hoe laminaat schoonmaken feat

Laminaat Schoonmaken: Tips voor een Schone en Stralende Vloer

Laminaatvloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, eenvoudige installatie en aantrekkelijke uitstraling.

Maar om ervoor te zorgen dat jouw laminaatvloer zijn glans behoudt, is regelmatig onderhoud essentieel.

In dit artikel delen we niet alleen handige tips en trucs om je laminaatvloer schoon en stralend te houden.

Belangrijke tips vooraf:

 1. Verwijder eerst stof en vuil door de laminaatvloer te vegen
 2. Gebruik milde schoonmaakmiddelen
 3. Wees zuinig met water
 4. Gebruik een microvezel dweil 
 5. Maak het laminaat altijd droog
 6. Verwijder direct vloeistof of voedselresten
 7. Zorg dat er geen krassen op het laminaat komen; bescherm de poten van stoelen en/of andere meubelstukken
 8. Dweil het laminaat regelmatig

Welk schoonmaakmiddel gebruiken om laminaat schoon te maken ?

U kunt verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken om laminaat schoon te maken. Belangrijk is om uitsluitend zachte schoonmaakmiddelen te gebruiken en geen middelen te gebruiken die de laminaatvloer kunnen beschadigen.

1. Laminaat schoonmaken met EasyFloor vloerzeep

Een laminaatvloer maakt u schoon met een mild schoonmaakmiddel. Op deze manier is de kans op beschadiging minimaal. 

EasyFloor vloerzeep is bijzonder geschikt voor laminaat. U kunt het veilig gebruiken in tegenstelling tot veel andere laminaatreinigers

 1. Meng de EasyFLoor: Vul een emmer met 10 liter lauw warm water en voeg twee dopjes  EasyFloor toe. 

 2. Maak de dweil vochtig: Maak een microvezel dweil vochtig in de emmer en wring de dweil daarna uit. De dweil mag niet druipend nat blijven/zijn.

 3. Dweil de vloer: Dweil de vloer in secties, en gebruik de vochtige dweil om vuil en vlekken voorzichtig te verwijderen. Werk van binnen naar buiten (sluit af bij de uitgang van de ruimte)

 4. Maak de laminaat droog: Direct na het schoonmaken maakt u de vloer droog met een droge microvezel doek of dweil. Zorg dat er geen water op de vloer aanwezig blijft

 5. Zet een raam open: De ruimte ventileren na het dweilen bevordert het drogen. Het zorgt bovendien voor een frisse geur.

2. Laminaatvloer schoonmaken met azijn

Hoewel azijn soms wordt aanbevolen voor het schoonmaken van laminaatvloeren vanwege zijn natuurlijke reinigingskracht, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van azijn op laminaat.

Azijn is zuur, en overmatig gebruik kan de afwerking van de vloer beschadigen.

Hieronder beschrijven we hoe je azijn op een veilige manier kunt gebruiken om laminaat schoon te maken:

 1. Meng het reinigingsmiddel: Vul een emmer met warm water en voeg een scheutje witte gedistilleerde azijn toe. De verhouding water tot azijn moet ongeveer 1:1 zijn. Je kunt ook enkele druppels milde afwasmiddel toevoegen om het reinigingsvermogen te verbeteren.

 2. Bevochtig de dweil: Doop een microvezel dweil in het azijn-watermengsel en wring de dweil goed uit, zodat deze vochtig is maar niet druipend nat.

 3. Dweil de vloer: Dweil de vloer in secties, en gebruik de vochtige dweil om vuil en vlekken voorzichtig te verwijderen. Wees spaarzaam met het azijnmengsel, want te veel azijn kan de vloer beschadigen.

 4. Droog de vloer af: Onmiddellijk na het reinigen, droog je de vloer af met een droge, schone microvezel dweil om eventueel achtergebleven vocht te verwijderen en de vloer snel te laten drogen.

 5. Ventileer de ruimte: Laat de kamer goed ventileren om eventuele azijngeur te verwijderen.

Wat beter niet gebruiken voor laminaat schoonmaken ?

 • Stoomreinigers – Een stoomreiniger kan de laminaatvloer ernstig beschadigen doordat er met name gewerkt wordt met vocht (stoom). Dit kan er toe leiden dat de laminaat gaat ‘bollen’.
 • Allesreinigers – de meeste allesreinigers zijn te agressief om een laminaatvloer te reinigen. Dit kan ervoor zorgen dat het laminaat beschadigd.
 • Groene zeep – Ofschoon groene zeep een natuurlijk product is kunt u er eigenlijk geen laminaat mee schoonmaken. Er zal een doffe uitstraling ontstaan nadat de vloer schoongemaakt is met groene zeep.
 • Soda – Datzelfde geldt voor soda. Na het schoonmaken van laminaat zal de vloer niet glanzen maar vaak een doffe uitstraling hebben.
 • Ammoniak – Ook dit middel is zeer ongeschikt voor laminaat. Ammoniak is eenvoudig te agressief en dat maakt de kans op beschadiging van de laminaatvloer bijzonder groot. 

Vragen om het schoonmaken van laminaat ?

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft om het reinigen van laminaat. Ons team staat altijd klaar voor goede tips en adviezen.

Stel uw vraag hieronder en Schoonmaaktips.com zal u zo spoedig mogelijk van een antwoord voorzien. 

Schoonmaaktips

Dè experts voor alles dat u wilt gaan schoonmaken !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *