terras schoonmaken feat

Terras schoonmaken – De Beste Tips !

In dit artikel gaan we het terras schoonmaken.

We proberen aan te geven hoe u het terras reinigen snel en effectief kan geschieden. Daarnaast gaan we in op de vraag wanneer u dit het beste kunt doen en bovendien beantwoorden we ook de vraag waarmee u het terras het beste kunt schoonmaken.

Als u het hele artikel heeft gelezen, heeft u een perfecte handleiding hoe u het terras kunt reinigen zonder al te veel moeite.

terras schoonmaken

Een terras schoonmaken betekent vaak dat je gestructureerd te werk moet gaan. Dat houdt dus in dat je met een vaste werkmethode of stappenplan gaat werken. 

In een ander artikel : terras schoonmaken met hogedrukreiniger, wordt beschreven hoe u het terras kunt reinigen met dit hulpmiddel.

Groen terras ?

De meeste van u gaan het terras schoonmaken als het helemaal groen is. De groene aanslag wordt veroorzaakt door algen en mos. 

Een groen terras schoonmaken is niet moeilijk. Het is belangrijk te weten welke hulpmiddelen u nodig heeft om de groene aanslag te reinigen.

Terras schoonmaken stappenplan

1. Maak het hele terras vrij van obstakels

De eerste stap van het terras schoonmaken is ruimte maken. Verwijder alle tuinmeubels, plantenbakken en andere dingen van het terras.

Op deze manier kunt u gemakkelijker en sneller werken. Bovendien is het natuurlijk zo dat u dan ook overal bij kunt en het terras reinigen een stuk sneller zal gaan.

Is u terras niet zo groot of heeft u geen ruimte om alles van het terras te verwijderen ? Zet dan alles in een hoek van het terras en maak allereerst het ‘vrije gedeelte’ goed schoon.

Als dat is gebeurd, verplaatst u alles weer naar het gedeelte dat zojuist is schoongemaakt. Maak daarna de plek van het terras schoon waar u tijdelijk de spullen heeft neergezet.

2. Gebruik een goede harde bezem

Het gebruik van een goede harde bezem om het terras schoon te gaan maken is noodzakelijk. Met de harde bezem bent u in staat om het ergste vuil goed te schrobben en van het terras te verwijderen. (Link naar Bol.com)

Ook kunt u de harde bezem gebruiken om schoonmaakmiddel goed in te wrijven op de terrastegels. Daarmee reinigt u het terras natuurlijk nog beter.

Kortom een goede harde bezem is echt noodzakelijk om het terras helemaal goed schoon te maken.

3. Verwijderen van algen en mos

Het verwijderen van algen en mos, of groene aanslag van het terras verwijderen kunt u op diverse manier proberen te bereiken.

Maar eerlijk is eerlijk, de meeste producten die u hiervoor aangeboden worden zijn niet milieuvriendelijk.

Toch hebben we een product voor u gevonden, waarbij u het terras reinigen op een milieuvriendelijke manier kan gebeuren. Bovendien kunt u ook dit artikel over groene aanslag verwijderen zonder schrobben eens lezen.

Wel biologisch - Wel milieuvriendelijk - Onbekende werking

Floramix

Floramix wordt aangeboden door Florum tuinproducten. Floramix is 100% biologisch (aldus de fabrikant) en kan dus veilig gebruikt worden om bijvoorbeeld groene aanslag van het terras te verwijderen.

De fabrikant geeft de volgende kenmerken mee aan Floramix:

  • Directe werking (binnen 2-3 dagen zichtbaar resultaat)
  • Reinigt grondig en langdurig
  • 100% milieuvriendelijk
Floramix algenreiniger

Niet biologisch - Niet milieuvriendelijk - Wel goede werking

Lamox

Lamox is een bijzonder effectief middel om algen en mossen van het terras te verwijderen. Groene aanslag die op het terras aanwezig is verdwijnt razendsnel als u Lamox gebruikt.

Het terras reinigen met Lamox is overigens ook niet helemaal milieuvriendelijk. Daar staat natuurlijk tegenover dat je het product niet dagelijks gebruikt maar normaal 1x per jaar. Nog niet milieuvriendelijk, maar het is dus niet zo dat Lamox direct veel schade aan zal richten aan bijvoorbeeld de ondergrond.

Lamox kan op alle terrastegels of terrasklinkers gebruikt worden. Gebruik dit product bij voorkeur bij droog weer en laat het goed inwerken en indrogen.

