hoe zwarte schimmel in de badkamer verwijderen

Hoe verwijder ik zwarte schimmel in de badkamer?

Misschien vraag je je af : hoe kan ik zwarte schimmel in de badkamer verwijderen ? Heb je last van zwarte schimmel in je badkamer?

Je bent niet de enige. Omdat schimmel van warme en vochtige plekken houdt, is de badkamer bij uitstek een geschikte plek voor de ontwikkeling van schimmel.

Ook hebben sommige badkamers geen (of weinig) ventilatie, wat nog eens extra kan bijdragen aan het ontstaan van schimmel.

hoe zwarte schimmel badkamer verwijderen

Deze schimmel begint zich vaak te ontwikkelen op vlakke oppervlaktes, zoals de muren of het plafond.

In de eerste fases van de ontwikkeling kan de schimmel nog een lichte kleur hebben, maar naarmate hij verder groeit, wordt de schimmel vaak donkerder en kan hij zich ook in hoekjes en op kitranden gaan nestelen.

Heb je zwarte schimmel in je badkamer? Dan betekent het dat het hoog tijd wordt om deze te verwijderen. Stap 1 van het badkamer schoonmaken stappenplan is het aanpakken van deze schimmelvorming !

Waarom zwarte schimmel verwijderen

De aanwezigheid van zwarte schimmel is erg ongezond. Het kan leiden tot problemen met de ademhaling en een zwakker immuunsysteem. Mensen die last hebben van astma, allergieën of huidproblemen zijn hier vaak extra gevoelig voor. Ook jonge kinderen en ouderen zijn extra kwetsbaar.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de aanwezigheid van zwarte schimmel in je badkamer. In dit artikel bespreken we verschillende tips en oplossingen.

Zwarte Schimmel verwijderen met HG !

HG heeft veel producten in haar assortiment. HG heeft zelfs twee producten in haar assortiment om schimmel in de badkamer (maar natuurlijk ook voor andere ruimtes in woning of kantoor) tegen te gaan.

Met de HG Schimmel-, Vocht en Weerplekkenreiniger kun je zwarte schimmel snel verwijderen. Dit product is te gebruiken voor het stucwerk (plafond), tegel voegen en kitranden of kitnaden.

De HG schimmelreiniger schuimspray die gemakkelijk online te bestellen is (Link naar Bol.com). Dit product is nog krachtiger een heeft een hechtende werking, waardoor schimmelvorming ook wordt tegengegaan en uiteraard zwarte schimmel gemakkelijk te verwijderen is.

Heeft u erg veel last van schimmel ? Overweeg dan om een pakket HG schimmelreinigers aan te schaffen (4 flessen van 500 ml).

Schimmels direct aanpakken !

Schimmels kunnen zich op verschillende plekken in de badkamer bevinden. Vaak gaan ze in de voegen zitten, bijvoorbeeld tussen de tegeltjes op de muur. Deze schimmel is te herkennen aan zwarte randen tussen de tegeltjes.

Ook kunnen ze zich op een vlak plafond bevinden, vaak zien ze er dan uit als grijze of zwarte vegen. Verder vind je schimmel ook vaak op kitranden in de badkamer.

Het is niet altijd even gemakkelijk om schimmel te verwijderen, aan een simpel sponsje en water heb je helaas niet genoeg. Hieronder bespreken we hoe je schimmel het beste van de verschillende locaties kunt weghalen.
Zorg er hierbij altijd voor dat je, tijdens het schoonmaken, de ruimtes goed ventileert. Zo adem je geen vrijgekomen schimmels in en krijg je ook niet teveel van de walmen van het schoonmaakmiddel binnen.

Ook is het (ter voorkoming van schimmel) handig om te kijken of je de ruimte permanent beter kunt ventileren. Als je een ruimte koel en droog weet te houden, rem je de ontwikkeling van schimmels aanzienlijk.

Als ventilatie in je badkamer geen optie is, zorg er dan voor dat je de badkamer altijd zo droog mogelijk achterlaat. Veeg natte oppervlaktes af met een handdoek en zet de deur wagenwijd open als je net hebt gedoucht. Op deze manier geef je het opgebouwde vocht een kans om te ontsnappen.

schimmel plafond badkamer verwijderen

1. Voegen badkamer

Eén van de meest voorkomende plekken van zwarte schimmel is in de voegen tussen de tegeltjes van je badkamer. Met name de tegeltjes in de douche of bij het bad zijn hier gevoelig voor, omdat deze vaak nat worden van het douchewater en van de condensvorming. Als je zwarte vlekken in deze voegen ziet, dan kun je ervan uit gaan dat je last hebt van zwarte schimmel.

Het is in dat geval belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Over het algemeen geldt dat, hoe langer je wacht met het verwijderen van zwarte schimmel, hoe lastiger het wordt om de schimmel helemaal weg te krijgen.

