tuintegels schoonmaken

Tuintegels Schoonmaken – Groene Aanslag Verwijderen ?

Tuintegels schoonmaken zorgt ervoor dat u langer van de tegels kunt genieten. Als trotse eigenaar van een mooie tuin, is het belangrijk om de bestrating regelmatig te onderhouden. Het maakt daarbij niet uit of u gewone of grindtegels gaat schoonmaken.

Het schoonmaken van tuintegels is dan ook een belangrijke taak om de uitstraling van uw tuin te behouden. Het is vaak een belangrijk onderdeel van het terras schoonmaken. Tuintegels kunnen na verloop van tijd namelijk vies en glad worden door bijvoorbeeld groene aanslag, mos en algengroei.

Daarom is het verstandig om uw tuintegels regelmatig schoon te maken. In deze tekst zullen we uitleggen hoe u dit het beste kunt doen.
Hoe tuintegels schoonmaken ?

Er zijn verschillende manieren om tuintegels schoon te maken, afhankelijk van de mate van vervuiling en het type tegels. Hieronder vindt u enkele tips:

 1. Veeg de tuintegels regelmatig schoon met een bezem om vuil en bladeren te verwijderen.
 2. Gebruik een hogedrukspuit om hardnekkige vlekken en groene aanslag te verwijderen. Let op: gebruik de hogedrukreiniger niet op poreuze tegels of op een te hoge druk, omdat dit de tegels kan beschadigen.
 3. Maak gebruik van een algen dodend middel als Lamox, om de groene aanslag te verwijderen. Dit middel is eenvoudig te bestellen via Bol.com. Lees voor gebruik altijd de instructies op de verpakking.
 4. Gebruik een schrobber en een emmer water met groene zeep om de tegels schoon te maken. Spoel vervolgens de tegels af met water.
 5. Maak gebruik van azijn om de groene aanslag te verwijderen. Meng een kopje azijn met een emmer water en giet het mengsel over de tegels. Laat het even intrekken en spoel vervolgens af met water.

Belangrijk om te weten: gebruik nooit chloor of andere agressieve schoonmaakmiddelen, omdat dit de tegels kan beschadigen.

Waarmee tuintegels schoonmaken

U kunt tuintegels schoonmaken met verschillende middelen. Hieronder vindt u een aantal opties:

 1. Water en zeep: een milde oplossing van water en zeep kan goed werken om vuil en vlekken van de tuintegels te verwijderen. Gebruik een harde bezem of een schrobber om de tegels te schrobben en spoel ze daarna af met water.
 2. Groene zeep: groene zeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat effectief kan zijn om groene aanslag en vuil van de tuintegels te verwijderen. Meng een paar scheppen groene zeep met warm water en breng dit aan op de tegels. Laat het even intrekken en spoel de tegels daarna af met water.
 3. Azijn: azijn is een zuur middel dat goed kan werken om groene aanslag te verwijderen. Meng een deel azijn met twee delen water en giet dit over de tuintegels. Laat het even intrekken en spoel de tegels daarna af met water.
 4. Hogedrukreiniger: een hogedrukreiniger kan effectief zijn om vuil en vlekken van de tuintegels te verwijderen. Let er wel op dat u niet te dicht op de tegels spuit en dat u de juiste druk gebruikt om beschadiging te voorkomen.
 5. Lamox: Lamox is een speciaal reinigingsmiddel voor tuintegels. U kunt dit online bestellen via Bol.com
 6. Biotex: jawel ook met Biotex kunt u tuintegels perfect schoonmaken.

Welk middel u kiest, hangt af van de mate van vervuiling en het type tegels. Let er altijd op dat u de tegels niet beschadigt tijdens het schoonmaken.

Tuintegels schoonmaken met azijn

Tuintegels schoonmaken met azijn is een effectieve methode om groene aanslag en vuil te verwijderen. Hieronder vindt u een stap-voor-stap instructie:

Benodigdheden:

 • Een emmer
 • Azijn
 • Water
 • Een bezem of schrobber
 • Een tuinslang of gieter

tuintegels schoonmaken met azijn

Stappen:

 1. Meng een deel azijn met twee delen water in een emmer.
 2. Giet het azijnmengsel over de tuintegels en verdeel het gelijkmatig met een bezem of schrobber.
 3. Laat het azijnmengsel ongeveer 30 minuten intrekken. Hierdoor wordt de groene aanslag en het vuil losgeweekt.
 4. Schrob de tegels met de bezem of schrobber om het vuil en de groene aanslag los te maken.
 5. Spoel de tegels af met water, bijvoorbeeld met behulp van een tuinslang of gieter, om de azijnoplossing te verwijderen.
 6. Laat de tegels goed drogen.

