tips schoonmaken tas feat

Tips voor het schoonmaken van je tas

Wanneer je regelmatig een tas gebruikt, dan weet je natuurlijk ook als geen ander dat het soms noodzakelijk is om deze schoon te maken. Wanneer er een kleine vlek op zit, dan is dit vaak prima te doen door middel van doekje en wat water. Mochten de vlekken dusdanig groot zijn, dan heb je hier natuurlijk niet meer genoeg aan.

Omdat niet zomaar iedere tas in de wasmachine kan, is het belangrijk te kijken wat de wasvoorschriften zijn van jouw tas.

Je kunt je namelijk wel voorstellen dat bijvoorbeeld een leren tas, een andere behandeling nodig heeft, dan wanneer het om een stoffen luiertas rugzak gaat. Speciaal daar hebben we een aantal praktische standaard tips, die jou kunnen helpen bij het schoonmaken van je tas.
Waarom is het belangrijk om je tas goed schoon te maken?

Het regelmatig schoonmaken van je tas is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar kan ook helpen om de levensduur van je tas te verlengen. Hieronder zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om je tas goed schoon te maken:

  • Hygiëne: Door dagelijks gebruik kan je tas een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels. Vooral als je tas regelmatig in aanraking komt met vuil en vocht, kan het leiden tot een opeenhoping van bacteriën en slechte geuren. Door je tas regelmatig schoon te maken, kun je deze bacteriën en schimmels verwijderen en zorgen voor een hygiënische omgeving voor je spullen.
  • Onderhoud: Door je tas schoon te maken, kun je ook de levensduur van je tas verlengen. Vuil en stof kunnen zich ophopen in de vezels van het materiaal, wat kan leiden tot beschadiging van de stof of leer. Door je tas regelmatig schoon te maken, kun je deze opeenhoping van vuil en stof voorkomen en de kwaliteit van je tas behouden.
  • Uiterlijk: Het regelmatig schoonmaken van je tas zorgt ervoor dat deze er langer mooi uit blijft zien. Vuil en vlekken kunnen ervoor zorgen dat de kleur van je tas vervaagt en het materiaal er vaal en versleten uitziet. Door je tas regelmatig schoon te maken, kun je deze vlekken en vuil verwijderen en je tas er fris en als nieuw uit laten zien.
  • Gezondheid: Als je tas langere tijd niet is schoongemaakt, kan het ook allergenen en irriterende stoffen bevatten. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot huiduitslag, jeuk of ademhalingsproblemen. Door je tas regelmatig schoon te maken, kun je deze allergenen en irriterende stoffen verwijderen en zorgen voor een gezondere omgeving voor je spullen.

Van welk materiaal is je tas?

Een belangrijke eerste vraag, is natuurlijk het materiaal van je tas. Op het moment dat je tas is gemaakt van leer of waterafstotend is, dan zal deze op een andere manier moeten worden schoongemaakt. Vooral bij een waterafstotende laag, is het belangrijk de wasvoorschriften vooraf goed door te lezen.

Wanneer deze namelijk beschadigd raakt, dan loop je het risico dat je tas niet meer volledig waterdicht is. Je kunt je dus wel voorstellen hoe enorm vervelend of dit kan zijn.

Met name wanneer je veel in de buitenlucht loopt en de kans dat je wel eens in de regen loopt groot is. Zorg er dus voor dat je deze laag niet beschadigd en dat je dus exact weet wat je wel en ook wat je niet mag doen tijdens het schoonmaken van je tas.

Heb je een leren schoudertas dames, dan is het raadzaam om niets met zeep en een doekje te doen, maar eens advies in te winnen bij bijvoorbeeld een schoenmaker. Vaak weten deze mensen exact hoe jij het leer op een correcte wijze kunt reinigen.
Handwas

Het eenvoudige om te doen, is om je tas met de hand te wassen. Afhankelijk van het aantal vlekken, zorgt dit ervoor dat de kleur en ook de stof het mooiste blijft. Een wasmachine draait vaak toch al snel langer dan twee uur, waardoor de tas flink wat te verduren krijgt gedurende deze wasbeurt.

Met de handwas is dit niet het geval. Vooral wanneer het eigenlijk alleen maar gaat om een frisse geur. Vaak is het dan voldoende om je tas even een half uur in wat water en met een sopje te laten rusten en iedere paar minuten even een keer te bewegen.

Op deze manier ‘week’ je alle nare geurtjes en bacteriën eruit. Zijn de vlekken wat grondiger, dan is de kan aanwezig dat deze wel blijven zitten.

Let op welke schoonmaakmiddelen je gebruikt

Bij het reinigen van een stoffen tas kan meestal gewoon gebruik worden gemaakt van milde zeep en water. Bij een leren tas moeten speciale lederreinigers en -conditioners worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het leer niet beschadigd raakt.

Leren tassen zijn over het algemeen beter bestand tegen water dan stoffen tassen. Als je een leren tas hebt, is het nog steeds belangrijk om het leer te beschermen tegen regen en vocht, maar een leren tas zal over het algemeen minder snel worden aangetast door vocht dan een stoffen tas.

Twijfel je over welk schoonmaakmiddel je het beste voor je tas kunt gebruiken? Dan is het raadzaam om niet zomaar iets te gebruiken, maar bijvoorbeeld naar een speciaal te gaan die je kan voorzien van een passend advies.

Laat je tas goed drogen

Nadat je je tas hebt gewassen, is het ook belangrijk om goed na te denken over het laten drogen van je tas. Waar je een telefoontasje leer natuurlijk niet in de droger kunt doen, zal je dit met een katoenen tas wel kunnen doen.

Echter is het de vraag of het verstandig is. Een droger draait namelijk, net als een wasmachine een flinke tijd op hoge snelheid. Daarbij komt ook dat een droger warm wordt, waardoor de kans bestaat dat het tasje beschadigd.

Je kunt er dan veel beter voor kiezen om te tas op een natuurlijke manier te laten drogen. Vaak is het in de zomermaanden prima te doen. Is het nu winter, dan is het ook binnen goed mogelijk. Vooral wanneer je ook de verwarming aan hebt, dan is je tas vaak al binnen een paar uur droog.