terras schoonmaken feat

Terras Schoonmaken

Terras schoonmaken: Hoe krijgt u uw terras weer schoon?

Niets is zo vervelend als een vies terras. Wanneer u telkens baalt als u naar uw terras kijkt, is het tijd voor actie. Het schoonmaken van uw terras en bijvoorbeeld het reinigen van klinkers zal even tijd kosten, maar u zal tevreden zijn als uw terras er weer mooi en netjes bij ligt. Regelmatig tuintegels schoonmaken is dus een noodzakelijk iets.

Vooral wanneer u geen overkapping heeft, zullen uw tegels veel te verduren hebben en kan er bijvoorbeeld groene aanslag op uw tegels ontstaan.

In dit artikel leest u hoe u uw tegels of vlonder weer helemaal schoon krijgt.

Klinkers schoonmaken

Klinkers hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Toch kan het zo zijn dat er een groene aanslag ontstaat op en tussen uw klinkers. Als u betonklinkers heeft aangelegd zult u deze overigens vaker moeten reinigen dan gebakken klinkers. Betonklinkers reinigen behoeft overigens ook weer niet een enorm werk te zijn als u een goede werkmethode weet.

Naast het feit dat de groene aanslag niet mooi is, kan het ook voor gladheid zorgen en is de kans groot dat u uitglijdt. Er zijn 2 verschillende soorten klinkers namelijk betonklinkers en keramische klinkers.

Betonklinkers schoonmaken

Betonklinkers zijn goedkoper dan keramische klinkers en dat is te merken aan het feit dat betonklinkers niet erg kleurvast zijn. Het is daarom opletten geblazen als je betonklinkers wil schoonspuiten met een hogedrukreiniger.

Hou de hogedrukreiniger niet te dicht op de betonklinkers, want dan kan je de kleur en de bovenste laag van de klinker beschadigen.

Door een hogedrukreiniger kunnen er namelijk kleine gaatjes in de klinker ontstaan. In deze gaatjes kunnen mos en algen makkelijk ontstaan, omdat er vocht in de gaatjes achterblijft na bijvoorbeeld een regenbui.

Als er al algen en mos op uw tegels te zien zijn, kan u deze het beste met groene zeep, schoonmaakazijn of bleekwater verwijderen. Meng de groene zeep, schoonmaakazijn of bleekwater met heet water en giet het mengsel over de klinkers.

Nadat het mengsel goed ingewerkt is in de klinkers schrobt u de algen en het mos van de tegels met een harde bezem van de klinkers.

Vergeet daarna niet de tegels goed af te spoelen met een tuinslang.

Keramische klinkers schoonmaken

Keramische klinkers zijn duurder dan betonklinkers, want ze zijn gebakken van klei en daarom kleurvast. De klinkers zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Het afspuiten van de klinkers met een hogedrukreiniger brengt geen risico’s met zich mee omdat de klinkers niet poreus zijn.

keramische tegels schoonmaken

Na het afspuiten van uw klinkers met een hogedrukreiniger is het wel belangrijk om weer zand tussen de voegen te doen, want anders kunnen er tussen de voegen algen en mos ontstaan.

Algen en mos op en tussen keramische klinkers kunnen verwijderd worden met een mengsel van heet water en groene zeep, schoonmaakazijn of bleekwater.

Nadat het mengsel over alle klinkers is gegoten en even de tijd heeft gehad om goed in te trekken, kunnen de algen en het mos met een harde bezem van de tegels afgeveegd worden.

De laatste stap is de klinkers goed afspoelen met een tuinslang.

groene aanslag tegels schoonmaken

Groene aanslag op klinkers voorkomen

Het is prettig om te weten dat groene aanslag gemakkelijk verwijderd kan worden, maar er zijn ook tips om de groene aanslag te voorkomen en dat is natuurlijk nog prettiger. Klinkers schoonmaken behoeft dus niet moeilijk te zijn net zoals groene tegels schoonmaken. Het meer een kwestie de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. (zie hieronder).

  • Het is belangrijk dat het regenwater goed kan worden afgevoerd, zodat het vocht niet op en tussen de klinkers blijft staan. Algen en mos ontstaan namelijk op vochtige plekken
  • Giet het water waarin u aardappelen heeft gekookt over de klinkers, want dit water bevat stoffen waardoor het ontstaan van onkruid tegen gegaan wordt
  • Ook als er nog geen groene aanslag te zien is, is het verstandig om met heet water en een harde bezem de klinkers te schrobben
  • Breng een beschermende coating aan, zodat de klinkers vochtwerend zijn en er geen of minder snel groene aanslag op uw klinkers ontstaat.
  • Voeg uw klinkers met zand, zodat er geen open ruimtes tussen de klinkers zijn. Hierdoor vertraagt u het ontstaan van algen en mos. Wanneer u brede voegen heeft, is het slimmer om te voegen met cement, aangezien het zand na een aantal regenbuien weggespoeld zal zijn. Ook cement zorgt er voor dat groene aanslag minder makkelijk kan ontstaan.

Keramische tegels schoonmaken met azijn

Keramische tegels hebben weinig onderhoud nodig en zijn daarom een populaire terrastegel. Terrastegels schoonmaken is toch af en toe gewenst. Op deze manier houdt u het terras mooi en zuiver.

Doe dit zeker niet met schoonmaakproducten waar zeep, vet of olie in zit en gebruik ook geen ammoniak, want deze producten laten een lelijke gloed achter op uw tegels en daarnaast worden de tegels er helemaal niet schoon van.

Hoe krijgt u uw keramische tegels dan wel schoon? Het beste kan u uw keramische tegels schoonmaken met azijn. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u keramische tegels heeft, want azijn kan andere tegel soorten zoals natuursteen aantasten.

