sterk vervuilde wc schoonmaken

Een sterk vervuilde wc schoonmaken

Als je een sterk vervuilde wc wilt gaan schoonmaken is het goed te weten hoe je dit karwei het beste aanpakt. Wil je bijvoorbeeld de bruine aanslag verwijderen of heb je te maken met kalkaanslag of urinesteen in het toilet ? Misschien wil je de bruine strepen in wc verwijderen ? De wc grondig schoonmaken kun je met verschillende middelen aanpakken. Het reinigen van een sterk vervuilde wc : hoe maak je een wc schoon ? In dit artikel geven we tips en informatie over hoe een hele vieze wc pot schoonmaken en hoe bijvoorbeeld de aanslag in de wc pot te verwijderen.

Naast onze eigen producten kunt u ook direct de producten bekijken die wij via Bol.com aanbieden.

HuishoudenHuishouden
sterk-vervuilde-wc-schoonmaken

Sterk vervuild toilet schoonmaken

Een sterk vervuilde vieze toilet schoonmaken ? Bruine of zwarte aanslag in wc ? De WC eens echter grondig poetsen zodat hij er weer als nieuw uit gaat zien ? Wat kom je zoal tegen als je te maken krijgt met een sterk vervuild toilet ? Bruine aanslag, kalk of urinesteen ? In principe is elk toilet weer helemaal schoon te krijgen. Je moet alleen goed weten waar je mee te maken krijgt.

Het poetsen van de WC is inderdaad niet het meest prettige huishoudelijke werkje, maar het hoort er nu eenmaal bij. Een hele vieze wc pot schoonmaken begint allereerst gebruik maken van de juiste producten. Een schoon toilet betekent natuurlijk dat het hygiënisch verantwoord is om er gebruik van te maken. Zelfs een hele vieze wc schoonmaken is dus mogelijk.

Lees ook : Aanslag wc verwijderen

Toilet schoonmaken met Closetcleaner

Schoonmaaktips.com ontwikkelde closetcleaner ! Dit product is alleen in onze winkel online te koop. Het is dus niet verkrijgbaar in winkels. Closetcleaner is verkrijgbaar per 1 fles en per 3 flessen.

Probeer en bestel het nu ! Tijdelijk zonder verzendkosten !

Closetcleaner

Bruine aanslag in de wc

Wil je de wc schoonmaken en heb je te maken met bruine aanslag ? Bruine aanslag zien we vaak terug in een porseleinen wc pot. Bruine aanslag in de porseleinen wc pot verwijderen door het grondig schoon te maken, kan een lastig karwei zijn.

Vaak is de bruine aanslag in het toilet al langer aanwezig en heeft deze zich bijna in de toiletpot ‘gebeten’. Toch zijn er goede middelen beschikbaar om de bruine aanslag uit de wc te verwijderen. Dit maakt het wc schoonmaken stukken gemakkelijker !

Lees ook : wc bril schoonmaken

Gele rand wc pot schoonmaken

Vaak zien we een gele rand in de wc pot. Het schoonmaken van een gele rand in de wc pot is door gebruik te maken van ClosetClean erg eenvoudig.

Breng gewoon het product aan op  de gele rand in de wc pot, laat ClosetClean circa 15 minuten inwerken en spoel de wc pot daarna schoon.
WC reinigen onder de rand

De onderkant van de randen van de wc vragen extra aandacht. U heeft een goede, stevige wc borstel nodig om de wc onder de rand goed schoon te krijgen. De beste manier is om als volgt te werk te gaan:

Hoe wc reinigen onder de rand ?

 • Spuit een hoeveelheid Closetcleaner onder de rand van de wc pot
 • Laat dit even (5-10 minuten) goed intrekken
 • Neem een emmer lauwwarm water
 • Pak een WC borstel en reinig daarna de wc onder de rand
 • Maak daarna de wc onder de rand goed schoon met het lauwwarme water
 • Neem een droge doek en maak de wc onder rand goed droog

HuishoudenHuishouden

Zwarte strepen in het toilet ?

Heeft u zwarte aanslag of strepen in het toilet ? U zult een zwarte rand in de wc pot gaan krijgen als het toilet niet regelmatig goed schoongemaakt wordt. De de kans op zwarte strepen in de wc is dan groot.

Het schoonmaken van een hele vieze wc met zwarte strepen doet u als volgt :

 • Gooi kokend water over de zwarte aanslag in de wc en schrob daarna meteen met een stevige borstel
 • Pak daarna Closetcleaner en borstel nogmaals met dit middel over de zwarte plekken
 • Maak het toilet daarna nogmaals schoon met gloeiend heet water

Door het gebruik van Closetcleaner zullen zwarte randen of strepen in de wc gemakkelijk verdwijnen.

bruine aanslag in de wc

Vaatwastablet in wc

Er zijn mensen die zweren bij vaatwastabletten en ze werkelijk overal voor gebruiken, dus ook voor het schoonmaken van een sterk vervuilde wc. Een wc pot schoonmaken of reinigen met vaatwastabletten ? Onze ervaringen zijn er overigens niet zo goed mee.

Misschien hebben we de verkeerde vaatwastabletten gebruikt, maar in al onze testen bleek dat vaatwastabletten niet geschikt zijn om een toilet te reinigen. Mocht u andere ervaringen hebben dan horen we dit graag !

We hebben dit artikel eerder geplaatst en merkten dat er ontzettend veel mensen zijn die met een vaatwastablet de wc schoonmaken. Maar in onze testen merkten we regelmatig dat de wc echt niet goed schoon te krijgen was met een vaatwastablet.

WC schoonmaken met soda

De wc pot kunt u ook schoonmaken met soda. Baking soda wordt veel gebruikt om grondig te reinigen. Het is een natuurproduct dus zeer milieuvriendelijk in gebruik. De werkwijze is dan als volgt:

 • Vul een emmer met lauwwarm water
 • Doe daarin een paar scheppen baking soda
 • Vermeng de baking soda goed met het water
 • Poets daarna eerst de buitenkant en deksel van de wc met een doekje
 • Gebruik een wc borstel en schrob de wc aan de binnenkant goed schoon met baking soda en lauwwarm water
 • Spoel het toilet een aantal malen goed door
 • Maak de buitenkant van de wc goed droog met een schone, droge doek

Een toilet reinigen met baking soda betekent overigens niet dat u de wc ontsmet. Daarvoor zult u toch andere middelen (zoals Closetcleaner of Dettol) moeten gebruiken.

Er is echter ook een nadeel als u baking soda gebruikt. Als u besluit om de wc pot schoon te maken met baking soda, zult u de pot na gebruik van soda met een lauwwarm doekje nogmaals schoon moeten maken. Baking soda zal een witte waas achterlaten op de wc pot die vaak zichtbaar blijft dat u deze niet na reiniging verwijderd.

WC schoonmaken met azijn

Veel mensen gaan de wc schoonmaken met azijn. Azijn is ook een natuurproduct en wordt veelvuldig in het huishouden gebruikt om er van alles mee schoon te maken. Toch kiezen we er bij schoonmaaktips.com niet voor om azijn te gebruiken om de wc schoon te maken.

De reden hiervoor is heel simpel. Azijn geeft een zeer sterke geur die lange tijd in het toilet aanwezig kan blijven. Het is gewoon een onaangename geur.

Als u toch azijn gaat gebruiken, gebruik dan zeker niet teveel. Een scheutje azijn in een emmer met lauwwarm water is al meer als voldoende om de wc te reinigen. Het beste is overigens om dan ook de echte schoonmaakazijn te gebruiken en bijvoorbeeld niet de natuurazijn.

WC Ontkalken

Het ontkalken van een wc kunt u op verschillende manieren doen. We geven een opsomming :

 • Schuurspons
 • Schoonmaakazijn
 • Kunstgebit schoonmaaktabletten
 • Cola
 • Baking Soda

WC ontkalken met schuurspons : De toilet of wc ontkalken met schuursponsje in combinatie met wat schoonmaakazijn is natuurlijk het meeste werk. Je kunt er je tanden op stukbijten en even flink aan de slag moeten. Toch moet u opletten dat u het glazuur van de wc pot niet ‘kapot’ schuurt.

Het is beter om een zachte schuurspons te gebruiken en daarnaast bijvoorbeeld Closetcleaner te gebruiken.

WC ontkalken met Steradent : Met kunstgebit schoonmaaktabletten zoals Steradent de wc schoonmaken ? Jawel, het kan dus echt. Gooi er twee in de toiletpot en wacht tot ze helemaal zijn uitgebruist.

Als je er daarna kokend heet water bij gooit kun je direct aan het poetsen met een toiletborstel. De Steradent kunstgebit tabletten zorgen ervoor dat je wc daarna weer helemaal vrij van aanslag is, dus ook kalkaanslag.

WC ontkalken met cola : Ook cola werkt prima als ontkalker voor de wc. Gooi de cola in een emmertje en giet het daarna even langs de randen van de toiletpot. Laat het ca. een 30 minuten intrekken.

Daarna flink na schrobben met een wc borstel en je zult zien dat alle kalkaanslag, dus ook de bruine aanslag is verdwenen.

WC ontkalken met baking soda :Baking soda werkt ook prima tegen bruine aanslag of kalkaanslag in de wc. Strooi gewoon wat soda in de pot. Daarna gooit u er wat schoonmaakazijn bij. Het goedje gaat daarna wat bruisen door de chemische reactie die u heeft veroorzaakt.

Doordat er een chemische reactie ontstaat is het zaak om het toilet goed te ventileren. Inhaleren van de lucht kan zelfs zeer gevaarlijk zijn en zorg er dus voor dat het toiletraampje helemaal open staat.

Nadat u met de wc borstel het toilet weer helemaal schoon heeft gemaakt, kunt u de wc goed naspoelen met bijvoorbeeld warm water. Kortom : de wc ontkalken met baking soda een hele effectieve methode om je wc weer helemaal schoon te krijgen.

sterk vervuilde wc schoonmaken

Urinesteen

Hardnekkige urinesteen verwijderen in het toilet  doe je het gemakkelijkste met gewoon water en azijn. Neem een goede schoonmaakazijn en meng dit – bij voorkeur – met warm water. De verhouding water – azijn is :

 • 10 liter water
 • 1 liter azijn

Giet de oplossing over de delen van het toilet of de wc waar de urinesteen aanwezig is. Laat het daarna goed inwerken.

Als u dit karweitje dus bijvoorbeeld ’s-avonds voor het slapen gaan uitvoert, kunt u het de volgende morgen afmaken door de wc pot goed te poetsen met een wc borstel.

De urinesteen in de wc pot zal daarna snel verdwijnen.

Zwart toilet schoonmaken

Een zwart toilet schoonmaken kan erg lastig zijn. Op een zwarte kleur is bijna alles zichtbaar en daardoor wordt het schoonmaken of reinigen een stuk moeilijker.

Een zwart toilet kom je tegenwoordig niet echt vaak meer tegen, maar mocht u er nog een hebben dat is het schoonmaken ervan gemakkelijk te doen met bijvoorbeeld groene zeep.  Wij adviseren Easycleaner dat verkrijgbaar is in onze webshop.

Groene zeep laat vaak strepen na die zichtbaar blijven. Als u Easycleaner gebruikt wordt het zwarte toilet goed schoongemaakt en zult u geen strepen meer zien als u de zwarte wc nog eens goed heeft afgenomen met een lauwwarm doekje.

51 reacties op “Een sterk vervuilde wc schoonmaken”

 1. Tip voor schoon toilet: Schoonmaakazijn ff in laten trekken en daarna met een prop keukenpapier half nat maken en dit deppen in as uit de open haard ( alleen as van schoon hout er mogen geen deeltjes inzitten van spijkers of zand) en daarmee net als een schuurspons behandelen
  Succes verzekerd ook ideaal voor aanslag op glas in kachels en de keramische /inductie kookplaat.