In het ergste geval betekent dit zelfs dat je de tegeltjes moet gaan verwijderen en vervangen, wat veel tijd en moeite kan kosten. Het is dus beter om tijdig te investeren in enkele goede anti-schimmel middelen. Van tijd tot tijd de voegen in de badkamer goed schoonmaken is dus absoluut noodzakelijk !

schimmel voegen badkamer verwijderen

Voor deze voegen is het handig om gebruik te maken van een speciale anti-schimmelspray. Omdat je dit middel direct op de schimmel kunt sprayen, kun je hiermee ook de lastige hoekjes goed bereiken.

Zorg ervoor dat je hierbij een product koopt dat zich echt specifiek op schimmel richt. Om schimmel te verwijderen heb je namelijk een agressievere spray nodig dan gemiddeld, een normaal schoonmaakmiddel is te mild en zal vaak weinig uitrichten.

Om de schimmel te verwijderen, spray je de schimmel simpelweg op alle voegen waar zich zwarte vlekken bevinden. Laat het product vervolgens een tijdje intrekken. Tijdens het intrekken kun je zelf even naar een andere ruimte gaan, zodat je niet teveel van het product inademt.

HG Schimmelreiniger online bestellen ? 

Hoe lang je het product precies moet laten intrekken is afhankelijk van de spray (lees hiervoor even de gebruiksaanwijzingen op het etiket), maar ga uit van ongeveer tien tot twintig minuten.

Als het product ingetrokken is, kun je met een sponsje of borsteltje gaan schrobben. Hiervoor kun je het beste ruw materiaal gebruiken (dus liever een schuursponsje dan een zacht doekje), zodat je goed kracht kunt zetten.

Nu zul je, als het goed is, zien dat je de schimmel deels weg kunt poetsen. Zwarte schimmel is hardnekkig, dus geef niet meteen op, maar blijf een tijdje goed schrobben.
Als het om relatief nieuwe schimmel gaan, kan het zijn dat je alle schimmel in één ronde al weet te verwijderen. Maar meestal zul je het proces meerdere keren moeten herhalen, zeker als de schimmel al ouder is of als hij zich door je hele badkamer heeft verspreid.

Probeer in dat geval enkele keren per week de voegen met anti-schimmelspray schoon te maken, zodat je de schimmel geen kans geeft zich verder te verspreiden.

2. Plafond schimmelvorming

Een andere veelvoorkomende locatie van zwarte schimmel is op het plafond. Zeker het plafond in de douche is hier extra kwetsbaar voor. Het water van de douche condenseert, stijgt op en op deze manier kan er een warme, vochtophoping op het plafond ontstaan.

Deze schimmel is te herkennen aan donkere vegen op het plafond en hij kan extra lastig te verwijderen zijn, zeker als je een hoog plafond hebt.

Toch is het ook hierbij van belang om er op tijd bij te zijn. Hoe langer je wacht, hoe steviger de schimmel zich op het plafond kan nestelen.

Ook voor het plafond is het verstandig om een speciaal anti-schimmelmiddel aan te schaffen. Sommige mensen adviseren bleekmiddelen, maar deze kunnen de structuur van het plafond beschadigen.

schimmel plafond badkamer verwijderen

Anti-schimmelmiddel is speciaal ontwikkeld om schimmel van verschillende oppervlaktes te verwijderen zonder daarbij het onderliggende materiaal te beschadigen.

Als je schimmel van het plafond verwijderd dan kun je het anti-schimmelmiddel beter niet sprayen. In dat geval loop je namelijk het risico dat je het middel op je eigen gezicht terecht krijgt (als je recht onder de schimmel staat), en dat je extra walmen inademt.

Als je een spray hebt, dan kun je het beste wat op een sponsje of doekje sprayen en de spray zo op het plafond aanbrengen. Vervolgens moet je het middel weer even laten intrekken, waarna je met een schuursponsje of borsteltje met stevige haren kunt gaan schrobben.

3. Schimmelvorming op kitranden badkamer

Als laatste zijn kitranden ook een populaire plek voor zwarte schimmel. Deze schimmel is te herkennen aan zwarte vlekjes of puntjes op het witte kit. Als de schimmel er al langer zit, dan kan de hele kitrand zelfs zwart kleuren. Als je er te laat bij bent, dan zul je de kitranden volledig moeten vervangen.

Zorg er dus voor dat je ook deze randjes goed in de gaten houdt en dat je op tijd begint met schoonmaken.

Voor kitranden kun je dezelfde anti-schimmelspray gebruiken als voor de schimmel in de voegen en op het plafond. Als je geen spray hebt, kun je ook overwegen om deze randen met een bleekmiddel schoon te maken.

Hoewel een spray (omdat deze speciaal voor schimmel ontwikkeld is) de voorkeur heeft, kan bleek ook effectief zijn omdat het een agressief middel is. Let er wel op dat het veelvuldig gebruik van bleek schade kan aanrichten aan de kitranden.

Andere middelen die, naast anti-schimmelspray en bleek, ook effectief kunnen zijn tegen schimmel zijn:

  • Azijn
  • Tea tree olie
  • Borax
  • Ammoniak

Alvast veel succes met schoonmaken gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 75 reviews.