tapijt reinigen met stoomreiniger

Tapijt reinigen met stoomreiniger

U wilt uw tapijt reinigen met een stoomreiniger ? Dit is natuurlijk iets wat u niet elke dag doet, maar als u eraan begint wel zeker een goed resultaat wilt. Tapijt schoonmaken met een stoomreiniger kan zeer goed. Het is daarbij belangrijk dat u een goed schoonmaakmiddel gebruikt en dus niet bijvoorbeeld met alles wasverzachter te werk gaat.

Voor hoogpolig tapijt is het gebruik van een stoommachine niet aan te raden. Door het gebruik van een stoomreiniger bij laag polig tapijt zullen kleine micro organismen ook gedood worden en wordt het tapijt dus echt helemaal schoon.

Tapijt reinigen met stoomreiniger : voorbereiding

Er is enige voorbereiding nodig alvorens u uw tapijt met een stoomreiniger kunt schoonmaken. We geven een aantal tips vooraf :

  • Zorg ervoor dat het tapijt goed schoon is door eerst een krachtige stofzuiger te gebruiken
  • Behandel eerst grote vlekken met een apart product (bijvoorbeeld wijnvlekken, bloedvlekken)
  • Verwijder harde stukken vuil eerst (bijvoorbeeld kauwgom)

Belangrijk is ook welk soort tapijt gereinigd moet worden. Niet elk tapijt kan met een stoomreiniger schoongemaakt worden. Een perzisch tapijt kan overigens wel met een stoomreiniger prima gereinigd worden. Net overigens als een wollen tapijt. Niet elke vloerbedekking kun je chemisch reinigen.

Een normaal vloerkleed of de vloerbedekking van de trap kunt u vaak wel met een stoommachine reiniger schoonmaken.

Verreweg de bekendste stoomreiniger is de Vileda Stoomreiniger die u voor meerder toepassingen kunt gebruiken. Onze ervaringen met de stoomreiniger en daarbij het tapijt te reinigen waren bijzonder goed ! Vileda is natuurlijk al een bekend merk, maar is zeker ook bekend in de materie. Bekijk hier alle Vileda Stoomreinigers !

Wollen tapijt reinigen met stoomreiniger

Het is mogelijk om wollen tapijt te reinigen met een stoomreiniger. Om eerlijk te zijn, is dit een van de beste manieren om een wollen tapijt schoon te maken. Andere manier zullen veel meer werk, zonder een gegarandeerd resultaat opleveren.

Toch kan ook het schoonmaken van een tapijt met stoomreiniger mislukken. Denk eraan dat u oplet met het gebruik van schoonmaakmiddelen in de stoomreiniger. Bijtende stoffen, agressieve middelen dienen altijd vermeden te worden, dus weet met welk middel u uw wollen tapijt gaat reinigen.

Hoogpolig tapijt schoonmaken

Ook hoogpolig tapijt of vloerkleed kunt u gemakkelijk schoonmaken met behulp van een goede stoomreiniger. Ook voor hoogpolig tapijt geldt overigens dat u eerst met de stofzuiger aan de slag gaat om het meeste vuil van het hoogpolig tapijt te verwijderen.

Om het hoogpolig tapijt of vloerkleed echt schoon te houden is het misschien raadzaam om het regelmatig te stofzuigen en dus niet alleen voordat u met een stoomreiniger aan de slag gaat.

hoogpolig tapijt schoonmaken

Daarna kunt u met de stoomreiniger het hoogpolig tapijt schoon gaan maken. Doordat het hoogpolige tapijt enigzins nat zal worden door de behandeling met de stoomreiniger, kan het wat langer duren voordat het hoogpolige tapijt weer helemaal droog is.

Het beste is dan ook om na het schoonmaken van het hoogpolige tapijt met een stoomreiniger, de ruimte waarin het tapijt goed te luchten. Dit betekent dus dat u gaat ventileren (door bijvoorbeeld de ramen open te zetten).

U kunt natuurlijk ook besluiten om het hoogpolige tapijt buiten te laten drogen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat het droog weer is en dat het tapijt snel zal drogen.

Vlekken eerst behandelen

Als er bijvoorbeeld wijnvlekken in uw tapijt aanwezig zijn is het raadzaam om deze eerst proberen te verwijderen. Enkel met een stoomreiniger zal dit vaak niet lukken. Zo kunt u wijnvlekken eerst wat voor behandelen met een sopje en zout. Bloedvlekken kunt u bijvoorbeeld met melk behandelen en daarna goed naspoelen met schoon koud water.

Harde vlekken

Bij harde vlekken moet u denken aan kauwgom, lijmresten of etensresten. Ook deze vlekken dienen apart behandeld te worden. Meteen deze proberen met een stoomreiniger zal vaak niet lukken. Maak de vuile vlekken warm zodat u ze gemakkelijker handmatig kunt verwijderen. (bijvoorbeeld met warm water).

Goed stofzuigen

tapijt schoonmaken stofzuiger

Uw tapijt eerst goed stofzuiger met een sterke stofzuiger zorgt ervoor dat ook de vuildeeltjes in het tapijt verwijderd worden. Vaak is de vloerbedekking ook enigszins platgetrapt, maar door het gebruik van een goede stofzuiger wordt dit beperkt. Het spreekt voor zich dat u tapijt sowieso regelmatig moet stofzuigen, maar vooraleer u met een stoomreiniger aan de slag gaat is een stevige stofzuigbeurt essentieel.

Zelf het tapijt schoonmaken met de stoomreiniger

Er zijn goede stoomreinigers in de handel verkrijgbaar. Het gebruik van stoom is natuurlijk veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld het tapijt of de vloerbedekking chemisch reinigen. Ook vloerkleden kunt u prima schoonmaken met een goede stoomreiniger !

Een zeer populair merk voor een goede stoomreiniger is Karcher.

Bij de meeste stoomreinigers kunt u schoonmaakmiddel toevoegen om het tapijt echt goed schoon te krijgen. In combinatie met de hete stoom wordt u tapijt dan perfect schoon. U kunt Easycleaner toevoegen voor een perfect resultaat !

Bekijk hier nog meer stoomreinigers !

Gebruik van de stoomreiniger

Werk met de stoomreiniger in banen over uw tapijt of vloerkleed. Uiteraard wordt door gebruik van stoom uw tapijt vochtig of zelfs nat. Nadat u de stoomreiniger heeft gebruikt kunt u de stoom en het schoonmaakmiddel laten inwerken.

Na een half uur kunt u (zeker als het tapijt erg vervuild is) deze handelingen nogmaals herhalen.

Als u de behandeling van uw tapijt met de stoomreiniger heeft beëindigd zult u enig geduld moeten betrachten. Loop er dus niet op en laat het tapijt goed drogen. Door ramen open te zetten ventileert u de ruimte waar het tapijt of vloerkleed ligt. Op deze manier zal het tapijt sneller drogen en kunt u er daarna weer prima op lopen.

 

2 gedachten over “Tapijt reinigen met stoomreiniger”

  1. zeer interessant, ík heb tapijt en wil het schoonmaken met een stoomapp. dus zoekende.

Reacties zijn gesloten.