Essentiële tips voor het schoonmaken van vloeren

Een schone vloer zorgt voor een netjes, opgeruimd en geurvrij huishouden. Vanwege het constante gebruik verzamelt de vloer altijd het meeste vuil in huis. Het wordt zelfs nog erger als je huisdieren of kinderen hebt, omdat zij vaak meer tijd buiten doorbrengen en meer rommel mee naar huis nemen.

Met deze essentiële tips voor het schoonmaken van vloeren, blijven je vloeren er nieuw uitzien en ruiken. Kijk ook eens naar Ecopods schoonmaakartikelen om je vloer op een duurzame manier schoon te maken. Want wie wil er nu niet aan het milieu denken?
Dweil vlekken van morsen weg

De beste manier om vlekken of gemorste vloeistoffen op harde oppervlakken te verwijderen, is door ouderwets te dweilen. Bij het kiezen van de juiste dweil is het volledig een kwestie van persoonlijke voorkeur. Over het algemeen geldt: hoe steviger de dweil, hoe beter.

Maar er zijn verschillende soorten die beter presteren, afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlek. Een dweil met mopdraden is altijd handig voor vlekken en grote morsingen, omdat deze vloeistof direct absorbeert en grote oppervlakken in één keer bedekt. Voor hardnekkige vlekken kun je simpelweg over de vlek schuren totdat deze verdwijnt.

tips schoonmaken vloeren

Leg een deurmat neer

Kinderen (en honden) brengen vaak de helft van het buitenshuis mee naar binnen nadat ze buiten hebben gespeeld. Een manier om al dit vuil en modder van buiten tegen te gaan is door een vloermat bij de voor- en achterdeuren te leggen.

Hoewel het ouderwets lijkt, doet de betrouwbare deurmat uitstekend werk bij het verwijderen van overtollig vuil van schoenen (en poten van huisdieren!). voordat de schuldigen het huis binnenkomen.

Leer je kinderen om hun voeten op de mat af te vegen voordat ze je huis betreden om vuil en modder nog meer te verminderen. Voor huisdieren is het ook handig om een oude handdoek bij de achterdeur te houden, zodat je snel hun poten kunt afvegen voordat ze naar binnen komen.

Stofzuig regelmatig

Stofzuigers zijn onmisbaar voor vloeren. Snel en effectief verwijderen ze vuil, stof, dierenharen en allergenen zoals pollen en schimmelsporen, waardoor je huis vlekkeloos en bacterievrij blijft.

In de meeste huizen is één of twee keer per week stofzuigen voldoende, maar in drukbezochte gebieden zoals de keuken en de woonkamer moet je mogelijk vaker stofzuigen. Richt je erop om minstens één keer per week het hele huis grondig te stofzuigen, inclusief tapijten, plinten, banken en beddengoed.

Tussen de grondige stofzuig beurten door is het handig om een draagbare stofzuiger bij de hand te hebben om oppervlakken snel op te frissen en alledaagse rommel zoals kruimels of dierenharen op te zuigen.
Wees voorzichtig met het behandelen van natuurstenen vloeren

Natuurstenen vloeren zijn gevoelig voor verkleuring en beschadiging door bepaalde schoonmaakproducten. Hoewel natuurlijke zelfgemaakte schoonmaak oplossingen geweldig zijn voor de meeste oppervlakken, wil je misschien geen azijn oplossingen gebruiken op natuurstenen vloeren.

Zelfs een kleine hoeveelheid zuurhoudende vloeistof zoals azijn, bleekmiddel of ammoniak kan deze oppervlakken beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een PH-neutraal vloerreinigingsmiddel om te voorkomen dat de mineralen in je natuurstenen tegels negatief reageren.

Als je natuurstenen tegels niet zijn afgedicht, kun je er gewoon met een microvezel dweil en warm water overheen dweilen. Wij hopen dat je met deze tips een schone vloer kunt behouden!