poetstips gietvloer en troffelvloer

Poetstips voor je giet- of troffelvloer

Troffel- en gietvloeren zijn momenteel erg populair. Dat is goed te begrijpen, want het zijn mooie en onderhoudsvriendelijke vloeren die lekker duurzaam zijn. Dit wil echter niet zeggen dat je er nooit wat aan te doen hoeft, want ook deze gave vloeren worden gewoon wel eens vies.

Op zich is dat niet verwonderlijk, want je loopt er met je smerige schoenen overheen en iedereen knoeit wel eens wat op de grond. Gelukkig is het reinigen van een giet- of troffelvloer na het lezen van onze schoonmaaktips een fluitje van een cent.

poetstips gietvloeren en troffelvloeren

Op den duur krijg je bij elke vloer te maken met stof. Ook bij troffel- en gietvloeren zul je daarom af en toe moeten stofzuigen of de vloer wissen met een stofaantrekkende microvezeldoek.

Als je vloer licht vervuild is, bijvoorbeeld met voetafdrukken van vuile schoenen, raden we aan om met een vochtige mop en eventueel ECO cleaner aan de slag te gaan. Veelal is het wekelijks dweilen van je vloer voldoende.

Pak hiervoor een emmer en meng de reiniger met warm water, poets de vloer en spoel de mop regelmatig uit. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen kun je beter vermijden.

Ernstige vlekken verwijderen

Heb je vlekken op je vloer gekregen door het morsen van rode wijn of koffie?

  • Verwijder de vloeistof dan zo gauw mogelijk, want in de meeste gevallen zie je er dan niets meer van.
  • Gebruik bij het ontstaan van ernstige vlekken een extra krachtige vloerreiniger of een speciaal vlekkenmiddel. Doe dit in combinatie met een handpad of spons.
  • Hardnekkige vlekken pak je aan met een scrubmob  of scrubhandschoen. Hiermee kun je de vloer diep reinigen.

Wees voorbereid: haal onderhoudsmiddelen in huis

Het is erg vervelend als je onverwacht je troffel- of gietvloer moet reinigen en geen poetsmiddelen in huis hebt. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en voor je het weet heb je een lelijke vlek op je mooie vloer.

Wees dus goed voorbereid en zorg dat je een setje onderhoudsmiddelen paraat hebt. Schaf bijvoorbeeld een kant-en-klaar startpakket voor vloeronderhoud aan.

Dit vormt een goede basis voor al het schoonmaakwerk. Een degelijk pakket bestaat uit de volgende spullen:

  • Een ECO cleaner voor de wekelijkse poetsbeurt;
  • Een POWER cleaner voor de verwijdering van vet en hardnekkig vuil;
  • Een setje met verschillende vlekkenreinigers;
  • Een microvezeldoekje.

Vlekken en schade voorkomen

Het wegpoetsen van vuil en vlekken hoort er nu eenmaal bij, maar met een aantal eenvoudige zaken kun je jezelf veel extra werk besparen.

Zo voorkom je met schoonloopmatten dat je vloer (erg) vuil wordt door de modder, het zand, de takjes en de bladeren die mensen met hun schoenen mee naar binnen nemen.

Als je dit achterwege laat, loop je vooral als het regent het risico dat je vloer hierdoor snel vies wordt. Verder is het slim om je troffel- of gietvloer te beschermen tegen het ontstaan van krassen.

Dit doe je bijvoorbeeld door viltjes onder stoelpoten te bevestigen en een beschermende mat onder een bureaustoel neer te leggen.