terras schoonmaken met azijn feat

Terras schoonmaken met azijn

Het terras schoonmaken met azijn is een vaak gekozen oplossing. Door het terras schoon te maken met azijn zult u bijvoorbeeld de groene aanslag in de vorm van mos of algen effectief kunnen verwijderen. Het terras met azijn schoonmaken wordt steeds meer gedaan. Het is ook relatief goedkoop ! Toch heeft azijn ook nadelen. In dit artikel gaan we er nader op in.

Terras schoonmaken met azijn

Terras schoonmaken met azijn?

Wist u dat het terras schoonmaken met azijn eigenlijk helemaal niet mag en dat het verboden is ? Azijn is teveel belastend voor het milieu en maakt de grond onder het terras enorm zuur. Vandaar het verbod dat destijds is uitgevaardigd door het RVIM.

Zoals gezegd toch heeft het schoonmaken van het terras met azijn heeft een enorme vlucht genomen. Tegenwoordig zien in het voorjaar de bouwmarkten en supermarkten vol staan met grote 5 liter kannen schoonmaakazijn waarmee u direct aan de slag kunt en het tuin terras kunt gaan schoonmaken.

terras schoonmaken met azijn feat

Schoonmaakazijn is dus relatief goedkoop en u kunt de groene aanslag met azijn perfect van het terras verwijderen. Azijn is echter een zeer agressief middel. Het heeft een zuur hoge zuurgraad en is dus eigenlijk niet echt goed voor het milieu.

Als u toch schoonmaakazijn wilt gaan gebruiken, doe het dan in ieder geval op de juiste manier, waarbij u zich bedenkt dat azijn de grond onder het terras of naast het terras in perken kan verzuren.

Lees ook : Tuintegels schoonmaken

Hoe maak ik mijn terras schoon met schoonmaakazijn ?

Dit is de beste manier om uw terras schoon te maken met schoonmaakazijn:

  • Vul een emmer met 50% water en 50% schoonmaakazijn
  • Sprenkel de vloeistof uit de emmer over het terras
  • Schrob daarna het gehele oppervlak van het terras
  • Laat het daarna helemaal opdrogen

De beste manier om uw terras schoon te maken met schoonmaakazijn is als het minstens 24 uur niet gaat regenen. Schrob het terras met een 50% azijn – 50% water oplossing en laat het opdrogen. Hierdoor trekt de azijn helemaal in de groene aanslag of het mos. Herhaal dit nogmaals als niet alle alle groene aanslag is verdwenen.

Hoelang moet de azijn intrekken ?

Het beste effect bereikt u door de azijn helemaal in te laten trekken. Dus u wacht gewoon af tot het terras weer helemaal droog is. Vandaar ook dat het minstens 24 uur niet mag regenen.

Hierdoor trekt de azijn helemaal in en droogt deze helemaal op. Op deze manier trekt de azijn dus helemaal in de groene algen aanslag of mos, hetgeen het zal doden en waardoor de groene aanslag uiteindelijk zal verdwijnen.

Kun je onkruid bestrijden met azijn ?

Nee. Officieel mag het ook niet. Link naar RVIM

Azijn heeft teveel milieubelastende effecten voor mens en milieu.

Beschadiging aan tegels

Een ander nadeel van azijn kan zijn dat het uw terrastegels aan kan tasten (door het zuur in de azijn). Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels.

Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft. Het maakt niet uit welke soort terrastegels u heeft.

De hoge zuurgraad van azijn ‘vreet’ als het ware in de beton- of keramische tegels van het terras.

Grindtegels schoonmaken met schoonmaakazijn

Ook grindtegels schoonmaken met schoonmaakazijn wordt vaak toegepast. Maar ook hiervoor gelden dezelfde nadelen. Let dus op bij het gebruik van azijn.

Als u wel toepast doe dit dan op dezelfde manier : Schrob de grindtegels in met 50% azijn en 50% water voor een maximaal effect. Laat ze opdrogen en herhaal desnoods deze stappen nogmaals om alle groene aanslag van de grindtegels te verwijderen.

Grindtegels schoonmaken met schoonmaakazijn in een gazon is overigens af te raden. Door het zuur in de azijn zal ook het gras rondom de grindtegels kunnen afsterven en dus helemaal geel gaan worden na enkele dagen.

Houten terras reinigen met azijn

Ook een houten terras reinigen of schoonmaken met azijn is natuurlijk mogelijk. Het zal alleen wat langer duren voordat de azijn-water oplossing helemaal is opgedroogd. Bovendien bestaat de kans dat de azijn het houten terras kan aantasten en kan het hout kleur verliezen.

Een houten terras schoonmaken met azijn kan dus wel, maar de risico’s zijn zo mogelijk nog groter !

Wij adviseren dus andere, effectievere methoden die beter zijn voor het milieu en net zo goed werken !

Betere optie : Groene zeep gebruiken !

Wat is dan een goede, milieuvriendelijke manier om het terras schoon te maken ? De beste manier is even flink werken.

De beste oplossing om het terras schoon te maken is simpelweg water en groene zeep te gebruiken.

Gebruik circa 10 eetlepels groene zeep (in pasta vorm of vloeibare vorm) per emmer water. Gooi de emmer daarna leeg over het terras of deel van het terras dat je schoon wil gaan maken.

Laat het circa 30 minuten inwerken. Daarna kunt u met de schrobber aan de slag. Borstel met een schrobber het oppervlak goed in. Maak daarbij draaiende bewegingen om het gehele oppervlak van het terras goed te raken.

terras schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is een echt natuurproduct en zal het milieu dus niet belasten. Groene zeep wordt biologisch afgebroken. Planten en aarde zullen niet ‘beschadigd’ worden door chemische stoffen.

Lees ook : Grindtegels schoonmaken

Bovendien zal de groene zeep uw terras tegels niet beschadigen. Bij een correct uitgevoerde schoonmaakbeurt zal uw terras er stralend uitzien.

Terras tegels schoonmaken met azijn : Nee dus !

De terras tegels schoonmaken met azijn is dus niet de bedoeling. We weten natuurlijk wel dat het toch heel veel gebeurd, maar u bent dus niet echt milieubewust bezig en bovendien bestaat er een grote kans dat u de terras tegels gaat beschadigen.

Als de terras tegels eenmaal zijn beschadigd is het schoonmaken ervan alleen nog maar moeilijker !

Het is dus veel beter om de terras tegels op de juiste en correcte manier schoon te maken! U heeft er dan veel langer plezier van.

 

Feiten over schoonmaakazijn

Er zijn een aantal dingen die u moet weten van schoonmaakazijn. Wellicht zullen deze feiten u bewegen om geen schoonmaakazijn te gebruiken, maar te kiezen voor een milieuvriendelijkere oplossing.

De coating van de terras tegels kan door de schoonmaakazijn worden aangetast waardoor de tegels beschadigd worden

De meeste terrastegels zijn gemaakt van beton. Beton bevat cement en is een kalkproduct. Azijn lost kalk op waardoor uiteindelijk uw betontegels zullen beschadigen.

Schoonmaakazijn doodt schimmels. Schimmels die in de grond zitten vormen de basis voor een goede voeding voor planten.

Officieel is schoonmaakazijn verboden als onkruidbestrijdingsmiddel (door de EU). Azijn kan gevaarlijk zijn bij inademing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.