sterk vervuilde wc schoonmaken

Een sterk vervuilde wc schoonmaken

Als je een sterk vervuilde wc wilt gaan schoonmaken is het goed te weten hoe je dit karwei het beste aanpakt. Wil je bijvoorbeeld de bruine aanslag verwijderen of heb je te maken met kalkaanslag of urinesteen in het toilet ? De wc grondig schoonmaken kun je met verschillende middelen aanpakken. Het reinigen van een sterk vervuilde wc – hoe pak je dat nu aan ?

Sterk vervuild toilet schoonmaken

Wat kom je zoal tegen als je te maken krijgt met een sterk vervuild toilet ? Bruine aanslag, kalk of urinesteen ? In principe is elk toilet weer helemaal schoon te krijgen. Je moet alleen goed weten waar je mee te maken krijgt.

Het is inderdaad niet het meest prettige huishoudelijke werkje, maar het hoort er nu eenmaal bij. Een schoon toilet betekent natuurlijk dat het hygiënisch verantwoord is om er gebruik van te maken.

Bruine aanslag in de wc

Wil je de wc schoonmaken en heb je te maken met bruine aanslag ? Bruine aanslag in de wc verwijderen door het grondig schoon te maken, kan een lastig karwei zijn.

bruine aanslag in de wc

Vaak is de bruine aanslag in het toilet al langer aanwezig en heeft deze zich bijna in de toiletpot ‘gebeten’. Toch zijn er goede middelen beschikbaar om de bruine aanslag uit de wc te verwijderen. Dit maakt het wc schoonmaken stukken gemakkelijker !

Vaatwastabletten

Er zijn mensen die zweren bij vaatwastabletten en ze werkelijk overal voor gebruiken, dus ook voor het schoonmaken van een sterk vervuilde wc. Een wc pot schoonmaken of reinigen met vaatwastabletten ? Onze ervaringen zijn er overigens niet zo goed mee.

Misschien hebben we de verkeerde vaatwastabletten gebruikt, maar in al onze testen bleek dat vaatwastabletten niet geschikt zijn om een toilet te reinigen. Mocht u andere ervaringen hebben dan horen we dit graag !

Geef uw mening en/of ervaring in de commentaar sectie (helemaal onderaan in dit artikel) aan ons door.

Ontkalken

Het ontkalken van een wc kunt u op verschillende manieren doen. We geven een opsomming :

  • Schuurspons
  • Schoonmaakazijn
  • Kunstgebit schoonmaaktabletten
  • Cola
  • Baking Soda

De toilet of wc ontkalken met schuursponsje in combinatie met wat schoonmaakazijn is natuurlijk het meeste werk. Je kunt er je tanden op stukbijten en even flink aan de slag moeten.

Met kunstgebit schoonmaaktabletten de wc schoonmaken ? Jawel, het kan dus echt. Gooi er twee in de toiletpot en wacht tot ze helemaal zijn uitgebruist.

Als je er daarna kokend heet water bij gooit kun je direct aan het poetsen met een toiletborstel. De kunstgebit tabletten zorgen ervoor dat je wc daarna weer helemaal vrij van aanslag is, dus ook kalkaanslag.

Ook cola werkt prima als ontkalker. Gooi de cola in een emmertje en giet het daarna even langs de randen van de toiletpot. Laat het ca. een 30 minuten intrekken.

Daarna flink na schrobben met een wc borstel en je zult zien dat alle kalkaanslag, dus ook de bruine aanslag is verdwenen.

Baking soda werkt ook prima tegen bruine aanslag of kalkaanslag in de wc. Strooi gewoon wat soda in de pot. Daarna gooit u er wat schoonmaakazijn bij. Het goedje gaat daarna wat bruisen door de chemische reactie die u heeft veroorzaakt.

Doordat er een chemische reactie ontstaat is het zaak om het toilet goed te ventileren. Inhaleren van de lucht kan zelfs zeer gevaarlijk zijn en zorg er dus voor dat het toiletraampje helemaal open staat.

Nadat u met de wc borstel het toilet weer helemaal schoon heeft gemaakt, kunt u de wc goed naspoelen met bijvoorbeeld warm water. Kortom : een hele effectieve methode om je wc weer helemaal schoon te krijgen.

sterk vervuilde wc schoonmaken

Urinesteen

Hardnekkige urinesteen verwijderen in het toilet  doe je het gemakkelijkste met gewoon water en azijn. Neem een goede schoonmaakazijn en meng dit – bij voorkeur – met warm water. De verhouding water – azijn is :

  • 10 liter water
  • 1 liter azijn

Giet de oplossing over de delen van het toilet of de wc waar de urinesteen aanwezig is. Laat het daarna goed inwerken.

Als u dit karweitje dus bijvoorbeeld ’s-avonds voor het slapen gaan uitvoert, kunt u het de volgende morgen afmaken door de wc pot goed te poetsen met een wc borstel.

De urinesteen in de wc pot zal daarna snel verdwijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *