schoonmaken muren

Tips voor het schoonmaken van de muren

Muren in huis kunnen na verloop van tijd vuil en vlekken krijgen. Het is belangrijk om regelmatig de muren schoon te maken om een frisse uitstraling te behouden. In dit artikel geven we je handige tips voor het schoonmaken van de muren, zodat je ze er weer als nieuw uit laten zien.

Vooral wanneer je bijvoorbeeld wat leuke muurdecoratie wilt ophangen en een oud schilderij dat er al jarenlang hangt wilt vervangen, is de kans groot dat je de contouren van het schilderij blijft zien. Om er dan voor te zorgen dat de boel weer mooi schoon is, hebben we een aantal tips voor je.

Voorbereiding

Voordat je begint met het schoonmaken van de muren, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

  • Een emmer met warm water
  • Mild schoonmaakmiddel
  • Zachte spons of doek
  • Microvezeldoek
  • Eventueel een stoffer voor het verwijderen van stof en spinnenwebben
  • Beschermende handschoenen en kleding

schoonmaken muren

Stap voor stap naar een schone muur

Het schoonmaken van de muren in huis lijkt een hele klus, maar valt met de juiste aanpak reuze mee. Belangrijk is alleen wel dat je weet wat je doet. Daarom leggen we je dit stap voor stap uit, zodat je direct kunt beginnen en je muren er straks weer als nieuw uitzien.

Stof verwijderen en oppervlak reinigen

Begin met het verwijderen van stof en spinnenwebben met een plumeau bijvoorbeeld. Dit voorkomt dat het stof zich verspreidt tijdens het schoonmaken. Vervolgens maak je het oppervlak schoon met een zachte doek of spons en warm water. Voeg een klein beetje mild schoonmaakmiddel toe om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Hardnekkige vlekken behandelen

Als je merkt dat er hardnekkige vlekken op de muren zitten, zoals vetvlekken of strepen, dan kun je een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Breng het middel aan op de vlek en laat het even intrekken voordat je het met een zachte doek of spons wegveegt. Let erop dat je de verf niet beschadigt tijdens het schoonmaken. Vooral wanneer je een paar mooie muurcirkels gekocht hebt, is het wel belangrijk dat de muur ook mooi schoon is en je muurcirkels volledig tot zijn recht kunnen komen.

Schimmel en vochtplekken behandelen

Schimmel en vochtplekken kunnen problemen veroorzaken op de muren. Het is belangrijk om deze plekken grondig te behandelen. Gebruik hiervoor een schimmelreiniger en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig. Zorg ervoor dat je beschermende handschoenen draagt tijdens het gebruik van de reiniger.

Nazorg en onderhoud

Nadat je de muren hebt schoongemaakt, is het belangrijk om goede nazorg en regelmatig onderhoud te plegen. Dit helpt om de muren in optimale conditie te houden. Enkele tips voor nazorg en onderhoud zijn

  • Veeg regelmatig stof en vuil van de muren af met een microvezeldoek
  • Behandel eventuele vlekken direct om te voorkomen dat ze permanent worden
  • Ventileer de ruimte goed om vochtproblemen te voorkomen
  • Controleer regelmatig op schimmel en vochtplekken en behandel ze indien nodig

 

Je zult zien dat wanneer je de juiste tijd en aandacht besteed aan je muren, je echt niet iedere paar jaar een schilder hoeft te laten komen.