tips schoonmaken auto

Tips voor het schoonmaken van je auto

Als je een auto hebt, dan maak je die regelmatig schoon. Ook als je een auto bij bijvoorbeeld Easyterra hebt gehuurd, dan moet je hem weer schoon inleveren.

Of je het een leuk werkje vindt of niet, je moet je auto regelmatig schoonmaken. Ten eerste ziet je auto er mooier uit als hij schoon is, maar ten tweede is het ook noodzakelijk voor goed gebruik.

Veel rijhulpsystemen zoals werken alleen goed wanneer ze goed schoon worden gehouden. Ten derde blijven er in de winter geen pekel resten aan je auto plakken waardoor de lak veel beter in conditie blijft.

Het is dus belangrijk om je auto of huurauto goed schoon te houden. Maar hoe doe je dit het beste?

tips voor het schoonmaken van je auto

Ga je een auto huren Malaga airport? Dan is het het makkelijkst om door de wasstraat te rijden.

Thuis kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Spuit met een hogedrukspuit het vuil en zand van de auto af. Daarna kan je met water en auto zeep aan de slag. Gebruik in plaats van een spons een microfiber washandschoen om krassen door vuil en zand te vermijden.

Spoel de handschoen na het boenen van de auto af in schoon water. Zo voorkom je dat er vuil in de emmer met sop komt. Was de auto altijd in zo recht mogelijke lijnen in de lengte.

Als je draaiende bewegingen maakt, dan kunnen er cirkelvormige krassen op de lak ontstaan. Het droogmaken van de auto doe je met een zachte doek die zorgt dat de lak niet wordt beschadigd.

Polijsten en lakverzegeling

Lees hier tips voor het reinigen van je velgen. Na het wassen en drogen is het tijd om de auto te polijsten. Door te polijsten haal je oppervlakkige krasjes weg en krijgt de auto zijn originele glans terug.

Het is belangrijk om dit in de schaduw te doen, want de zon laat het polijstmiddel snel verdampen wat een lelijk resultaat veroorzaakt. Gebruik een polijstmachine die je van boven naar beneden en van links naar rechts beweegt.

Doe steeds een klein deel zodat je rustig te werk kunt gaan en het polijstmiddel niet te vroeg opdroogt. Herhaal deze handelingen met een lakverzegeling om de lak goed te beschermen.

De auto voelt na afloop glad aan en na een regenbui zullen de druppels gaan parelen. 

Interieur reinigen

Als de buitenkant schoon is, dan is het tijd voor het interieur. Pak de stofzuiger om de bodem te stofzuigen en klop de losse vloermatten buiten uit.

Gebruik een microvezeldoek en een milde allesreiniger om het dashboard schoon te maken. Je kunt de kleine hoekjes zoals de openingen van de verwarming schoonmaken met kleine zachte kwasten.

Als je een stoffen bekleding hebt, dan kun je deze schoonmaken met een allesreiniger verdund in water. Je kunt al het vuil losmaken met een zachte borstel en met een waterstofzuiger het water opzuigen. Heb je leren bekleding? Gebruik dan speciale poetsmiddelen voor leer.

Dit kun je ook gebruiken voor de pookhoes en de stuurwielrand. Kijk eens op de website van de  ANWB voor nog meer schoonmaaktips voor je auto!