urinesteen verwijderen wc

Urinesteen verwijderen – Ook voor hardnekkige aanslag !

Urinesteen verwijderen hoeft op zich niet zo moeilijk te zijn. Het is wel verstandig om de urinesteen van tijd tot tijd te verwijderen uit de wc. Met de juiste aanpak en de juiste schoonmaakmiddelen kan dit probleem worden aangepakt. Urinesteen ontstaat door de ophoping van mineralen en zouten in urine, die na verloop van tijd kunnen kristalliseren en vasthechten aan het oppervlak van het toilet.




Zoals aangegeven is het juiste product gebruiken een belangrijke factor. Urine aanslag verwijderen vraagt om het juiste product. Schoonmaaktips.com introduceert daarom ClosetCleaner. Dit product wordt niet in winkels verkocht en is dus uitsluitend via onze webshop te koop. Schoonmaatips.com stuurt het zonder extra verzendkosten te berekenen naar haar klanten in Nederland en België.

banner closetcleaner

Stappen om urinesteen effectief te verwijderen:

Welke stappen onderneem je als je urinesteen wilt gaan verwijderen en de bruine aanslag wc wilt veranderen in een perfect schoon toilet ? We hebben een opsomming gemaakt voor je:

 1. Kies het juiste reinigingsmiddel: Gebruik een reinigingsmiddel dat specifiek is ontworpen om urinesteen en kalkaanslag te verwijderen zoals ClosetCleaner. Deze zijn meestal zuurhoudend en helpen bij het oplossen van de afzettingen. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel geschikt is voor het type toiletoppervlak dat je hebt.
 2. Laat het reinigingsmiddel inwerken: Breng het reinigingsmiddel aan op de plekken waar urinesteen zich heeft opgehoopt. Volg de instructies op de verpakking om te weten hoe lang je het middel moet laten inwerken. Meestal is dit enkele minuten tot een halfuur, afhankelijk van de ernst van de urinesteen.
 3. Schrobben: Gebruik een toiletborstel of een schuurspons om voorzichtig de plekken met urinesteen te schrobben. Zorg ervoor dat je het oppervlak niet beschadigt. Het reinigingsmiddel zou de urinesteen hebben verzacht, waardoor deze gemakkelijker loskomt.
 4. Herhaal indien nodig: Als de urinesteen hardnekkig is, moet je mogelijk de bovenstaande stappen herhalen totdat alle afzettingen zijn verwijderd.
 5. Naspoelen: Spoel het toilet grondig door nadat je de urinesteen hebt verwijderd. Dit helpt om eventuele resten van het reinigingsmiddel weg te spoelen en ervoor te zorgen dat het toilet schoon en fris is.
 6. Preventieve maatregelen: Om toekomstige ophoping van urinesteen te voorkomen, kun je regelmatig schoonmaken en eventueel een toiletreiniger met antikalkformule gebruiken. Moedig ook het gebruik van toiletblokjes aan, die helpen om afzettingen te verminderen.

Het verwijderen van urinesteen in een toilet vereist geduld en zorg om schade aan het oppervlak te voorkomen. Door regelmatig schoon te maken en preventieve maatregelen te nemen, kun je het ontstaan van urinesteen verminderen en de hygiëne van je toilet behouden.

Hardnekkige urinesteen verwijderen

Hardnekkige urinesteen verwijderen

Het verwijderen van hardnekkige urinesteen kan wat meer moeite vergen dan normale schoonmaak. Hier zijn enkele specifieke stappen en tips om met succes hardnekkige urinesteen te verwijderen:

