onderhoud nieuwe pvc vloer

Nieuwe PVC vloer? Zo onderhoud je hem

Wanneer je net een nieuwe pvc vloer hebt laten aanleggen, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Regelmatig onderhoud en een adequate reiniging zullen je hierbij helpen. Naast dat PVC vloeren je huis voorzien van een stijlvolle basis, zijn ze eenvoudig in onderhoud en gaan ze lang mee.

Toch zijn er tijdens het reinigen van je PVC vloer enkele aandachtspunten. Deze zullen we in dit artikel met je delen. Zo beschik jij straks over alle benodigde kennis om jouw PVC vloer in topconditie te houden.
Dagelijkse reiniging

Onderhoud van een nieuwe pvc vloer begint met het voorkomen van hardnekkige vervuiling. Dagelijkse reiniging is hierbij essentieel. Verwijder daarom regelmatig vuil en stof van je PVC vloer. Gebruik hiervoor een zachte bezem of stofzuiger met een zachte borstel. Harde borstels kunnen namelijk zorgen voor krassen in het oppervlak van de vloer.

In deze krassen kan zich in de loop van tijd vuil ophopen dat lastig te verwijderen is. Regelmatig stofzuigen is een eenvoudige, maar effectieve manier om dagelijks vuil te verwijderen en je vloer te laten stralen.

Periodiek gebruik van een specifieke PVC reiniger is essentieel om eventuele beschadigingen aan je vloer te voorkomen.

Hier leggen we later in dit artikel meer over uit. Meng het middel met warm water en gebruik een zachte dweil of mop om de vloer af te nemen.

Verder is het aanbevolen om niet te veel water te gebruiken. Overtollig water kan namelijk onder de vloer gaan zitten waardoor deze beschadigt. Wring je dweil dus goed uit voor gebruik.

onderhoud nieuwe pvc vloeren

Vlekken direct aanpakken

Vlekken kunnen altijd voorkomen, maar het is belangrijk om ze zo snel mogelijk aan te pakken om blijvende schade te voorkomen.

Gebruik een zachte doek of keukenpapier om gemorste vloeistoffen onmiddellijk op te deppen. Vermijd wrijven, omdat dit de vlek alleen maar kan verspreiden. Voor hardnekkige vlekken kun je een vlekverwijderaar voor pvc vloeren gebruiken.

Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor dit type vloer waardoor nagenoeg alle vlekken te verwijderen zijn. Van olievlekken tot verf, met een dergelijke reiniger is het verwijderen geen enkel probleem.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om krachtige schoonmaakmiddelen te gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen, is het belangrijk om agressieve chemicaliën te vermijden.

Kijk dus uit wanneer je een schoonmaakmiddel voor je nieuwe vloer uitkiest. Veel van deze producten bevatten bijtende stoffen die de toplaag van je PVC vloer beschadigen en de levensduur ervan verkorten.

Kies daarom dus altijd voor milde schoonmaakmiddelen die specifiek zijn ontworpen voor gebruik op PVC vloeren.

Maak gebruik van viltjes en deurmatten

Een eenvoudige maar effectieve manier om je PVC vloer te beschermen tegen krassen is door gebruik te maken van viltjes onder meubels.

Deze viltjes zorgen ervoor dat stoel- of tafelpoten geen beschadigingen aan de vloer veroorzaken wanneer deze worden verplaatst.

Om alledaags vuil te voorkomen is het ook aan te raden om deurmatten te gebruiken.

Deze matten helpen vuil en grit op te vangen voordat het zich aan je vloer kan hechten. Voor een optimaal resultaat raden we wel aan om de matten regelmatig schoon te maken.

Gebruik geen stoomreinigers

Hoewel stoomreinigers effectief kunnen zijn voor sommige vloertypen, is het gebruik ervan op PVC vloeren ten zeerste af te raden.

De intense hitte en druk kunnen de lijm die de PVC-stroken of -tegels op hun plaats houdt, beschadigen.

Kies in plaats daarvan voor de eerder genoemde milde reinigingsmethoden.

Regelmatig onderhoud

Naast de dagelijkse en wekelijkse reiniging, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van je PVC vloer te verlengen.

Controleer de vloer op eventuele beschadigingen en herstel deze onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.

Het is ook een goed idee om af en toe een speciale PVC vloerbeschermer aan te brengen om de glans te behouden en de vloer te beschermen tegen slijtage.

Conclusie

Het schoonmaken van je PVC vloer is geen tijdrovende taak, maar het regelmatig onderhoud ervan zal de levensduur aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat je vloer er altijd als nieuw uitziet.

Met eenvoudige dagelijkse gewoonten en zorgvuldig gekozen reinigingsmethoden kun je genieten van de prachtige uitstraling van je PVC vloer voor vele jaren.