aanrechtblad schoonmaken feat

Aanrechtblad Schoonmaken – Zo lukt het !

Een aanrechtblad of keukenblad goed schoonmaken ? Hoe doe je dat eigenlijk goed ? Witte of doffe vlekken verwijderen ? Belangrijk is dat je weet wat voor ondergrond het aanrechtblad is. Je kunt dus niet zo maar aan de slag!

In dit artikel proberen we u wegwijs te maken bij het reinigen van het aanrechtblad.

aanrechtblad schoonmaken
Hoe maak je een aanrechtblad schoon ?

 

De beste manier om een aanrechtblad schoon te maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Het aanrechtblad schoonmaken is onderdeel van keuken schoonmaken en dient dagelijks te gebeuren bij dagelijks gebruik.

Zorg er in ieder geval voor dat u voorzichtig te werk gaat en dus niet direct met schuurmiddelen aan de slag gaat. Het aanrechtblad maakt u schoon met een warme spons of doek die een zacht schoonmaakmiddel bevat.

Speciaal voor onze lezers biedt Schoonmaaktips.com u een aantal beproefde schoonmaakmiddelen aan. Deze zijn online te bestellen in onze webshop.

Ideaal voor het schoonmaken van aanrechtbladen hebben wij EasyCleaner is ons assortiment. Wij brengen geen verzendkosten in rekening en versturen onze schoonmaakmiddelen dezelfde dag, zodat u er snel over kunt beschikken. EasyCleaner is verkrijgbaar :

Huishouden

Kunststof aanrechtblad schoonmaken

Kunststof aanrechtbladen schoonmaken en onderhouden is niet erg moeilijk. Met de juiste behandeling kunt u lang van een kunststof aanrechtblad genieten. Regelmatig goed schoonmaken met de juiste middelen zorgt ervoor dat u de levensduur verlengd. Ook doffe plekken op een kunststof aanrechtblad zullen snel verdwijnen.

Plan van aanpak kunststof aanrechtblad schoonmaken

 • Verwijder los vuil met een doek
 • Reinig met een sopje van wat water en allesreiniger
 • Neem het blad af met een vochtige schone doek
 • Maak daarna het kunststof aanrechtblad droog

Bij hardnekkig vuil wat moeilijk te verwijderen is, kunt u overwegen om een zachte schuurspons te gebruiken. De structuur van de schuurspons dient echter zeer fijn te zijn, omdat u anders het aanrechtblad kunt beschadigen. Dus ook bij het schoonmaken van een kunststof aanrechtblad dient u voorzichtig te zijn !

Huishouden

Witte vlekken op kunststof aanrechtblad

Witte vlekken op een kunststof aanrechtblad zijn meestal kalkvlekken. De kalkvlekken verwijderen doet u bij voorkeur met wat schoonmaakazijn. De azijn zorgt ervoor dat de vlekken – normaliter – snel verdwijnen !

Op zoek naar een perfect schoonmaakmiddel voor uw aanrechtblad ? Easycleaner maakt uw schoomaak werk simpeler en effectiever !

RVS aanrechtbladen

Een RVS aanrechtblad schoonmaken voorzichtig te gebeuren. RVS kan bijzonder snel krassen en daardoor is het schoonmaken van RVS aanrechtbladen iets waarbij u erg voorzichtig te werk moet gaan.

Hoe gaat u te werk bij het schoonmaken van een RVS aanrechtblad ?

 • Verwijderen etensresten of ander vuil eerst met een zachte doek
 • Maak daarna een sopje met water en allesreiniger en gebruik daarna een spons (geen schuurspons)
 • Glansspoelmiddel (voor de vaatwasser) kan zorgen voor extra glans

Bij hardnekkig vuil kunt u overwegen om baking soda te gebruiken. Laat dit eerst wat intrekken op de plekken die u wilt reinigen. Neem het daarna af met een vochtige doek.
Poets altijd in dezelfde richting. Probeer niet te schrobben, want dat verhoogd de kans op krassen.

Gebruik dus nooit schuursponsjes of schuurmiddelen als u een RVS aanrechtblad gaat schoonmaken. Daarnaast is het gebruik van bijten of agressieve stoffen ook niet aan te raden. Zij kunnen het RVS aanrechtblad aantasten, hetgeen vieze of doffe plekken kan veroorzaken die u daarna moeilijk of niet meer kunt verwijderen.

Leestip : Hardnekkig vet verwijderen uit de keuken

Granieten aanrechtblad schoonmaken

Een granieten aanrechtblad goed schoonmaken doet u ook bijzonder voorzichtig. Er zijn middelen verkrijgbaar waarbij u graniet aanrechtblad dof wordt.

Een granieten aanrechtblad schoonmaken doet u het best met een ‘zacht’ product. Graniet is een 100% natuurproduct dus ook hiervoor geldt dat u niet zomaar een allesreiniger kunt gebruiken.

 • Voor de dagelijkse reiniging : een neutraal schoonmaakmiddel gebruiken
 • Hardnekkige vlekken kunt u met CIF onverdund verwijderen met een zachte spons
 • Daarna met warm water naspoelen
 • Als laatste goed droogmaken met een schone doek

Wees dus voorzichtig. Een granieten aanrechtblad kunt u gemakkelijk beschadigen. Vermijdt dus het gebruik van :

 • agressieve schoonmaakmiddelen
 • schuursponzen

Keramiek aanrechtblad

Een keramiek aanrechtblad schoonmaken is door de homogene toplaag gemakkelijk uit te voeren. Keramiek is naast watervast ook bijzonder krasvast. Beschadigingen kunnen dus niet gemakkelijk ontstaan. Bovendien is een keramisch aanrechtblad ook nog eens hittebestendig.

Vlekken kunnen het best worden schoongemaakt of verwijderd met een sopje van zacht schoonmaakmiddel. Daarna afnemen met een vochtige doek en daarna goed afdrogen.

Bij een keramiek aanrechtblad zullen voedselresten niet intrekken in het oppervlak. Het blad is bijzonder hygiënisch te noemen. Toch zult u regelmatig een keramiek aanrechtblad schoon moeten maken.

Kwartsiet aanrechtbladen

Kwartsiet ook wel quartsiet aanrechtbladen worden veel verkocht bij Bruynzeel keukens. Het schoonmaken ervan doet u eenvoudig met een sopje met zachte zeep. Het is dus niet aan te raden om hier weer agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Een zachte borstel gebruiken om grof vuil te verwijderen en dus geen harde borstel.

Overige tips

1. Gebruik van azijn

Gebruik van azijn om een aanrechtblad goed schoon te maken, kan niet altijd. Azijn kan een bijtende werking hebben en dat kan dus beschadigingen veroorzaken. Zomaar klakkeloos azijn gebruiken wordt dus afgeraden.

2. Pannen op aanrechtblad

Niet alle aanrechtbladen kunnen tegen hitte van bijvoorbeeld pannen. Een hete plan op het aanrechtblad zetten is eigenlijk ‘not done’ (behalve bij keramische aanrechtbladen). Gebruik liever onderzetters om problemen te voorkomen.

3. Een lelijk aanrechtblad ?

Hebt u al problemen met uw aanrechtblad en is het lelijk ? Misschien kunt u er een deskundig bedrijf naar laten kijken. Jetstone is zo’n bedrijf en werkt landelijk.