  1. Dank u wel voor uw tip! Wij zijn echter geen voorstander van schoonmaakazijn vanwege het zuur wat er inzit. Slecht voor het milieu maar ook erg schadelijk voor bepaalde kunststoffen. As werkt inderdaad als een soort polijst/schuurmiddel en werkt perfect om aanslag te verwijderen!

   1. Azijn wordt gegeten, dus zo vervuilend zal het niet zijn. Gebruik gewone keukenazijn in plaats van schoonmaakazijn. het enige verschil is dat er bij schoonmaakazijn parfum word gedaan.

 2. Ik krijg dus niets schoon met baking soda en azijn. Door Vorige bewoners een smerig bruine wc pot. Zeker al 5 keer behandeld met baking soda en azijn, kreeg het niet schoon. Nu dagelijks dikke bleek erin, en eindelijk is tie schoon.

  1. Chloor verbleekt, dus het “zichtbare” vuil wordt verbleekt. Chloor maakt niet schoon dus. U zou de closetclean eens kunnen proberen

  2. Ik maak mijn toilet juist schoon met een vaatwastablet, ik kocht het huismerk van de Plus, blokje er in leggen in combinatie met heet water, en de volgende morgen bij het doortrekken was het brandschoon.

  3. Angelo Cabooter

   Bruine aanslag in de wc door de vorige bewoners is inderdaad niet leuk, en makkelijk weg te krijgen. Chloor of bleekwater verwijderd het niet, maar verbleekt het. Om het echt te verwijderen kan je beter gebruik maken van wc gel die krachtig is tegen kalk.
   (Desnoods een nachtje laten inwerken)

 3. Ik heb 3jaar geleden n tip gekregen azijn met water er op doen in.laten weken n uurtje en dan verwijdere met puimsteen werkt perfect

 4. Beste Jan,

  Aan de achterzijde waar het water naar beneden stroomt zit een streep/aanslag. We krijgen het niet weg met chloor. We hebben het ook geprobeerd met azijn en dan een dag/nacht inlaten trekken. Zijn er tips? Ik heb eventueel een foto, maar die kan ik niet bijvoegen.

     1. Onderstaand de email welke wij aan lars hebben verstuurd.

      Zoals ik het kan bekijken is dit kalkaanslag en/of urinesteen of ijzer in t spoelwater.

      De closetcleaner (zie webshop) is hiervoor uitermate geschikt.

      Beetje afhankelijk van hoelang de streep er al zit, zullen 1 of meer behandelingen voldoende moeten zijn. TIP: Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor het beste resultaat

    1. Een kalkstreep verwijder je zo: leg een strook toiletpapier op de streep en ‘ plak’ deze vast door er schoonmaakazijn op te sprayen. Nachtje laten zitten en alles doortrekken. Voila!

     1. Dank je wel voor je tip Lize. Qua kalk zal schoonmaakazijn wellicht werken, voor urinesteen is het helaas een ander verhaal.

    1. Onderstaand de email welke wij aan lars hebben verstuurd.

     Zoals ik het kan bekijken is dit kalkaanslag en/of urinesteen of ijzer in t spoelwater.

     De closetcleaner (zie webshop) is hiervoor uitermate geschikt.

     Beetje afhankelijk van hoelang de streep er al zit, zullen 1 of meer behandelingen voldoende moeten zijn. TIP: Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor het beste resultaat

  1. Hier hetzelfde probleem, met m’n nieuwe toilet. De oude was na 25 jaar nog als nieuw. Graag zou ik ook de tip van Lars ontvangen.

    1. Hoi Jan, zou ik ook deze tip mogen ontvangen ajb? Ik zit al een tijdje met dit probleem, maar tot nu toe geen oplossing gevonden. Bedankt!