Let op: gebruik geen azijn op kalkhoudende stenen zoals marmer, travertin of hardsteen, omdat het zuur in de azijn deze stenen kan beschadigen. Test het azijnmengsel altijd eerst op een klein stukje van de tegels om te kijken of er geen beschadiging of verkleuring optreedt. Gebruik azijn ook niet te vaak op tegels, omdat het zuur de toplaag van de tegels kan aantasten.

Tuintegels schoonmaken met hogedrukreiniger

Tuintegels schoonmaken met een hogedrukreiniger is een snelle en effectieve manier om vuil en vlekken te verwijderen. Hieronder vindt u een stap-voor-stap instructie:

Benodigdheden:

 • Een hogedrukreiniger
 • Een borstel of spuitlans
 • Water

Tuintegels schoonmaken met hogedrukreiniger

Stappen:

 1. Veeg de tuintegels eerst schoon met een bezem om vuil en bladeren te verwijderen.
 2. Stel de hogedrukreiniger in op de juiste druk en afstand voor uw type tuintegels om beschadiging te voorkomen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de hogedrukreiniger of vraag advies aan de leverancier.
 3. Spuit de tuintegels schoon met de hogedrukreiniger. Begin aan de rand van de tegels en werk systematisch naar binnen. Houd de spuitlans of borstel altijd op een constante afstand van de tegels om strepen te voorkomen.
 4. Focus op hardnekkige vlekken en groene aanslag. Zet de spuitlans of borstel dichter bij de tegels en richt deze op de plekken die extra aandacht nodig hebben.
 5. Spoel de tegels af met water om het vuil en het reinigingsmiddel weg te spoelen.
 6. Laat de tegels goed drogen.

Let op: gebruik de hogedrukreiniger niet op poreuze tegels of op een te hoge druk, omdat dit de tegels kan beschadigen. Het is ook belangrijk om de juiste afstand te bewaren om te voorkomen dat de tegels beschadigd raken. Raadpleeg de handleiding van de hogedrukreiniger of vraag advies aan de leverancier voor de juiste instellingen en techniek.
Tuintegels schoonmaken met groene zeep

Tuintegels schoonmaken met groene zeep is een milieuvriendelijke en effectieve manier om vuil en aanslag te verwijderen. Hieronder vindt u een stap-voor-stap instructie:

Benodigdheden:

 • Een emmer
 • Groene zeep
 • Water
 • Een bezem of schrobber
 • Een tuinslang of gieter

Tuintegels schoonmaken met groene zeep

Stappen:

 1. Meng een aantal eetlepels groene zeep met warm water in een emmer.
 2. Giet het zeepmengsel over de tuintegels en verdeel het gelijkmatig met een bezem of schrobber.
 3. Laat het zeepmengsel ongeveer 30 minuten intrekken. Hierdoor wordt het vuil en de aanslag losgeweekt.
 4. Schrob de tegels met de bezem of schrobber om het vuil en de aanslag los te maken.
 5. Spoel de tegels af met water, bijvoorbeeld met behulp van een tuinslang of gieter, om het zeepmengsel te verwijderen.
 6. Laat de tegels goed drogen.

Let op: groene zeep kan een gladde laag achterlaten op de tuintegels, dus zorg ervoor dat u de tegels grondig afspoelt. Gebruik groene zeep niet op kalkhoudende stenen zoals marmer, travertin of hardsteen, omdat dit de stenen kan beschadigen. Test het zeepmengsel altijd eerst op een klein stukje van de tegels om te kijken of er geen beschadiging of verkleuring optreedt. Gebruik groene zeep ook niet te vaak op tegels, omdat het een opbouw van zeepresten kan veroorzaken.

Tuintegels schoonmaken met Lamox

Lamox is een krachtig schoonmaakmiddel dat vaak wordt gebruikt voor het reinigen van verschillende oppervlakken, waaronder tuintegels. Hieronder vindt u een stap-voor-stap instructie voor het schoonmaken van tuintegels met Lamox:

Benodigdheden:

 • Lamox
 • Een emmer
 • Water
 • Een bezem of schrobber
 • Een tuinslang of gieter

Stappen:

 1. Meng een kleine hoeveelheid Lamox met warm water in een emmer volgens de instructies op de verpakking.
 2. Giet het schoonmaakmengsel over de tuintegels en verdeel het gelijkmatig met een bezem of schrobber.
 3. Laat het mengsel ongeveer 15-20 minuten intrekken om het vuil en de aanslag los te weken.
 4. Schrob de tegels met de bezem of schrobber om het vuil en de aanslag los te maken.
 5. Spoel de tegels af met water, bijvoorbeeld met behulp van een tuinslang of gieter, om het schoonmaakmiddel te verwijderen.
 6. Herhaal indien nodig de stappen 2 tot en met 5 voor hardnekkige vlekken.

Let op : Lees voor gebruik eerst goed de gebruiksaanwijzing. Lamox is een zeer krachtig middel en kan online via Bol.com besteld worden.

Tuintegels schoonmaken met Biotex

Biotex is een middel dat voornamelijk wordt gebruikt om kleding te wassen, maar het kan ook worden gebruikt om tuintegels schoon te maken. Hieronder vindt u een stap-voor-stap instructie:

Benodigdheden:

 • Biotex
 • Water
 • Een emmer
 • Een bezem of schrobber
 • Een tuinslang of gieter

Stappen:

 1. Meng een aantal eetlepels Biotex met warm water in een emmer. Gebruik ongeveer 1 eetlepel Biotex per liter water.
 2. Giet het Biotex-mengsel over de tuintegels en verdeel het gelijkmatig met een bezem of schrobber.
 3. Laat het Biotex-mengsel ongeveer 30 minuten intrekken. Hierdoor wordt het vuil en de aanslag losgeweekt.
 4. Schrob de tegels met de bezem of schrobber om het vuil en de aanslag los te maken.
 5. Spoel de tegels af met water, bijvoorbeeld met behulp van een tuinslang of gieter, om het Biotex-mengsel te verwijderen.
 6. Laat de tegels goed drogen.

Let op: gebruik Biotex niet op kalkhoudende stenen zoals marmer, travertin of hardsteen, omdat dit de stenen kan beschadigen. Test het Biotex-mengsel altijd eerst op een klein stukje van de tegels om te kijken of er geen beschadiging of verkleuring optreedt. Gebruik Biotex ook niet te vaak op tegels, omdat het een opbouw van zeepresten kan veroorzaken.
Tuintegels schoonmaken milieuvriendelijk

Er zijn verschillende manieren om tuintegels milieuvriendelijk schoon te maken. Ofschoon natuurproducten gebruiken natuurlijk beter is, betekent dit overigens niet altijd dat het product geen schade aan het milieu kan aanrichten. Bijvoorbeeld azijn is een natuur product, maar kan ook de grond onder de tuintegels (ernstig) verzuren.

 1. Azijn: Azijn is een natuurlijk en goedkoop middel om tuintegels schoon te maken. Meng een gelijke hoeveelheid azijn en water in een emmer en giet dit over de tegels. Laat het mengsel enkele minuten intrekken en spoel het vervolgens af met water.
 2. Baking soda: Baking soda is ook een milieuvriendelijk middel om tuintegels schoon te maken. Meng 3 eetlepels baking soda met 1 liter water en giet dit over de tegels. Laat het mengsel enkele minuten intrekken en schrob de tegels vervolgens met een harde borstel. Spoel de tegels daarna af met water.
 3. Stoomreiniger: Een stoomreiniger is een milieuvriendelijke optie omdat er geen chemicali├źn nodig zijn. De hitte van de stoom is voldoende om vuil en vlekken te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat niet alle tegels geschikt zijn om met een stoomreiniger te reinigen.
 4. Groene zeep: Groene zeep is ook een milieuvriendelijk middel om tuintegels schoon te maken. Meng een scheutje groene zeep met warm water in een emmer en giet dit over de tegels. Laat het mengsel enkele minuten intrekken en schrob de tegels vervolgens met een harde borstel. Spoel de tegels daarna af met water.

Ongeacht welke methode u kiest, zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking volgt en test het middel eerst op een klein deel van de tegels voordat u de hele oppervlakte reinigt.

Keramische tuintegels schoonmaken

Keramische tuintegels schoonmaken kan natuurlijk op verschillende manieren. Bedenk daarbij ook dat u huismiddelen kunt gebruiken zoals bijvoorbeeld Dreft. Keramische tuintegels buiten schoonmaken lukt dus ook met Dreft of Biotex.

Keramische tuintegels schoonmaken kunt daarmee vrij gemakkelijk doen. Het zal de tegels niet snel (of helemaal niet) beschadigen.

Tuintegels schoonmaken Samenvatting

Wij hopen u geholpen te hebben met het schoonmaken van tuintegels. Er zijn nogal wat producten die u hiervoor kunt gebruiken.

Let goed op van welk materiaal de tegels zijn gemaakt zodat er geen beschadigingen kunnen optreden.