glas magnetron schoonmaken

Magnetron Schoonmaken

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je het beste een magnetron kunt schoonmaken. Voor vele van u dus een probleem. Vandaag besteden we dus uitgebreid aandacht aan dit onderwerp wat in de categorie keuken schoonmaken valt.

Hoe maak je de magnetron gemakkelijk schoon?

Koken met de magnetron of combimagnetron heeft grote voordelen. De belangrijkste is de snelheid, zowel voor het koken en grillen als voor het opwarmen van elk type gerecht.

Maar net als de oven of de kookplaat wordt dit apparaat bij dagelijks gebruik ook vuil.

Weet u hoe u de magnetron moet schoonmaken om hem weer brandschoon te maken? We geven u tips die zeker zullen werken!

Wat is het geheim om ervoor te zorgen dat uw apparaten een lang en gezond leven hebben? Maak ze regelmatig schoon.

Een goed onderhoud van uw huishoudelijke apparaten is essentieel voor een effectieve en continue werking. Een goede reiniging is niet alleen belangrijk voor apparaten die zich bezighouden met het wassen en ontsmetten van kleding of afwas, maar ook voor degenen die te maken hebben met koken of het bewaren van voedsel.

Laten we niet vergeten dat alles wat we binnenkrijgen gevolgen kan hebben voor onze gezondheid, dus het is beter om te voorkomen dan te genezen.

Lees ook : Oven schoonmaken

Tips om de magnetron gemakkelijk schoon te krijgen of te houden

We kunnen u een paar tips geven hoe u de magnetron of microgolf (voor onze bezoekers uit Vlaanderen) gemakkelijk en het beste schoon kunt houden :

  • Gebruik een deksel om gerechten te verwarmen
  • Maak na gebruik de magnetron direct schoon aan de binnenzijde
  • Maak ook de glasplaat van de magnetron direct schoon

Regelmatig microgolf reinigen

Een van de beste tips voor het schoonmaken van de keuken is om zo min mogelijk rommel te maken.

Daarom raden we aan om bij het opwarmen van een gerecht in de magnetron een deksel te gebruiken om spatten door hitte te voorkomen.

Als er vlekken zijn wanneer u klaar bent met het gebruik, raden we u aan die onmiddellijk schoon te maken, zodat ze niet de kans krijgen om op te drogen en aan te koeken.

Sommige resten zoals vet of eiwit hebben een vrij hoge zuurgraad, dus het is erg belangrijk om ze zo snel mogelijk te reinigen om corrosie te voorkomen.

Een regelmatige reiniging van uw magnetron of combimagnetron is ongetwijfeld de beste manier om ze schoon te houden.

Daarvoor zijn er enkele eenvoudige schoonmaak- en onderhoudsregels die u gemakkelijk kunt toepassen.

Op deze manier heeft u altijd een goed gereinigd en zeer goed presterend apparaat. Het schoonmaken van uw magnetron hoeft niet dagelijks te gebeuren, maar door deze tips regelmatig op te volgen zorgt u ervoor dat uw magnetron nooit erg vuil wordt.

Glas van uw combimagnetron schoonmaken

Als u de magnetron of combimagnetron voor de eerste keer schoonmaakt, betekent dit waarschijnlijk dat het apparaat recent uw huis is binnengekomen.

Het is dan niet zo verwonderlijk dat u twijfelt over de beste manier om hem te reinigen.

Misschien vraagt u zich af of het schoonmaken van een magnetron op dezelfde manier geschiedt zoals bij het schoonmaken van de traditionele oven.

Deels wel, en deels ook niet. Het hangt namelijk af van welk deel van het apparaat u reinigt.

Het schoonmaken van het magnetron glas of glasplaat lijkt sterk op het schoonmaken van het ovenglas of ovenruit.

U kunt daarvoor bijvoorbeeld EasyOven voor gebruiken.

Magnetron schoonmaken met azijn

Gebruik gewoon witte azijn en een spons om de buitenkant van uw magnetronoven, zoals uw glasplaat, schoon te maken. Het draaiplateau van de magnetron wordt vaak van glas gemaakt en is ook bijzonder makkelijk schoon te maken.

Neem een zachte doek en maak een oplossing van een glas water en een theelepel witte azijn. Wrijf het mengsel goed over de glasplaat van de magnetron of op het glas van de deur van magnetron.

Laat de oplossing van water en azijn enige tijd inwerken.

Giet daarna het restant van de oplossing over het glas en wrijf totdat het glanzend wordt. Alle vlekken zullen zijn verdwenen!

Om de buitenkant van de magnetron schoon te maken, kunt u een mengsel van water en bicarbonaat gebruiken, altijd in dezelfde hoeveelheden als voor het schoonmaken van glas.

Roestvrijstalen magnetron schoonmaken

Het schoonmaken van de bovenkant van een roestvrijstalen magnetron kunt u het beste doen met een spons, gedrenkt in heet water en een neutraal schoonmaakmiddel.

Voor de binnenkant is de situatie echter een beetje anders.

Eerst moet u het draaiplateau verwijderen en apart wassen in de gootsteen met een speciaal vaatwasmiddel. U kunt het draaiplateau eventueel ook in de vaatwasser doen.

Voor de binnenkant van de magnetron zelf kunt u zowel speciale producten en wasmiddelen als natuurlijke producten gebruiken.

Als u de magnetron wilt reinigen met normale wasmiddelen of natuurlijke producten, moet u wel een bepaalde procedure volgen.

Als u liever alleen natuurlijke elementen voor de binnenzijde gebruikt, weet dan dat u de magnetron kunt reinigen met azijn en zuiveringszout, maar ook met citroen, waardoor u gegarandeerd een heerlijke geur in het apparaat hebt.

Magnetron schoonmaken citroen

Witte azijn, citroen, bakpoeder of kleisteen zijn milieuvriendelijke ingrediënten die u kunnen helpen om uw magnetron weer sprankelend schoon te krijgen. Neem een kom met water en los daarin een van de volgende producten op:

  • een afwasmiddel;
  • een lepel azijn;
  • drie eetlepels zuiveringszout;
  • een paar schijfjes citroen.

U kunt ook de verschillende componenten mengen. U kunt bijvoorbeeld azijn en citroen samen gebruiken.

Zo combineert u de verschillende functionaliteiten van de producten voor het maximale resultaat.

Onthoud dat azijn ontsmettende en verhelderende eigenschappen heeft, terwijl bicarbonaat net als citroen antibacterieel is.

Nadat u de oplossing met het door u gekozen product heeft bereid, plaatst u deze in het apparaat.

Zet de temperatuur op maximum en laat hem 3-5 minuten draaien. Als u klaar bent, wilt u misschien nog 3 tot 4 minuten wachten voordat u de magnetron opnieuw opent.

Verwijder de kom (let op, want deze kan heet zijn en u kunt zich eraan branden) en veeg de binnenkant schoon met een spons om de vuilresten te verwijderen.

De oplossing aan de kook brengen is ook een uitstekende methode om binnenin stoom te creëren, waardoor het te verwijderen vet smelt en u deze kunt afnemen met een spons.

Bovendien ontsmetten de verschillende producten die u erin stopt de binnenwanden van de magnetron.

Pas op dat u het schurende deel van de spons niet gebruikt!

Het kan krassen op het apparaat veroorzaken, waarin later juist meer vuil in blijft zitten en het nóg moeilijker schoon te maken is. Wanneer u al het vuil met succes hebt verwijderd, veegt u het af met een doek.

Magnetron schoonmaken met baking soda

De magnetron kunt u ook schoonmaken met baking soda. Baking soda is een natuurlijk product en kan voor veel schoonmaak klussen worden gebruikt. En nu dus ook voor het schoonmaken van de combimagnetron.

Meng de baking soda met wat (lauwwarm) water en wrijf het mengsel in op de vuilste vlekken van de magnetron. Laat het een minuut of vijf inwerken, zodat het water en de baking soda goed doordringen in de vuilresten.

Wrijf de vlekken daarna helemaal schoon met een droge doek. De vuile vlekken in de magnetron zullen daarna verdwenen zijn.

Hoe een brandgeur uit een magnetron te verwijderen

Net als met bijna alles, baart oefening kunst. Dat is ook het geval met koken in een magnetron of combimagnetron.

Om beter te worden in de keuken, is oefening en ervaring nodig. Het kan de eerste keren dan ook mis gaan.

Als een recept er niet uitkwam zoals u had verwacht en het resultaat een verbrand gerecht is, kan de geur erin blijven hangen.

Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Het kan iedereen overkomen en er is altijd een oplossing.

Om de brandgeur uit uw magnetron te verwijderen, kunt u de methode gebruiken die we eerder hebben voorgesteld: een oplossing van water, azijn en citroen of alleen het laatste.

Onthoud dat het twee nuttige producten zijn, niet alleen voor het ontsmetten en ontvetten, maar ook voor het parfumeren.

Om slechte geuren tegen te gaan, zijn ze absoluut geweldig!

Een andere handige tip is om het koffiepoeder of koffiedik altijd te gebruiken in een kom met water en 3 minuten op maximaal vermogen in de magnetron te plaatsen. Wanneer het proces is voltooid, is de verbrande geur volledig opgenomen door het koffiepoeder.

Aanslag van voedselresten verwijderen

Het schoonmaken van de magnetron met azijn, bakpoeder en citroen is ook handig als u etenswaren hebt aangebrand en er zich aanslag heeft gevormd op de wanden van uw apparaat. Als dit niet meer werkt, kunt u besluiten om toch EasyOven te gebruiken.

Wat u wel moet onthouden, is dat u niet te hard wrijft of sponzen gebruikt die krassen op de wanden van het apparaat kunnen veroorzaken.

Maak de magnetron schoon om hem goed te laten werken.

Probeer uw apparaat minstens één keer per week te reinigen, afhankelijk van hoe en hoe vaak u hem gebruikt.

Om te voorkomen dat uw magnetron vuil wordt tijdens het koken van voedsel, kunt u ook speciale borden gebruiken om de schalen af te dekken.

En bij een defect van uw magnetron buiten de garantieperiode is het altijd handig om gecertificeerde technici in te schakelen.

Magnetron rooster schoonmaken

Als u beschikt over een magnetron met rooster, heeft u waarschijnlijk een magnetron grill oven. Het rooster van de magnetron is gemaakt van RVS (roestvrijstaal).

Het rooster kunt u in principe in de vaatwasser stoppen gezamenlijk met andere borden, kopjes of soortgelijks. Voordat u dit doet kunt u het rooster van de magnetron even laten weken in een sopje met heet water en daarna afspoelen met een spons.

Op deze manier wordt het grootste vuil verwijderd en in de vaatwasser wordt het rooster daarna helemaal schoon.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.