houten vloer schoonmaken azijn

Houten vloer schoonmaken met azijn ?

Misschien wilt u uw houten vloer eens intensief gaan reinigen met azijn. Of misschien vraagt u zich af hoe u de houten vloer kunt schoonmaken. Welke manieren zijn er en wat is eigenlijk de beste manier om de houten vloer eens goed schoon te maken ?

Houten vloer schoonmaken met azijn. Kan dat ?

U kunt een behandelde houten vloer inderdaad schoonmaken met wat azijn. Zorg er daarbij wel voor dat u zeker niet teveel azijn gebruikt. De juiste dosering is een half kopje witte azijn per 4 liter water.

Met Easyfloor is uw houten vloer gemakkelijk te dweilen en wordt deze perfect schoon. Easyfloor kunt u gebruiken om alle soorten vloeren even snel schoon en fris te maken.

Goed reinigen van een houten vloer

 

Een goede allesreiniger doet echter ook wonderen : probeer daarom Easycleaner eens ! Met Easycleaner haalt u vlekken uit uw houten vloer en zorgt u ervoor dat de vloer ook nog eens goed ontsmet wordt.

Als u meer azijn gebruikt is de kans op schade aan de vloer erg groot.

Als u met een dweil aan de slag gaat is het zaak om deze goed uit te wringen nadat de dweil in de water/azijn is geweest.

De dweil mag slechts licht vochtig zijn en zeker niet kletsnat. Als u teveel water gebruikt kan de vloer worden aangetast.

Ga dus voorzichtig te werk.

Houten vloeren schoonmaken met azijn

Voordat u begint ….

Het is belangrijk om een houten vloer goed schoon te houden. Dat doet u het beste door de vloer regelmatig te stofzuigen en daarbij vuil en bijvoorbeeld etensresten gemakkelijk verwijderd.

Het juiste opzetstuk gebruiken is natuurlijk belangrijk en voorkomt krassen op de houten vloer.

Ook is het misschien een idee om harde rubberzolen of naaldhakken niet op een houten vloer te gebruiken.

Het kan immense beschadigingen aan de houten vloer opleveren, die nauwelijks te herstellen zijn en daarna altijd ‘in het zicht’ tot ergernis kunnen leiden.

Waarom de houten vloer schoonmaken ?

Hout is een natuur product. U dient dus goed op te letten waarmee u de houten vloer wilt gaan schoonmaken. Als u de vloer niet goed onderhoud en deze periodiek te reinigen zult u er relatief kort plezier aan beleven.

Onbehandelde houten vloeren

Een onbehandelde houten vloer schoonmaken doe je in principe met vloerwax of vloerwas. Je kunt dus niet zomaar met een emmer water een onbehandelde vloer gaan schoonmaken.

Het zal watervlekken en zelfs schimmel kunnen veroorzaken.

Met vloerwas of vloerwax is een veel betere methode. Gebruik daarbij bijvoorbeeld een borstel of wat staalwol om vlekken eruit te poetsen.

Gebruik slechts een kleine hoeveelheid, want anders kan de wax ook weer vlekken veroorzaken die voor altijd blijft zien. Ga dus in ieder geval voorzicht te werk als je de onbehandelde houten vloer wilt reinigen.

Behandelde houten vloeren

Behandelde of gelakte houten vloeren schoonmaken is een stuk eenvoudiger. Maar ook moet je weten wat je wel en niet moet doen. Tegenwoordig zijn de meeste houten vloeren voorzien van slijtlagen.

De slijtlaag zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt. Meestal worden de vloeren behandeld met polyurethaan of poly-acryl laklagen die ervoor zorgen dat de houten vloer waterbestendig wordt.

Toch moet u dan overtollig watergebruik vermijden. Sommige delen van de houten vloer zullen niet behandeld zijn en daardoor kunt u alsnog geconfronteerd worden met watervlekken of zelfs schimmel. Met name tussen de planken delen van de vloer kan dit ontstaan.

Gebruik een milde zeep of mild wasmiddel om de behandelde vloer schoon te maken.

Vermijd dus overtollig watergebruik en ga voorzichtig te werk. Nadat u de vloer heeft afgedaan deze goed droogmaken is wenselijk.

