keuken schoonmaken feat

Keuken Schoonmaken

Keuken schoonmaken:

Hoe maakt u uw keuken zo goed en snel mogelijk schoon?

keuken schoonmaken

De keuken is een plek waar het hygiënisch hoort te zijn. Na elke maaltijd dient de keuken daarom weer opgefrist te worden, zodat de volgende maaltijd weer bereid kan worden in een schone keuken. De keuken schoonmaken met allesreiniger kan overigens prima !

Gebruik bijvoorbeeld Easycleaner om alles perfect schoon te krijgen ! Easycleaner is verkrijgbaar in onze webshop en wordt zonder verzendkosten naar klanten in Nederland en België verstuurd.

Easycleaner Banner

Van tijd tot tijd is het ook aan te raden om een grote schoonmaak te houden in uw keuken, waarbij u niet alleen het fornuis en het aanrecht schoonmaakt, maar bijvoorbeeld ook uw oven, koelkast, afzuigkap, etcetera schoonmaakt.

Op welke manier kan u de keuken goed schoonmaken zonder er al te veel tijd mee kwijt te zijn? Ga je de keuken schoonmaken met schoonmaak azijn, soda of ammoniak ? Of toch gewoon de keuken schoonmaken met een allesreiniger?

In dit artikel :

 • Koelkast en vriezer
 • Vieze lucht in koelkast
 • Oven en Magnetron
 • Aanrecht
 • Keukenkastjes
 • Gasfornuis of keramische kookplaat
 • Afzuigkap

Koelkast en vriezer schoonmaken

Koelkasten en vriezers worden door de meeste huishoudens intensief gebruikt en het is daarom belangrijk om ze goed schoon te houden.

Hoe vaak moet u uw koelkast schoonmaken en hoe vaak moet u uw vriezer schoonmaken? Uw koelkast kunt u het beste 1 keer per maand ontdooien en reinigen en uw vriezer kunt u het beste 1 keer in de 6 maanden ontdooien en reinigen.

koelkast vriezer schoonmaken

Het schoonmaken van de koelkast en vriezer doe u als volgt:

 • Haal alle producten uit de koelkast/vriezer en bewaar ze tijdelijk in koelboxen
 • Schakel de koelkast/vriezer helemaal uit en wacht tot alles ontdooid is
 • Haal alle losse onderdelen van de koelkast/vriezer zoals rekjes en laden eruit
 • Maak alle losse onderdelen van de koelkast/vriezer schoon met een sopje van allesreiniger en warm water
 • Spoel alle losse onderdelen van de koelkast/vriezer na met water en droog ze met een theedoek
 • Maak de binnenkant inclusief de deur van de koelkast/vriezer ook schoon met een sopje van allesreiniger en warm water
 • Spoel de doek uit en ga de gehele binnenkant van de koelkast/vriezer nogmaals na, maar nu met normaal warm water
 • Neem een droge theedoek en droog de gehele binnenkant van de koelkast/vriezer
 • Heeft u een vrijstaande koelkast/vriezer? Maak 1 keer per jaar het rooster van de koelkast/vriezer schoon die aan de achterkant van het apparaat zit, zodat de kans op brandgevaar kleiner is en de koelkast/vriezer alle warmte goed kwijt kan
 • Doe alle losse onderdelen van de koelkast/vriezer en alle producten weer terug in de koelkast/vriezer
 • Tot slot maakt u de deur van de koelkast/vriezer, eventueel de zijkanten van de koelkast en het handvat van de koelkast/vriezer schoon met een sopje van allesreiniger en warm water

Vieze lucht in de koelkast ?

Heeft u last van een vieze lucht in de koelkast ? Misschien is er sprake van schimmel … ? Schimmel in de koelkast is natuurlijk het laatste wat je wil.

Het kan ziektes veroorzaken en bovendien is het natuurlijk gewoon onsmakelijk. In dit geval is het misschien beter om de koelkast schoon te maken met Dettol.

Dit product heeft desinfecterende werking en zal de koelkast dus echt goed schoonmaken en de stank verwijderen.

Oven en magnetron schoonmaken

De oven en magnetron moeten 1 keer per maand goed schoongemaakt worden. Dat zelfde geldt voor een combi oven. Er zijn veel verschillende manieren om uw oven, magnetron of combimagnetron te reinigen.

De beste ovenreiniger ? Probeer dan eens EasyOven ? Dit product is er speciaal voor ontwikkeld en maakt het schoonmaken van uw oven een stuk gemakkelijker !

EasyOven

Citroen

U kan uw oven schoonmaken heel makkelijk schoon krijgen met een citroen. Haal allereerst een natte doek door de oven/magnetron om alle kruimels en andere etensresten te verwijderen.

Snijd een halve citroen in plakjes en leg deze in een ovenschaal of magnetronbord. Maakt u de oven schoon?

Verwarm de oven dan voor op 200 graden en zet de ovenschaal met citroenplakjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Maakt u de magnetron schoon?

De magnetron schoonmaken : Zet dan het magnetronbord met citroenplakjes in de magnetron voor 2 minuten op de hoogste stand. Poets na 10 minuten (oven) of 2 minuten (magnetron) met een microvezeldoekje het losgeweekte vet weg. Wanneer het vet niet weggaat met een microvezeldoekje kan u een schuursponsje gebruiken.

De ruit aan de buitenkant van de oven/magnetron kan worden gepoetst met glasreiniger.

Tot slot is het belangrijk om de oven/magnetron goed te laten drogen en dit doet u door de deur van de oven/magnetron open te laten staan.

Azijn

Een tweede mogelijkheid om uw oven/magnetron schoon te maken of te reinigen met behulp van azijn. Ten eerste moet u alle etensresten verwijderen met een natte doek.

Doe vervolgens 150 milliliter water en 4 eetlepels azijn in een schaaltje die geschikt is voor de oven en magnetron. Maakt u de oven schoon? Zet het schaaltje in de oven voor een half uur op 100 graden.

Maakt u de magnetron schoon? Zet dan het schaaltje in de magnetron op de hoogste stand voor 5 minuten.

Poets na een half uur (oven) of 5 minuten (magnetron) met een microvezeldoekje al het losgeweekte vet weg en maak het ruitje aan de buitenkant van de oven/magnetron schoon met glasreiniger.

Laat de deur van de magnetron/oven openstaan tot de gehele binnenkant droog is.

Op deze manier kunt u dus een zwaar aangekoekte oven schoonmaken. Vergeet dus ook niet om het ovenrooster goed te reinigen. De bakplaat goed schoonmaken kan bijvoorbeeld prima met baking soda. Vergeet ook de ovendeur niet !

Aanrecht schoonmaken

Het aanrecht schoonmaken kunt het beste iedere dag doen. Daarnaast zult u eens in de zoveel tijd het aanrecht grondig moeten reinigen.

Aangezien er aanrechten zijn van verschillende soorten materialen heeft ieder materiaal zijn eigen behandeling nodig.

aanrecht schoonmaken

Houten aanrecht schoonmaken

Het schoonmaken van een houten aanrecht is niet moeilijk, maar het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen moet vermeden worden.

Hout kan namelijk heel snel beschadigd worden door agressieve schoonmaakmiddelen. Hoe maakt u een houten aanrecht op de juiste manier schoon?

Allereerst haalt u een droge doek over het aanrecht om alle kruimels en etensresten te verwijderen. Maak daarna een schone doek vochtig met een mild sopje en poets daarmee uw aanrecht schoon.

Om vetvlekken op uw houten aanrecht te verwijderen, kan u een klein beetje appelazijn op de vlek deppen. Andere vlekken kunnen verwijderd worden met een aantal druppels citroensap en zout.

Doe de druppels citroensap op de vlek en strooi er zout overheen. Wacht een kwartier en haal de citroensap en het zout vervolgens weg met een vochtige doek.

Kunststof aanrecht schoonmaken

Een kunststof aanrecht schoonmaken is zeer eenvoudig. Haal allereerst een natte doek over het aanrecht om alle kruimels en etensresten te verwijderen.

Vervolgens kan u uw aanrecht schoonmaken met een speciale spray voor een kunststof aanrecht, afwasmiddel of een ander mild reinigingsmiddel. Uw kunststof aanrecht kan gedesinfecteerd worden met witte azijn.

Heeft u vlekken op uw kunststof aanrecht? Maak de vlekken schoon met een fijn schuursponsje (geen sponsje van staalwol) en citroensap, afwasmiddel of allesreiniger.

Roestvrijstalen aanrecht schoonmaken

Het schoonmaken van een roestvrijstalen aanrecht is zeer makkelijk.

Ten eerste haalt u een natte doek over het aanrecht om de kruimels en etensresten te verwijderen.

Ten tweede maakt u een mengsel van warm water en groene zeep, allesreiniger of afwasmiddel en poetst u uw aanrecht schoon met een zachte doek.

Ten derde desinfecteert u uw aanrecht met azijn. Wanneer er na deze handelingen nog steeds vlekken op uw aanrecht zitten, maak dan een mengsel van 3/4 backing soda en 1/4 lauw water.

Smeer het mengsel op de vlek en na 5 minuten kan u het mengsel wegvegen met een zachte doek en zijn de vlekken verdwenen.

Natuurstenen aanrecht schoonmaken

Heeft u een natuurstenen aanrecht? Gebruik dan nooit agressieve schoonmaakmiddelen, want daar zal uw aanrecht van beschadigen.

Om uw natuurstenen aanrecht schoon te maken, haalt u eerst alle kruimels en etensresten weg met een natte doek.

Het reinigen van een natuurstenen aanrecht kan het beste gedaan worden met een speciale natuursteenreiniger.

Laat u goed informeren in een winkel over de juiste reiniger voor uw aanrecht. Volg daarna de aanwijzingen op de verpakken om uw aanrecht schoon te maken.

Keukenkastjes schoonmaken

Het schoonmaken van de keukenkastjes is eenvoudig. Maak een mengsel van water en azijn en poets hiermee de gehele binnenkant van de kastjes.

Vergeet ook niet om meteen de buitenkant en de handvaten schoon te maken.

Om het uzelf makkelijk te maken, kan u op alle planken matjes leggen, zodat u de volgende keer alleen de matjes schoon hoeft te maken in plaats van de planken.

Het gasfornuis wordt snel vies en zal daarom na elke maaltijd schoongemaakt moeten worden. Het schoonmaken van een RVS gasfornuis mag nooit met een schuursponsje gebeuren, want dit zorgt voor krassen.

Er zijn twee gangbare manieren om uw gasfornuis schoon te maken.

 • Meng lauw water met een beetje Easycleaner en poets het fornuis met een zachte spons of doek
 • Druppel of spuit wat Easycleaner op uw gasfornuis en poets het fornuis met een vezeldoek

Afzuigkap schoonmaken

Het schoonmaken van de afzuigkap is belangrijk om er voor te zorgen dat alle kookdampen goed opgenomen kunnen worden.

Het schoonmaken van de afzuigkap is eenvoudig en kan u het beste 1 keer in de 8 weken doen.

 • Open de afzuigkap en neem de vetfilter uit de afzuigkap
 • Vul uw wasbak met warm water en voeg een aantal lepels baking soda toe
 • Laat de vetfilter een kwartier weken in de wasbak
 • Na een kwartier poetst u de vetfilter schoon met een borstel
 • Spoel de schone vetfilter af met water en laat hem drogen
 • Wanneer u een afzuigkap van RVS heeft, kan u de binnen en buitenkant schoonmaken met een schoonmaakmiddel die speciaal geschikt is voor RVS. Is uw afzuigkap gemaakt van een ander materiaal? Maak de afzuigkap dan van binnen en buiten schoon met een mengsel van warm water en groene zeep of warme water met een paar druppels afwasmiddel
 • Haal vervolgens een schone natte doek over de binnen en buitenkant van de afzuigkap
 • Droog daarna de afzuigkap met een theedoek
 • Plaats de vetfilter terug in de afzuigkap

Conclusie

Het schoonmaken van uw keuken is zeer belangrijk, want maaltijden kunnen het beste in een schone omgeving bereid worden. Na elke maaltijd is het gebruikelijk de keuken daarom netjes achter te laten. Af en toe is het aan te raden uw keuken eens grondig onder handen te nemen.

Denk bijvoorbeeld aan het ontdooien en schoonmaken van uw koelkast en vriezer en het schoonmaken van de afzuigkap.

Om het uzelf makkelijk te maken, kan u alle taken uitsplitsen over verschillende dagen, zodat u niet alles in 1 keer hoeft te doen. In ieder geval heel veel succes met het schoonmaken van uw keuken!

2 reacties op “Keuken Schoonmaken”

 1. Pingback: Magnetron Schoonmaken - Schoonmaaktips.com - Wij houden van schoon !

 2. Pingback: Gasfornuis Ontvetten en Schoonmaken | Schoonmaaktips.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.