Het actieve Lamox doodt alle algenaanslag en mosgroei op het terras. Nadat het terras weer helemaal droog is, nadat u de Lamox heeft gebruikt, kunt u het terras eenvoudig schoon spuiten met een tuinslang. Het terras schoonmaken met een hogedrukreiniger is dus niet echt nodig.

Alle aanslag op het terras is daarna perfect verdwenen.

Lamox algenverwijderaar

Waarmee ga je het terras schoonmaken ?

Op de vraag waarmee u het terras moet gaan schoonmaken kunt u veel terugvinden op internet. Er zijn mensen die zweren bij andere middelen om het terras grondig te reinigen. Schoonmaaktips.com schreef eerder al : Terras schoonmaken met azijn.

Toch zijn wij geen voorstander van huis- en keuken middelen om het terras schoon mee te maken. Onze ervaringen met andere middelen zelfs bedroevend slecht. Binnen enkele weken was de groene aanslag op het terras al weer te zien.

Als u het terras grondig wilt schoonmaken en de groene aanslag echt wilt gaan verwijderen, dan weten we echt zeker dat Lamox prima werkt. We hebben echter geen ervaringen met Floramix, maar zullen dit product zeker volgend voorjaar gaan proberen. (Op het moment van schrijven van dit artikel is het buiten 32 graden – en hartje zomer).

Terras schoonmaken met groene zeep

Veel mensen gaan het terras schoonmaken met groene zeep. Maar is dit wel het juiste middel en is het ook milieuvriendelijk ?

Als we driehoek moeten geloven is het een milieuvriendelijke manier om dit karwei te klaren. We hebben echter onze twijfels of groene zeep wel zo ‘veilig is’ voor het milieu als daar verteld wordt. 

In het artikel : “Hoe groen is groene zeep eigenlijk” op de website HetKanWel is te lezen wat zij van groene zeep vinden. 

Ook het terras schoonmaken met groene zeep raden we dus af.

Terras schoonmaken met schoonmaakazijn

Het terras schoonmaken met schoonmaakazijn of gewone azijn ? Liever niet ! U zult door het gebruik van schoonmaakazijn de onderliggende grond ernstig verzuren !

Officieel is het zelfs verboden om schoonmaakazijn te gebruiken om het terras te reinigen.

Toch wordt het heel veel gedaan ! Waarom ? Het antwoord is simpel : schoonmaakazijn is relatief goedkoop en werkt prima om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen van het terras.

Toch is het terras schoonmaken met schoonmaakazijn geen goede keuze als het milieu u lief is.

Wanneer ga je het terras schoonmaken ?

Op de vraag wanneer het terras schoonmaken is eigenlijk maar 1 antwoord denkbaar. Het voorjaar is de beste tijd om het terras te gaan reinigen.

Het terras reinigen bij heel slecht weer heeft weinig zin.

Zodra de winter voorbij is en de lente begint waarbij de zon weer wat vaker zichtbaar en voelbaar is, is het ook de beste tijd om het terras schoon te gaan maken.

Het voorjaar is ook de tijd dat aanslag van algen en mossen tot bloei komen. Het voorjaar kan vochtig zijn, waardoor algengroei op het terras – net als de groei van mos – mogelijk gemaakt wordt door het vochtige weer. Daarbij een paar warme zonnestralen en de algen en mossen krijgen volop kans te groeien.

Daarna zit u er dus nog een hele zomer en najaar tegenaan te kijken als u er in het voorjaar niet iets aan gaat doen.

Dit betekent dus dat als u een schoon terras wilt hebben in de zomer en het najaar, dit in het voorjaar al kunt bereiken door de het terras grondig schoon te maken (al dan niet met Lamox of Floramix).

Terras schoonmaken Samenvatting

Een terras schoonmaken hoeft dus niet zo moeilijk te zijn. U zult er wel even aandacht aan moeten besteden door de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken om bijvoorbeeld de groene aanslag te verwijderen.

Er zijn dus milieuvriendelijke en niet milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen verkrijgbaar om groene aanslag op het terras te verwijderen.

Het terras reinigen zonder harde bezem ? Een harde bezem heeft u eigenlijk altijd nodig. 

We weten zeker dat Lamox goed werkt om het terras te reinigen, echter zoals aangegeven is dit product niet echt milieuvriendelijk. U hoeft het dan ook maar 1 x per jaar (in het voorjaar) te gebruiken en uw terras blijft de hele zomer en het najaar goed schoon.

Daarnaast kunt u het terras goed onderhouden door regelmatig te vegen en dus alles schoon te houden.