urinesteen verwijderen toilet

Urinesteen verwijderen

Urinesteen verwijderen is vaak geen gemakkelijke klus. Als u de urinesteen in het toilet wilt gaan verwijderen betekent dit vaak dat er flink geschorst moet worden. In dit artikel op schoonmaaktips.com geven we u tips en informatie over manieren hoe u urinesteen het gemakkelijkst kunt verwijderen.

Hoe kun je urinesteen verwijderen ?

Er zijn vele methodes om urinesteen te verwijderen. Probleem is alleen dat niet alle middelen allemaal effectief zijn. Hieronder geven we een opsomming met onze ervaringen.

Closetcleaner om urinesteen te verwijderen

De beste manier om urinesteen en kalk te verwijderen is gebruik te maken van ons speciale product om urinesteen uit de wc pot of van de toiletbril te verwijderen.

Closetcleaner is speciaal gemaakt om uw toilet vrij te maken van urinesteen of andere aanslag. Closetcleaner werkt snel en is dus zeer effectief. In onze webshop kunt u dit product aanschaffen. We versturen het daarna gratis per 1 fles of per 3 flessen naar klanten in Nederland en België.

Closetclean zal bovendien de urinesteen uit de leidingen van uw toilet of wc verwijderen. Ook het verwijderen van urinesteen uit het urinoir gaat met dit product snel en effectief.

TIP : Gebruik Closetclean ook om urinesteen uit de kattenbak te verwijderen !

Lees ook : Vervuilde wc schoonmaken

Wat is eigenlijk urinesteen ?

Urinesteen kunt u vergelijken met kalkaanslag. Echter, kalk is een mineraal en in urinesteen of urinesteen aanslag zitten meerdere minerale zouten die uw toilet of wc pot kunnen vervuilen. Denk hierbij aan mineralen die in het menselijk lichaam zitten en die als urine worden afgevoerd. Urinesteen wordt veroorzaakt door afvalstoffen van :

 • Fosfor
 • Calcium
 • Kalium
 • Natrium
 • Magnesium

Al deze minerale zouten zitten dus in het menselijk lichaam en worden via de urine uitgescheiden. De uitgescheiden zouten zetten zich af en vormen in wc’s of urinoirs daarna urinesteen. Het resulteert vaak in een gele of bruine kleur. Geen fris gezicht natuurlijk, vandaar dat het noodzakelijk is om de urinesteen van tijd tot tijd goed te verwijderen.

Andere middelen

Er zijn andere middelen beschikbaar om de urinesteen schoon te maken en te verwijderen. Vaak is dit een simpel huismiddel. We geven een opsomming.

Cola

Urinesteen verwijderen met cola wordt vaak gedaan. Het is een goedkope manier om uw toilet of wc schoon te maken. Toch zijn wij niet overtuigd van de werking van cola en of u alle urinesteen in het toilet ermee kunt verwijderen.

Tijdens onze testen merkten we dat de cola niet alle resten en vlekken uit de toiletpot verwijderde. Bovendien merkte we dat onder de toiletranden nog steeds urinesteen aanwezig blijft na een grondige poetsbeurt met cola

Baking Soda

Of u met baking soda urinesteen kunt verwijderen ? Ja dat kan zeker. Baking soda wordt vaak als schoonmaakmiddel gebruikt en kan zeker dus ook dienen om de wc te ontdoen van urinesteen.

Het grote voordeel van soda is natuurlijk dat het een natuurproduct is. Het is dus geen agressief spul waamee je ook nog eens het milieu kwaad doet. Soda kan daarom prima als vervanger dienen om je toilet schoon te maken.

Azijn

Urinesteen verwijderen met azijn gaat op zich prima. Het grote nadeel is dat de azijn nogal lang moet inwerken, alvorens het daadwerkelijk de urinesteen gaat aanpakken en laat oplossen. Het kan tot 10 uur duren voordat de urinesteen daadwerkelijk is opgelost en waarna je met het schoonmaken kunt beginnen.

hg wc reiniger

HG

HG wordt natuurlijk veel gebruikt om urinesteen te verwijderen. HG producten zijn echter duur in aanschaf en in veel gevallen werken ze niet (goed genoeg) en bijna helemaal niet. In onze test werkte HG toiletreiniger in ieder geval niet om de urinesteen uit de wc te krijgen.

3 reacties op “Urinesteen verwijderen”

 1. HG cementsluierverwijderaar nummer 11.
  WC-pot leegtrekken met een spuit of iets dergelijks.

  Cementsluierverwijderaar puur erin gieten.
  Na 15 minuten was alles opgelost. Toen ik schuin diep in de pot keek zag ik nog wat resten. Dit met een tandenborsteltje weggeveegd. Dit liet zo los. Waarschijnlijk als je het langer laat staan lost alles op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 27 reviews.