hoe laminaat schoonmaken feat

Hoe kun je het beste laminaat schoonmaken ?

Wat is nu de beste manier om laminaat schoon te maken ? Je wilt het natuurlijk niet beschadigen en ervoor zorgen dat het laminaat er keurig netjes en schoon bij blijft liggen. In dit artikel gaan we er verder op in.

Hoe laminaat schoonmaken ?

Als je laminaat wilt gaan schoonmaken of reinigen, kun je dat op verschillende manieren doen. Belangrijk is natuurlijk dat het het laminaat niet beschadigd. Wat zijn nu de beste manieren van schoonmaken ?

  • Stofzuigen
  • Schoonmaken met water en schoonmaakazijn

Als u de laminaatvloer gaat stofzuigen doe dit dan ook voorzichtig. De vloer kan natuurlijk gemakkelijk beschadigen. Met een stofzuiger kunt u echter de laminaat prima stofvrij maken. Er zijn speciale opzetstukken verkrijgbaar om een laminaatvloer eenvoudig en krasvrij te stofzuigen.

hoe laminaat schoonmaken

Het schoonmaken of reinigen van een laminaat vloer kun je overigens ook doen met water en wat schoonmaakazijn. Gebruik alleen niet te veel water gebruikt. Het water ‘kruipt’ anders onder de vloer en dat zorgt er dan voor dat de laminaatvloer kan gaan ‘bollen’. Dit is daarbij niet te herstellen. Wees dus zuinig met water en brengt het voorzichtig aan op de vloer.

Glanzend laminaat

Gebruik een microvezeldoek of een dweil om de vloeistof aan te brengen. Als je dit goed uitvoert zul je merken dat er geen strepen achterblijven en dat de laminaat weer gaat glanzen na de schoonmaakbeurt.

Kun je alle middelen zomaar gebruiken ?

Nee, zeker niet ! Sommige middelen kunt u absoluut niet gebruiken om laminaat te reinigen. Er zullen grote beschadigingen ontstaan als u bijvoorbeeld met een allesreiniger of groene zeep. Het zal de laminaatvloer dof laten worden en u wilt natuurlijk een glanzend resultaat na een schoonmaakbeurt.

Een teveel aan water kan ervoor zorgen dat de vloer gaan opbollen omdat het water ook aan de onderzijde van het laminaat komt. Dan kun je de laminaatvloer eigenlijk opnieuw leggen. Het opbollen van de delen van laminaat is iets wat eigenlijk nooit meer weg gaat en dus de hele vloer verpest.

Voorzichtigheid is dus belangrijk als je de vloer wilt gaan reinigen. Hieronder leest u wat u wel kunt doen.

Ammoniak gebruiken

Wanneer gebruik je ammoniak voor het reinigen van een laminaatvloer ? Ammoniak gebruik je alleen als de laminaat erg dof is geworden. Het werkt dus prima om doffe vlekken in het laminaat te verwijderen.

Ook hiervoor geldt dat u er weinig van aanbrengt en dus voorzichtig te werk moet gaan om problemen te voorkomen.

Een stoomreiniger gebruiken voor laminaat

U kunt ervoor kiezen om een stoomreiniger te gebruiken. Echter onze voorkeur heeft dit niet. De reden hiervoor is dat het stoom ook onder de laminaat terecht komt en dus kan dit zorgen voor het ‘bollen’ van de laminaat.

Sommige mensen zweren bij het dweilen van de laminaatvloer met een beetje wasverzachter. Eerlijk gezegd hebben wij deze methode niet geprobeerd.

Krassen op laminaat verwijderen

Als u laminaat heeft met krassen is dit vaak een doorn in het oog. Het voorkomen van krassen is natuurlijk het belangrijkst, maar wat doe je nu als er toch krassen op het laminaat staan ?

krassen op laminaat verwijderen

Er zijn reparatiesets verkrijgbaar in de vakhandel. De meest bekende is de reparatieset van Quickstep. Probleem is wel dat je ook een Quickstep laminaatvloer moet hebben liggen om de reparatieset te gebruiken. Voor andere laminaatvloeren wordt dit product niet gegarandeerd en dus raden we het af om het zomaar te gebruiken.

Er zijn ook ook goedkope oplossingen. Bij de Action vindt u een pakketje wat eigenlijk een kleuren stift is.

We horen graag uw ervaringen onderaan dit artikel ! Wie weet kunt u er anderen ook mee helpen !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *