zonnescherm-schoonmaken

Zonnescherm schoonmaken ?

Regelmatig een zonnescherm schoonmaken of een markies schoonmaken zorgt ervoor dat je er veel langer plezier van zult hebben. In principe is goed onderhoud aan het zonnescherm dus enorm belangrijk. Immers het aanschaffen van een goede zonwering kan een hele investering zijn.

Regelmatig reinigen van het zonnescherm of screens dus, anders zult u – in ons weertype in Nederland en België – om de paar jaar het doek van het zonnescherm moeten gaan vervangen. In dat geval is het dus misschien om de oude zonwering te verwijderen en nieuwe aan te schaffen.

Als het zonnescherm helemaal groen is van de groene aanslag of helemaal verweerd is, heeft schoonmaken vaak dus ook geen zin meer.

In dit artikel op schoonmaaktips.com geven wij u tips en informatie over hoe u de stof van het zonnescherm kunt schoonmaken zonder dat u het doek hoeft los te maken en welke producten u daarvoor kunt gebruiken.

Dezelfde methode kunt u overigens toepassen bij het schoonmaken van uw zonnescherm van uw camper maar ook van parasols die u wellicht op het terras heeft staan.

Wat hebt u nodig om een zonnescherm schoon te maken ?

Een goede voorbereiding is belangrijk als u zelf besluit om het zonnescherm te gaan schoonmaken. We geven u een simpel lijstje waarop u kunt zien wat u zoal nodig heeft om effectief en relatief snel het zonnescherm te reinigen.

Zonnescherm schoonmaken : Hoe ga je te werk ?

Hoe kunt u nu het beste een zonnescherm schoonmaken ? Na een goede voorbereiding (zie hiervoor) kunt u direct aan de slag.

  1. Zorg ervoor dat het zonnescherm helemaal ‘uit’ staat, zodat het gehele oppervlak van het zonnescherm behandeld kan worden.
  2. Met behulp van een stevige ladder en bijvoorbeeld een hogedrukreiniger, spuit u eerst alle grof vuil van het scherm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vogelpoep, takjes of andersoortig grof vuil. Zorg er wel voor dat u voorzichtig bent met het gebruik van de hogedrukreiniger. Spuit nooit rechtstreek op het doek. Door de kracht kan het zonnescherm doek anders scheuren ! Spuit het grof vuil er dus horizontaal af.
  3. Gebruik de Easycleaner volgens voorschrift en vul een emmer met lauwwarm water. Easycleaner als allesreiniger is veilig in gebruik voor stoffen of doek.
  4. Ga daarna met een zachte stevige borstel over het zonnescherm doek, nadat deze goed nat gemaakt is in de emmer met schoonmaakmiddel en water. Poets voorzichtig (bijvoorbeeld in rondende bewegingen) en maak zo het hele oppervlak van het zonnescherm schoon. Ja, dit is een flink karwei, maar het resultaat zal later ook fantastisch zijn.
  5. Zorg ervoor dat de Easycleaner en water goed intrekt in het doek van het zonnescherm. Het mag dus best ‘drijfnat’ zijn. Op deze manier kan het middel goed inwerken in het doek.
  6. Nadat het schoonmaakmiddel goed is ingewerkt en nadat u goed met de borstel alle plekken heeft bewerkt, kunt u het doek schoonspuiten met een tuinslang. Dit is beter dan een hogedrukreiniger omdat anders weer de kans op beschadiging bestaat.
  7. Laat het zonnescherm uitgeklapt staan en laat het doek na de schoonmaakbeurt goed drogen.
  8. Nadat het zonnescherm goed droog is kunt u het weer in (laten) klappen zodat het in de kast of de rol zit.
  9. Maak daarna ook de kast, waarin het zonnescherm zit, goed schoon met Easycleaner. Gebruik daarvoor een zachte doek en spoel hem daarna af met de tuinslang. Om vlekken te voorkomen, maakt u daarna de kast ook weer droog met een schone droge doek.

Laten reinigen van het zonnescherm

U kunt ervoor kiezen door het zonnescherm te laten reinigen door een professioneel bedrijf. Over het algemeen is een zonnescherm laten reinigen geen goedkope oplossing.

Als u de mogelijkheid heeft, is het dus misschien wel beter om het zelf te doen.

Impregneren

Er zijn middelen beschikbaar om het zonnescherm ook nog te impregneren. Als u het zonnescherm gaat impregneren, nadat u het grondig heeft schoongemaakt, zal het schoonmaken de volgende keer wellicht wat sneller gaan.

Impregneren van het doek van het zonnescherm kan, maar is dus absoluut geen must.

Alternatieve schoonmaakproducten

Er zijn natuurlijk alternatieven beschikbaar om een zonnescherm goed schoon te maken. Of ze allemaal even goed werken als Easycleaner ? We durven het niet te zeggen, maar u kunt op dit artikel natuurlijk altijd reageren en uw ervaringen met andere lezers delen.

Azijn

Een zonnescherm schoonmaken met azijn is een methode. Azijn is een natuurproduct en relatief goedkoop. Ook het doek van parasols worden vaak schoongemaakt met azijn

HG zonnescherm reiniger

HG zonnescherm reiniger is niet overal verkrijgbaar. HG is natuurlijk koploper als het gaat om schoonmaakproducten voor in en rondom het huis.

Groene zeep

Ook groene zeep kan gebruikt worden om een zonnescherm te reinigen. Ook groene zeep is een natuurproduct en verkrijgbaar in supermarkten, dus relatief goedkoop.

Baking soda

Een zonnescherm schoonmaken met baking soda ? Ook dat is mogelijk. Ook soda is een natuur product dat veelvuldig gebruikt wordt in het huishouden. Het is relatief goedkoop en werkt prima als u bepaalde dingen in huis wilt schoonmaken.