natuurlijk ook ! Neem ook hier weer lauwwarm water en los de soda daarna op. Een half kopje baking soda in een emmer is voldoende. Dweil de vloer daarna grondig schoon en herhaal daarna de dweilbeurt met schoon water.

Let op : soda kunt u niet gebruiken om een houten vloer te dweilen !

Vloer dweilen met wasverzachter

Doe een dopje wasverzachter in een emmer met lauwwarm water. Dweil daarna de vloer schoon en maak deze daarna met schoon water weer helemaal zuiver. U vloer zal daarna streeploos schoon zijn en bovendien ook nog eens lekker ruiken.

Gebruik van ammoniak

Er zijn mensen die zweren bij ammoniak als schoonmaakmiddel. Wij zijn er geen voorstander van. Ammoniak heeft natuurlijk een bijzonder sterke geur die u lang zult blijven ruiken in huis. Ammoniak kan wel gebruikt worden om de vloer goed te ontvetten. Een vloer dweilen met een ammoniak oplossing heeft dus alleen deze functie (ontvetten).

Vloeren dweilen met Dreft

De vloer dweilen met Dreft wordt veel gedaan. Dreft heeft verschillende eigenschappen die u goed kunt gebruiken. Het maakt natuurlijk goed schoon, maar tegelijkertijd ontvet dit afwasmiddel ook nog eens.

Stoomreinigers

De vloeren dweilen is natuurlijk wat anders dan een stoomreiniger gebruiken. Vaak wordt aan een stoomreiniger ook een geurtje toegevoegd waardoor de stoombeurt ook prettige geuren op zal leveren. Of het echt schoon wordt met een stoomreiniger alleen ? Vaak worden alleen bacteriën door de hete stoom gedood.

Vaak horen we echter ook dat stoomreinigers zorgen voor strepen op de vloer. Daardoor lijkt de vloer natuurlijk al niet helemaal schoon. Een stoomreiniger gebruiken om de vloer schoon te maken wordt dus niet aanbevolen.

 

 

3 reacties op “Vloer Dweilen ? Zo Doe Je Dat !”

 1. hallo, heb nooit of bijna nooit strepen op tegel vloer na dweilen nu wel en ze gaan helaas niet meer weg, hoe kan ik dat nu terug streeploos krijgen aub.

  1. Waarschijnlijk gebruikt u teveel van het schoonmaakmiddel waardoor er een “film” op de tegelvloer achterblijft.
   Ook een veel voorkomende fout is dat mensen de vloer dweilen met (te) heet water, waardoor het water te snel verdampt en er teveel schoonmaakmiddel achterblijft. U zou de vloer eens kunnen behandelen met easycleaner (1:10) met koud/lauw water zodat deze de huidigde film verwijderd. Daarna de vloer dweilen met bijvoorbeeld easyfloor (1 a 2 dopjes op 10 liter water)

   Onderstaand stuur ik u een link naar een aanbieding in onze webshop waar beide producten inzitten.
   https://schoonmaaktips.com/product/combi-clean-2-alles-in-1/

   Succes!
   Met vriendelijke groet,
   Schoonmaaktips.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.