 1. Gebruik een sterkere reiniger: Kies een reinigingsmiddel dat specifiek is ontworpen om kalkaanslag en hardnekkige urinesteen aan te pakken. Deze reinigers zijn meestal krachtiger en kunnen effectiever zijn bij het oplossen van de afzettingen.
 2. Verhoog de inwerktijd: Laat het reinigingsmiddel langer inwerken dan normaal, volgens de instructies op de verpakking. Dit geeft het middel meer tijd om de hardnekkige urinesteen los te weken.
 3. Gebruik een schuurmiddel: Als de urinesteen zeer hardnekkig is en niet gemakkelijk loskomt met alleen een reinigingsmiddel, kun je een zachte schuurmiddel zoals schuurpapier met een fijne korrel gebruiken. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je het toiletoppervlak niet beschadigt. Probeer eerst op een klein en onopvallend gebied om mogelijke schade te testen.
 4. Gebruik een pumice steen: Een pumice steen, ook wel puimsteen genoemd, is een natuurlijk schuurmateriaal dat hardnekkige vlekken en urinesteen kan verwijderen zonder het porselein van het toilet te beschadigen. Bevochtig de pumice steen en wrijf voorzichtig over de plekken met urinesteen. Spoel het toilet grondig na gebruik.
 5. Herhaal de stappen: Als de hardnekkige urinesteen niet volledig verdwijnt na één poging, herhaal dan de stappen meerdere keren totdat de afzettingen zijn verwijderd.
 6. Voorkom herhaling: Om toekomstige opbouw van hardnekkige urinesteen te voorkomen, moedig je regelmatig schoonmaken aan en gebruik je mogelijk een toiletreiniger met antikalk formule.

Het verwijderen van hardnekkige urinesteen kan tijdrovend zijn, maar met de juiste aanpak en de nodige zorg kun je de afzettingen effectief verwijderen zonder het toiletoppervlak te beschadigen.

Andere middelen om urinesteen te verwijderen uit de wc

Je vraagt je misschien af of er andere alternatieven zijn om de urinesteen uit het toilet te verwijderen. Hierover is een hoop te vinden op internet. Mensen proberen van alles om de urinesteen te lijf te gaan :

 • Cola
 • Zoutzuur
 • Met soda
 • Azijn

Urinesteen verwijderen met cola

Ja het kan werken. We schreven er eerder zelfs een artikel over in WC schoonmaken met cola. Toch zijn de resultaten om het urinezuur te verwijderen niet altijd even succesvol. Zeker als er sprake is van hevige urinesteen zal cola geen uitkomst bieden. Urinesteen verwijderen met cola zal dus wellicht helpen bij een zeer lichte vorm van vervuiling.

Urinesteen verwijderen met zoutzuur

Zoutzuur is natuurlijk een sterk bijtend middel en kan zeker helpen bij het verwijderen van urinesteen in de wc. Toch raden we het af: dit heeft vooral te maken met de veiligheid. Urinesteen verwijderen met zoutzuur is uitermate gevaarlijk voor mens en dier. Indien u het wel wilt gebruiken, neem dan in ieder geval de nodige veiligheidsmaatregelen in acht.

Urinesteen verwijderen met soda

Natuurlijk kunt u het proberen met soda. De urinesteen verwijderen met soda wordt veel gedaan, maar onze ervaring is meestal dat de soda een ‘waas’ achterlaat op het toilet, waardoor het lijkt of de wc nog steeds niet helemaal schoon is.

Urinesteen verwijderen met azijn

Ook niet de gewenste oplossing. Urinesteen verwijderen met azijn gaat echt niet lukken. Azijn maakt het wel schoon, maar de urine aanslag zal door azijn niet helemaal oplossen is onze ervaring.




Samenvatting

Om de urinesteen echt te lijf te gaan is ClosetCleaner het meest geschikte middel. Ook urine aanslag verwijderen gaat prima lukken. U verwijdert de urine vrij gemakkelijk. Is de urinesteen wat hardnekkiger van aard dan kunt wat meer product gebruiken of het langer laten intrekken.

Andere middelen als azijn, soda, zoutzuur en cola om urinesteen te verwijderen worden weliswaar veel gebruikt, maar geven eigenlijk nooit het optimale resultaat. Daarnaast overweegt u wellicht om HG te gaan gebruiken.