hoe laminaat schoonmaken feat

Hoe of waarmee kun je laminaat het beste schoonmaken ?

Laminaat schoonmaken? Hoe gaat u dat doen en wat is de beste manier ? En bovendien vraagt u zich misschien af waarmee u laminaat gaat reinigen. In dit artikel op schoonmaaktips.com gaan we er uitgebreid op in. We geven tips en informatie, zodat u het beste resultaat zult bereiken !

laminaat schoonmaken

Hoe laminaat schoonmaken? Dit is de beste manier!

De beste manier om bijna professioneel laminaat schoon te maken is door de volgende stappen te doorlopen:

 • Maak de laminaatvloer vrij van obstakels
 • Maak de laminaat goed stofvrij met behulp van een stofzuiger
 • Maak een sopje van lauwwarm water en vloerreiniger of vloerzeep
 • Gebruik een goede mop maar maak deze niet te nat
 • Nadat u een stukje heeft schoongemaakt maakt u de mop schoon door deze opnieuw in de emmer met water en vloerzeep te spoelen.
 • Zorg ervoor dat het gehele oppervlak goed bewerkt wordt.
 • Nadat het gehele oppervlak is schoongemaakt maakt u deze droog met een schone doek of droge mop.

Zoals hierboven beschreven is een gebruik van een goede stofzuiger en een goede vloer mop belangrijk om de laminaatvloer goed schoon te maken. Het maakt daarbij niet uit wat voor merk laminaat je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld Quick-Step laminaat liggen ?

Dan hoef je niet perse de laminaat reiniger van Quick-Step te gebruiken. Datzelfde geldt voor pvc laminaat vloeren. Ook voor PVC laminaat reinigen is het mogelijk om bovenstaande stappenplan te hanteren.

Wel is het belangrijk om een goede vloerreiniger of vloerzeep te gebruiken.

EasyFloor001

Lees ook : PVC vloer dweilen

Laminaat ontvetten en schoonmaken

Is het laminaat erg vet is het wellicht beter om eerst met een allesreiniger aan de slag te gaan die naast het schoonmaken ook nog eens goed ontvet. In dat geval zou EasyCleaner u van pas kunnen komen.

Laminaat ontvetten doet u dus ook gewoon met Easycleaner. Het product heeft dus een dubbele functie: het ontvet de laminaatvloer volledig en maakt deze bovendien ook nog eens grondig schoon. Het vet van de vettige laminaatvloer verwijderen terwijl u tegelijkertijd schoonmaakt gaat dus prima !

EasyCleaner 001

Als de laminaat langere tijd niet schoongemaakt is bestaat de kans dat de vloer ook nog eens vet wordt. Vuilresten zoals bijvoorbeeld etensresten op de laminaat zorgen ervoor dat de vloer na verloop van tijd, vet kan worden.

Een simpel schoonmaak product zal de vloer niet ontvetten. Easycleaner zorgt er echter wel voor dat vet van laminaat verdwijnt. Bovendien kunt u op deze manier de laminaatvloer streeploos schoonmaken. Bij veel producten zult u merken dat streeploos schoonmaken van laminaat een van de grootste problemen is.

Laminaat reinigen met speciale producten

Als je laminaat wilt schoonmaken met speciale producten dan heb je wel wat mogelijkheden:

 • Stoomreiniger
 • Swiffer

Stoomreiniger

Laminaat schoonmaken met een stoomreiniger lijkt een eenvoudige klus. (Bekijk alle stoomreinigers op Bol.com).

Toch zijn wij absoluut geen voorstander om een stoomreiniger te gebruiken voor laminaat vloeren. Laminaat is een hout product en stoom en hout (heel dun hout) gaan in principe niet samen.

Er bestaat een grote kans dat het laminaat gaat beschadigen (uitzetten of ‘bollen’) doordat er frequent stoom (heet water) wordt gebruikt. Ook in dit artikel wordt hierover een duidelijk negatief advies gegeven.

Laminaat schoonmaken met Swiffer

Toch liever met de hand het laminaat schoonmaken? Dan is de Swiffer vloerreiniger misschien de oplossing voor u. Het voordeel van Swiffer is dat u gebruik kunt maken van natte doekjes maar ook droge doekjes.