    2. Hallo, Ik heb allé tips gelezen en al een paar dingen geprobeerd. Nacht in de cola werkt niet schoonaakazijn heb ik nog niet geprobeerd en ook uw toiletreiniger niet. Mijn vraag is namelijk is dit schadelijk voor een septic tank? Ik woon in frankrijk en heb hier een septic tank waar door Ik veel producten niet mag gebruik en ( zoals chloor) maar Ik zou heel graag de WC pot hier schoon willen krijgen. Denk dat het urinesteen of kalk is

     1. De toiletreininger bevat Zoutzuur waardoor het, in Nederland althans, niet gebruik mag worden in septictanks.
      Urinesteen is zeer goed mogelijk, maar ook kalk in het spoelwater vaak inderdaad. Ik hoorde laatst een tip van iemand die een vaatwastablet gebruikte. Wellicht is dat voor u een oplossing?

      Een andere mogelijke oplossing was de volgende;

      HG cementsluierverwijderaar nummer 11.
      WC-pot leegtrekken met een spuit of iets dergelijks.

      Cementsluierverwijderaar puur erin gieten.
      Na 15 minuten was alles opgelost. Toen ik schuin diep in de pot keek zag ik nog wat resten. Dit met een tandenborsteltje weggeveegd. Dit liet zo los. Waarschijnlijk als je het langer laat staan lost alles op.

      Ik weet echter niet of dit HG product wel is toegestaan in uw tank.

  1. Hallo, waarom wordt de tip voor Lars niet geplaatst zodat hij hier leesbaar is?
   Ik zou graag willen weten wat de tip is?

   Vriendelijke groeten
   Olga

   1. Onderstaand de email welke wij aan lars hebben verstuurd.

    Zoals ik het kan bekijken is dit kalkaanslag en/of urinesteen of ijzer in t spoelwater.

    De closetcleaner (zie webshop) is hiervoor uitermate geschikt.

    Beetje afhankelijk van hoelang de streep er al zit, zullen 1 of meer behandelingen voldoende moeten zijn. TIP: Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor het beste resultaat

 5. Ik ontvang ook graag de tip van Lars ontvangen. Heb alles geprobeerd maar de vorige bewoner heeft geloof ik nog nooit van een wcborstel gehoord

 6. Jan, heel benieuwd naar uw tip!
  Ik heb net een fles coca cola gekocht om deze nacht in de wc te kappen, maar misschien is jouw tip de beste 😉
  Ik zou deze mail dus ook wel willen ontvangen.

  1. Onderstaand de email welke wij aan lars hebben verstuurd.

   Zoals ik het kan bekijken is dit kalkaanslag en/of urinesteen of ijzer in t spoelwater.

   De closetcleaner (zie webshop) is hiervoor uitermate geschikt.

   Beetje afhankelijk van hoelang de streep er al zit, zullen 1 of meer behandelingen voldoende moeten zijn. TIP: Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor het beste resultaat

   1. Hallo Jan, hier hetzelfde probleem maar dan op een zwarte toiletpot van 1,5 jaar oud. Heb ook een ontkalker en toch een streep aan de achterkant. Ziet er niet mooi uit op een zwarte pot. Wat kan ik daar voor gebruiken?

    1. Beste Miek,
     Zie hier een reactie van een klant die de closetcleaner heeft gebruikt.

     Tevens naar uw mail gestuurd.

     Guido
     guidovXXXX@gmail.com
     77.251.1.26
     Closetcleaner aangeschaft 3 flessen en spul werkt perfect. Kan geen azijn of soda tegenop en in de beschrijving stond bij ernstig vervuild meerdere behandelingen, nou toilet had flink aanslag en eigenlijk zonder echt in te laten trekken kwam alles al direct los! Daarna nog een 2e ronde gedaan voor alles waar ik zelf niet goed genoeg had geborsteld en ding is zo wit als 25 jaar geleden. Zeker een aanrader!

 7. Pingback: Aanslag WC Verwijderen ? Zo gaat het makkelijk lukken !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 72 reviews.