Vlekken op houten vloeren

Het kan zijn dat er vlekken op de houten vloer zitten. Hoe kunt u deze nu het beste schoonmaken ? Belangrijk is te weten wat voor vlekken het zijn. Afhankelijk van de oorzaak van de vlekken in de vloer gaat u de houten vloer schoonmaken.

Vlekken door rubber

Het kan zijn dat er vlekken ontstaan door rubber onder schoenzolen. Deze vlekken zijn gelukkig vaak relatief gemakkelijk te verwijderen.

Gebruik een witte vlakgom (dus u ook voor potloden gebruikt) en veeg met de gom een paar keer over de zwarte vlekken van het rubber.

Normaliter kunt u de zwarte vlekken hier gemakkelijk mee verwijderen. Restanten van de gom en het rubber kunt u daarna gemakkelijk met een stofzuiger verwijderen.

Vlekken door water of drinken

Er bestaat speciale vloerenzeep waarmee u vlekken door water of drinken kunt verwijderen. U kunt informeren bij de leverancier van de vloer waar u deze vloerenzeep kunt aanschaffen.

De zeep dient in een bepaalde verhouding gemengd te worden met water, waarna u de vlekken weg gaat boenen. Belangrijk daarbij is dat u in de richting van de nerf in het hout mee boent.

Vetvlekken op de vloer

Vetvlekken op een geoliede houten vloer verwijderen doet u het beste met een schoonmaakazijn. Pak een doek en maak deze goed nat met schoonmaakazijn. Dep vervolgens de natte doek op de vetvlek en laat het even inwerken.

Maak daarna de vlek schoon met schoon water en maak het daarna goed droog met een droge handdoek.

Nadat alles goed is opgedroogd dient u de vloer opnieuw in de wax te zetten of de vloer weer te behandelen met de polyurethaan of poly-acryl en dus van een nieuwe laklaag te voorzien.

Stoomreiniger gebruiken

Veel mensen gebruiken een stoomreiniger om een houten vloer te reinigen. Niet echt goed overigens ! Als je de stoomreiniger vaak gebruikt om een houten vloer schoon te maken, zullen de kleuren van de vloer na een tijd vervagen.

Bovendien zal de stoom die de stoomreiniger ook tussen de planken van de vloer komen, hetgeen de kans op schimmel vergroot.

Schoonmaaktips.com raadt dus het gebruik van stoomreinigers af om dit karweitje te klaren.

Soda

Een houten vloer schoonmaken met soda is af te raden. Als u met soda de houten vloer gaat reinigen is er een grote kans dat er witte kringen zichtbaar blijven.

Soda heeft bovendien een ontvettende werking, wat de slijtlaag of olielaag kan beschadigen.

Groene zeep

Een teveel aan groene zeep kan de toplaag van de houten vloeren beschadigen. Vaak is het gebruik van deze natuurzeep een prima middel. Wees er dus zuinig mee als u groene zeep wilt gebruiken bij het schoonmaken van de houten vloer.

Als u water en groene zeep gebruikt moet de hoeveelheid water beperkt worden tot een minimum omdat anders weer de kans ontstaat van schimmelvorming.

Met name tussen de planken delen is het hout vaak onbehandeld, hetgeen bij aanraking met water de kans op schimmelvorming aanmerkelijk vergroot.

Gebruik houten vloer reiniger

Er bestaan houten vloer reinigingsproducten die u in de handel kunt aanschaffen. Lees altijd goed de gebruiksvoorschriften van deze producten en ga dus voorzichtig te werk. Met Easyfloor heeft u een product in huis speciaal om houten vloeren te reinigen. Dit product wordt door ons gratis verzonden in Nederland en België.

In veel gevallen zal het kunnen leiden tot ernstige beschadigingen aan uw houten vloer.

Appelazijn of appelcider

Ook dit zijn veelal natuurproducten die u in de juiste verhouding kunt gebruiken als uw de houten vloer eens wilt dweilen. Maak de dweil vooral niet te nat (maar gewoon vochtig is voldoende) en gebruik een half kopje appelazijn of appelcider per 4 liter lauw warm water.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.