De Swiffer wordt in steeds meer huishoudens gebruikt en is ontzettend gebruikersvriendelijk.

Laminaat schoonmaken met een swiffer bespaart u een hoop werk !

Producten voor laminaat schoonmaken

Je hebt nog talloze producten om laminaat schoon te maken. Of ze allemaal even goed werken ? We horen graag je mening ! Geef eenvoudig commentaar onder het artikel en deel je ervaringen met lezers van dit blog. Het wordt erg gewaardeerd.

 • Azijn
 • Soda
 • Groene zeep
 • Allesreiniger
 • Chloor
 • HG
 • Dasty
 • Dettol
 • Wasverzachter
 • Dreft

Azijn

Azijn wordt vaak gebruikt om laminaat schoon te maken. Onze ervaring is echter dat bij gebruik van schoonmaakazijn of witte azijn er toch nog vaak strepen op de laminaatvloer zichtbaar blijven. In dat opzicht is laminaat vaak niet streeploos schoon.

Azijn is daarnaast natuurlijk geen schoonmaakmiddel in onze ogen. Dus ook niet geschikt om laminaat te reinigen.

Soda

Het gebruik van soda of baking soda zal de laminaatvloer wel ontvetten. Ook zal de vloer er na gebruik van soda er schoon uitzien.

Groene zeep

Het gebruik van groene zeep om laminaat schoon te maken raden we ook af. De reden hiervoor dat groene zeep aangelengd moet worden met relatief veel water. Uw laminaat vloer reinigen met veel water brengt de nodige risico’s met zich mee.

Allesreiniger

Hiervoor hebben we al uitvoerig stilgestaan bij het gebruik van een goede allesreiniger voor schoonmaken van laminaat. Easycleaner allesreiniger kunt u in onze webshop bestellen en wordt u gratis toegestuurd.

Chloor

We kunnen ons het eigenlijk niet voorstellen dat je chloor gaat gebruiken om laminaat schoon te maken. Het maakt niet schoon, maar ontvet de laminaat wel. Het grote nadeel bij het gebruik van chloor is dat het stinkt. En niet zo’n beetje ook !

HG

HG maakt veel schoonmaakproducten. De HG laminaatreiniger is natuurlijk speciaal bedoeld om laminaat schoon te maken. Onze bevindingen van de laminaatreiniger waren echter niet goed. Het product liet de nodige strepen na en maakt de laminaatvloer naar onze mening ook niet echt vlekkeloos schoon. Andere ervaringen horen we graag !

Dasty

Laminaat schoonmaken met Dasty kan natuurlijk ook. Iedereen kent Dasty als een veelzijdige allesreiniger die vaak in huis gebruikt wordt. Dasty wordt vaak in de keuken gebruikt als ontvetter.

Als u Dasty gaat gebruiken voor laminaat te reinigen dient u er rekening mee te houden dat u dus alleen de vloer gaat ontvetten.

Dettol

Dettol wordt steeds populairder. Enige jaren geleden werd Dettol alleen gebruikt om zaken te ontsmetten. Dettol gebruiken om laminaat schoon te maken werkt dus vooral om bacteriën te verwijderen. Vroeger werd het alleen gebruikt om bijvoorbeeld het toilet te ontdoen van bacteriën.

Tegenwoordig kunt u Dettol ook als schoonmaakmiddel in huis gebruiken waarbij de nadruk nog steeds ligt op het ontsmetten. Ontvetten van de laminaat kan met Dettol overigens niet.

Wasverzachter

Laminaat schoonmaken met wasverzachter is eigenlijk bedoeld om de laminaatvloer te laten glanzen. Schoonmaken van laminaat met wasverzachter gaat dus eigenlijk niet. Ook zal de wasverzachter de laminaatvloer niet ontsmetten. Geen ideaal product dus naar onze mening.

Dreft

Er zijn mensen die zweren bij Dreft en het voor werkelijk alles gebruiken, dus ook voor het schoonmaken van laminaat. Echter Dreft is toch echt een afwasmiddel. Het ontvet wel prima, maar is zo sterk geconcentreerd dat het met veel water gebruikt moet worden. En dat is natuurlijk niet mogelijk bij laminaatvloeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *