zwaar aangekoekte oven reinigen

Zwaar Aangekoekte Oven Schoonmaken

Een zwaar aangekoekte oven schoonmaken is geen leuk karwei. Toch is het belangrijk de ingebrande oven en de smerige oven goed te reinigen. Een vieze oven is schadelijk en ongezond. Maar hoe ga je te werk ? In dit artikel op schoonmaaktips.com gaan we met een stappenplan de zwaar aangekoekte oven schoonmaken.

Een zwaar aangekoekte oven reinigen : Hoe ?

U vraagt zich misschien af hoe u de oven weer helemaal schoon kunt krijgen ? Het is bepaald geen leuk werk als u met een vieze oven zit die u grondig moet gaan schoonmaken. Naast het ovenrooster, ovenruit dient natuurlijk ook de ovenplaat schoon gemaakt te worden.

Toch is het belangrijk om de oven van tijd tot tijd goed schoon te maken. Een vieze oven is erg ongezond als u daar maaltijden in wilt gaan bereiden.

Probeer eens EasyOven

Schoonmaaktips.com adviseert u om eens EasyOven te proberen. Dit product is speciaal ontwikkeld om ovens of de grill weer perfect schoon te maken. Wij verzenden het gratis naar klanten in Nederland en België via onze webshop.

EasyOven

Lees ook : Oven Schoonmaken

Lees ook : Ovenruit schoonmaken

EasyOven wordt niet in winkels verkocht ! Door het gebruik van EasyOven wordt het schoonmaken van de oven stukken gemakkelijker.

Traditioneel schoonmaken van oven betekende dat u uren bezig bent. Zie het onderstaande stappenplan en merk dat u hier dus een hele tijd mee bezig bent.

Niet met EasyOven. Lees goed de gebruiksaanwijzing en u ziet dat u binnen een tiental minuten weer een vlekkeloze schone oven of grill zult hebben.

Onderstaande foto’s ontvingen wij van 1 van onze klanten na gebruik van Easy Oven !

Ervoor

zwaar aangekoekte oven schoonmaken voor

Erna

 

Stappenplan

Het stappenplan bestaat uit een 5-tal handelingen :

  1. Aangekoekt vuil losweken
  2. Verwijderen van vetresten
  3. Bakplaat oven schoonmaken
  4. Rooster oven schoonmaken
  5. Ovendeur reinigen

1. Losweken aangekoekt vuil ingebrande oven

Het aangekoekt vuil in een ingebrande oven bestaat meestal uit etensresten. Doordat dit vuil niet op tijd verwijderd wordt na gebruik, zal dit op den duur vast gaan zitten. Het gevolg is dan vaak een ingebrande oven.

Het verwijderen van aangekoekt vuil van een ingebrande oven gaat in principe heel gemakkelijk. U gaat het vuil en de voedingsresten losweken.

zwaar aangekoekte oven schoonmaken

De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden.  Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven.

Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !

Laat de wateroplossing met azijn een paar uur in de afgesloten oven staan. TIP : Het beste is om dit ‘s-avonds voor het slapen gaan te doen. In de morgen kunt u daarna alle aangekoekte resten en vuilresten gemakkelijk verwijderen met een rol keukenpapier.

2. Verwijderen vet

Door bovenstaande handeling met azijn verwijderd u geen vetresten uit de oven. U dient daarvoor wederom de oven te verwarmen op 200 graden.

Nadat deze oventemperatuur is bereikt zet u de oven wederom uit. Neem daarna groene zeep en wrijf alle vetvlekken in de oven goed in met de groene zeep.

Maak daarvoor de groene zeep ook wat nat, zodat u beter alle vetvlekken kunt behandelen.

Nadat alle plekken met groene zeep zijn ingewreven zet u vervolgens een bakje met heet water in de afgesloten oven.

Na een uurtje kunt u daarna alles vlekkeloos schoon maken met een droge schone doek of met keukenrolpapier.

3. Bakplaat oven reinigen

Hoe u een bakplaat van de oven schoonmaakt leest u dit artikel.

4. Ovenrooster

Ook het oven rooster kan enorm vies worden en zal van tijd tot tijd grondig schoongemaakt moeten worden. Het is geen leuke klus.

Voedingsresten en vet hechten zich gemakkelijk aan het rooster, waardoor schoonmaken erg lastig kan worden.

Het is daarom goed om het rooster schoon te maken met een stevige borstel. Een staalborstel zal dit karwei vergemakkelijken.

Gebruik daarnaast wat afwasmiddel en warm water en u zult zien dat het ovenrooster toch redelijk makkelijk schoon te krijgen is.

5. Ovendeur

De oven is van binnen nu schoon. Tijd dus om ook de overdeur goed schoon te maken. Vaak hebben ovendeuren hittebestendig glas.

Als u steeds door het glas in de oven wilt blijven kunnen kijken is het schoonmaken van dit ovendeurglas op gezette tijden van groot belang.

Gebruik voor het glas geen schuurspons. Dit zal het ovenglas alleen maar kunnen beschadigen. Gebruik Easycleaner door dit op het glas te sprayen. Laat deze allesreiniger een tijdje inwerken.

Na een poosje kunt u daarna het glas en de ovendeur gemakkelijk afnemen met een natte of droge doek. Zorg er wel voor dat u de ovendeur daarna weer helemaal droog maakt en op die manier strepen op het glas voorkomt. Op deze manier zorgt u ervoor dat u weer een glanzende ovendeur zult hebben.

Tip

Voorkomen is beter dan genezen zegt het bekende spreekwoord. Dat geldt ook voor een zwaar aangekoekte oven reinigen.

  1. Gebruik aluminiumfolie op de bodem van de oven. Op deze manier worden vetresten opgevangen en kunnen deze niet op de bodem van de oven vallen.
  2. Gebruik bakpapier als u bijvoorbeeld een taart of broodgerechten wilt gaan bereiden.
  3. Maak gebruik van vuurvaste ovenschalen. Dit kan veel vetresten in de oven voorkomen.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.