gelakte tafels schoonmaken

Gelakte tafel schoonmaken – Zo doe je dat !

Stel u wilt een gelakte tafel schoonmaken ? Wat kun je dan wel en wat moet je zeker niet gebruiken ? In dit artikel op schoonmaaktips.com gaan we er verder op in !

Een gelakte tafel schoonmaken doe je zo !

Stel dat je houten tafel wilt ontvetten of eens goed schoonmaken. De tafel is plakkerig en het wordt dus tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Je kunt er natuurlijk groene zeep, azijn, soda of andere schoonmaakmiddelen voor gebruiken. Maar is dit veilig ? En nog belangrijker misschien : wordt de gelakte tafel daarvan wel goed schoon ?

Easycleaner Banner

Een geverniste tafel, van bijvoorbeeld mangohout of ander hout goed reinigen doe met een goede allesreiniger. Easycleaner is een allesreiniger die je voor dit karwei perfect kunt gebruiken. Het ontvet niet alleen de oppervlak van de houten tafel, maar reinigt en ontsmet de hele tafel grondig.

Easycleaner is verkrijgbaar via onze website op de pagina winkel.

Houten tafel onderhouden

Een houten tafel vergt onderhoud. Daarbij maakt het verschil of u een onbehandelde eettafel of een behandelde eettafel in gebruik heeft. Bij een onbehandelde eettafel moet u bijzonder voorzichtig zijn. U kunt deze niet zomaar schoonmaken met een of ander schoonmaakmiddel. U zult bij de fabrikant na moeten vragen wat u wel en wat u niet mag gebruiken.

gelakte tafel schoonmaken

Een behandelde houten tafel is vaak voorzien van een vernis laag. Daardoor is het mogelijk om de tafel wel grond te reinigen met een allesreiniger als Easycleaner.

 

Zwarte vlekken in hout verwijderen.

Vaak zijn de zwarte vlekken ontstaan door vet. Het hout wordt daarna zwart en de vlek is daarom bijzonder lastig te verwijderen. Vetvlekken ontstaan niet als het hout is behandeld met een beschermlaag (bijvoorbeeld vernis). Vlekken op gelakt hout zijn weer wel goed te reinigen met de allesreiniger.

Onbehandelde houten tafels die kringen of zwarte vlekken vertonen zijn dus over het algemeen zeer moeilijk schoon te krijgen. Een onbehandelde eettafel schoonmaken wordt dus een lastiger karwei.

Er zijn wel tips en ‘probeersels’. We geven een aantal tips :

Gebruik tandpasta
Wrijf de vlek in met tandpasta en laat de tandpasta een tijdje inwerken. Maak het daarna schoon met water en gebruik hier een fohn om de plek weer droog te maken. Het kan werken, maar een garantie daarop is niet te geven.

Fohn gebruiken
Gebruik naast de föhn een droge handdoek en leg deze over de vlek of kringen op de houten tafel. Richt daarna de föhn enige tijd op de handdoek / vlek in de heetste stand. Trek daarna de handdoek weg en kijk of de kringen in de tafel zijn verdwenen.

Vet vlekken uit een houten tafel verwijderen

Let op : deze tips gelden alleen voor onbewerkte houten tafels !

Je kunt proberen om vet vlekken uit een houten tafel te verwijderen door middel van het gebruik van een klein beetje ammoniak en koud water. Maak een doekje nat met dit mengsel en wrijf hierover over de vlek. Laat het even inwerken en gebruik daarna een vochtige doek om het mengsel te verwijderen.

Groene zeep

Een teakhout houten tafel behandel je het best met groene zeep. Maak een sopje van groene zeep en wrijf de vlek goed in. Verwijder daarna het mengsel met een droge, schone doek

Afwasmiddel gebruiken ?

Een vochtige zeem met afwasmiddel gebruiken om een vetvlek in een onbehandelde houten tafel te verwijderen, zou ook kunnen werken. Gebruik slechts een paar druppels afwasmiddel op een vochtige zeem en wrijf het daarna in op de vet vlek.

Azijn

Maak een mengsel van azijn en wat lauwwarm water en ga daarna met een doekje over de vetvlek op de tafel. Ga niet met pure azijn aan de slag, maar dan krijg je azijn vlekken die bijna niet meer te verwijderen zijn.

Vet vlekken eruit schuren ?

Er zijn mogelijkheden om de vet vlekken eruit te schuren met behulp van een fijn schuurpapier. Dit kan echter alleen als de vetvlek vrij recent is ontstaan en dus nog niet te diep in de houten tafel is getrokken.

Gelakte meubels onderhouden

U kunt gelakte meubels perfect onderhouden met een goede allesreiniger. Uw meubels zullen er na de poetsbeurt weer als nieuw uitzien ! Easycleaner gebruiken voor dit karwei – waarbij u slechts een kleine hoeveelheid van dit product hoeft te gebruiken – kan u daarbij goed helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 3 reviews.