Kook een pan met water en laat het afkoelen tot het water lauwwarm is en voeg daarna een scheutje azijn bij het water. Dweil uw tegels met het mengsel van water en azijn.

Spoel vervolgens de tegels af met een tuinslang.

Gecoate tegels schoonmaken

Tegels met een coating hebben een beschermlaag bovenop de tegels. Uw tegels zullen hierdoor langer mooi en schoon blijven, want vuil en vocht kan minder makkelijk in uw tegels trekken.

Gecoate tegels schoonmaken doet u met warm water en een natuurlijke zeep. Dweil het mengsel over uw tegels en spoel daarna af met een tuinslang.

Vergeet uw tegels niet tijdig opnieuw te coaten, want na een tijd zal het beschermlaagje verdwijnen.

Geïmpregneerde tegels schoonmaken

Geïmpregneerde tegels hebben net als gecoate tegels een bescherming. Bij gecoate tegels ligt er als het ware een beschermlaag over de tegel heen terwijl de bescherming bij geïmpregneerde tegels van binnenuit werkt. Ook geïmpregneerde tegels zijn beter beschermd tegen vuil en vocht.

geimpregneerde tegels reinigen

Een houten terras schoonmaken

Wanneer u uw geïmpregneerde tegels gaat schoonmaken, kan u dat het beste doen door te dweilen met een mengsel van natuurlijke zeep en warm water.

Spoel de tegels daarna af met water. Vergeet uw tegels niet tijdig opnieuw te impregneren, zodat uw tegels beschermd blijven tegen vuil en vocht.

Natuursteen schoonmaken

Om uw natuurstenen terras mooi te houden, is het van belang om regelmatig uw terras te reinigen. Het reinigen van natuursteen moet altijd met milde schoonmaakmiddelen gebeuren, want natuursteen wordt snel aangetast.

Natuursteen reinigen met bleekwater raden we dus af, omdat dit de steen ernstig kan beschadigen.

Is uw natuurstenen terras licht vervuild? Het schoonmaken van licht vervuilde natuurstenen doet u met een mengsel van water en een klein beetje natuurlijke zeep (te veel zeep zal uw natuursteen beschadigen)

Borstel uw natuurstenen met het mengsel schoon en spoel uw terras af met water.

Een andere manier om uw natuurstenen schoon te maken, is met een hogedrukreiniger. Wel is het belangrijk dat u niet te veel druk gebruikt en de hogedrukreiniger niet te dicht op de tegels houdt, want dan beschadigd u uw natuurstenen terras.

Wanneer uw natuurstenen heel erg vervuild zijn en niet schoon worden door middel van dweilen of afspuiten met een hogedrukreiniger zal u aan de slag moeten met een chemische reinigingsmethode.

Het is hierbij wel belangrijk dat u uzelf in de winkel goed laat informeren over het juiste chemische schoonmaakmiddel die past bij uw type natuursteen.

Wanneer u namelijk het verkeerde middel gebruikt, tast het uw natuurstenen aan.

Houten vlonder schoonmaken

Een houten vlonder schoonmaken, doet u heel eenvoudig met water en een harde bezem.

Een tip is om niet aan de slag te gaan met een hogedrukreiniger, want de kans is zeer groot dat het hout hierdoor gaat splijten.

Gespleten hout is een broedplaats voor algen en mos en daar zit u uiteraard niet op te wachten.

Hoe kan ik mijn vlonder ontgrijzen?

Is uw vlonder al wat ouder en inmiddels grijs geworden? Er zijn speciale ontgrijzers waarmee u uw grijze vlonders weer een normale houten uitstraling kan geven.

Laat u in de winkel goed informeren over de juiste ontgrijzer voor uw vlonder.

Groene aanslag op vlonder voorkomen

Er zijn verschillende tips die er voor zorgen dat u groene aanslag op uw vlonder kan voorkomen.

  • Zorg dat uw vlonders net niet waterpas liggen, zodat het regenwater goed afgevoerd kan worden
  • Ook wanneer er nog geen groene aanslag op uw vlonder te zien is, is het verstandig om toch eens in de zoveel tijd uw vlonder met water en een harde bezem te vegen
  • Gebruik een speciale houtbescherming, zodat uw hout beschermd is tegen vocht, vuil, blauwzwam en zonlicht

Conclusie

Het schoonmaken van uw terras is een grote klus. Toch is het belangrijk dat u uw terras netjes houdt, zodat er geen groene aanslag op uw tegels kan ontstaan.

Ten eerste ziet een terras met groene aanslag er onverzorgd en vies uit.

Ten tweede kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, want een terras met groene aanslag kan snel glad worden tijdens en na een regenbui.

Wanneer u uw terras schoon gaat maken, is het belangrijk om te weten van welk soort materiaal uw tegels zijn gemaakt, want sommige schoonmaakmiddelen tasten bepaalde tegelsoorten aan.

Het gebruik van een hogedrukreiniger is in de meeste gevallen af te raden, want de hoge waterdruk tast de bovenste laag van de tegel aan.

Als u uw tegels wilt reinigen met een chemisch schoonmaakmiddel laat u dan voor de zekerheid altijd informeren in een winkel, zodat u met het juiste schoonmaakmiddel aan de slag gaat.

Tot slot is het goed bijhouden van uw terras noodzakelijk om uw tuin netjes te houden en het ontstaan van algen en mos tegen te gaan.

Er rest ons niets meer te zeggen dan: Heel veel succes met het schoonmaken van uw tuin. Het zal even wat tijd kosten om uw tuin helemaal schoon te maken, maar daarna kan u weer volop genieten van uw tuin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *