Hoe krijg je natuursteen schoon feat

Hoe krijg je natuursteen schoon ?

Hoe krijg je natuursteen schoon ? Natuursteen is erg gewild in Nederland en Belgie. Het reinigen van natuursteen is noodzakelijk om het mooi en stralend te houden. Het wordt veel toegepast in huis, waar we verschillende soorten natuursteen terugzien in de badkamer, toiletten en keuken. Het geeft de woning extra uitstraling als natuursteen wordt gebruikt. Maar hoe maak je natuursteen nu eigenlijk schoon ?

Voor het schoonmaken van natuursteen moet je vooral weten wat je wel en wat niet moet doen. Zo mag u in tegenstelling tot keramische tegels, bepaalde schoonmaakmiddelen of hulpmiddelen beslist niet gebruiken. Bij de badkamer schoonmaken is het natuurlijk belangrijk te weten of je te maken met natuursteen of geglazuurde tegels.

In dit artikel geven we aan hoe u toch natuursteen veilig en zonder beschadigingen, schoon kunt krijgen.

hoe krijg je natuursteen schoon ?

Wat u ieder geval niet moet doen !

Natuursteen kan zeer gemakkelijk beschadigen. Natuursteen schoonmaken dhet verkeerd gebruik van schoonmaakmiddelen of hulpmiddelen, kan leiden tot onherstelbare schade. Het is dus belangrijk om de volgende zaken zeker te vermijden :

  • Gebruik NOOIT schuursponsjes
  • Gebruik NOOIT bijtende schoonmaakmiddelen
  • Gebruik NOOIT te heet water
  • Gebruik GEEN microvezeldoekjes

Natuursteen schoonmaken : zo doe je dat !

Bij de vraag hoe krijg je natuursteen schoon is het allereerst belangrijk om de de juiste schoonmaakproducten te gebruiken. Gebruik milde of zachte schoonmaakmiddelen om natuursteen schoon te maken. Als u ‘agressief’ te werk gaat is de kans op beschadiging van de natuursteen zeer groot. Ook sommige voor de hand liggende schoonmaakmiddelen kunt u beter vermijden. (zie hieronder).

Dus bij het beantwoorden van de vraag hoe natuursteen schoonmaken gaat u niet zomaar aan de slag met een schoonmaakmiddel, maar gaat u op zoek naar schoonmaakmiddelen die ‘zacht’ zijn en de natuursteen niet zal beschadigen. De meeste schoonmaakmiddelen hebben een veel te hoge PH waarde, waardoor de natuursteen gemakkelijk kan beschadigen.

Dus de manier hoe u de natuursteen kunt schoonmaken is in eerste instantie : zachte schoonmaakmiddelen gebruiken !

Natuursteen schoonmaken met goudzeep

De natuursteen schoonmaken met goudzeep kan op twee manieren. Goudzeep is namelijk in vloeibare vorm en in een vaste vorm. (Link naar Bol.com) Overigens wordt de goudzeep dan ook vaak groene zeep of bruine zeep genoemd, maar volgens ons is er dus wel degelijk een verschil in resultaat te merken (goudzeep glanst meer en bij groene zeep heeft u kans op een waas over de natuursteen nadat het schoongemaakt is).

Schoonmaaktips.com adviseert dus goudzeep te gebruiken om natuursteen schoon te maken. Het kan veilig en eenvoudig gebruikt worden. De goudzeep in vaste vorm wordt vaker gebruikt dan de vloeibare vorm, maar werkt precies hetzelfde. (Link naar Bol.com)

Hoe krijg je natuursteen schoon ?
Goudzeep in vaste vorm

Stappenplan natuursteen reinigen

Als u onderstaand stappenplan volgt, kunt u uw natuursteen gemakkelijk en veilig reinigen. Omdat het een natuurproduct betreft, is de kans op beschadiging erg snel aanwezig. Wees dus extra voorzichtig !

1. Tref voorbereidingen om de natuursteen schoon te gaan maken:

a. Neem een emmer met lauwwarm water

b. Gebruik een zachte spons

c. Gebruik een zeer zachte en milde zeep (goudzeep)

d. Gebruik een droge schone doek om de natuursteen droog te maken

2. Los de goudzeep op in het lauwwarme water in de emmer

3. Gebruik de spons om de natuursteen schoon te maken door deze goed nat te maken met het sop en maak daarna wrijvende bewegingen over de natuursteen

4. Verwijder de zeep daarna met schoon lauwwarm water met een zeepvrije zachte spons

5. Zorg er echt voor dat alle zeep van de natuursteen is verwijderd

6. Maak de natuursteen daarna schoon met een zachte droge doek.

Voor een echte veilige oplossing is het verstandig om goudzeep te gebruiken. Goudzeep bevat de minste schadelijke stoffen, maakt de natuursteen goed schoon en is makkelijk toe te passen (om een sopje te maken)

Door de natuursteen schoon te maken met goudzeep zal het beter glanzen als bijvoorbeeld groene zeep.

Toepassingen

Natuursteen wordt gebruikt voor verschillende toepassingen in badkamer, keuken, toilet maar ook als vloeren in woonkamers en zelfs buiten.

Badkamer

Voor het schoonmaken van natuursteen in de badkamer is de goudzeep bijzonder geschikt. Denk bijvoorbeeld aan de badkamervloer, wastafels of aan de wanden in de badkamer die van natuursteen zijn.

Het schoonmaken van natuursteen in de badkamer doet u eenvoudig met een sopje van goudzeep en een zachte spons. Verwijder daarna de zeepresten helemaal met schoon water en maak daarna het oppervlak goed droog met een schone, droge doek.

Door gebruik van goudzeep zullen de natuurstenen wanden, vloer en wastafel prima gereinigd worden en zal uw badkamer weer glanzen !

Keuken

Ook in de keuken komt vaak natuursteen voor. Denk bijvoorbeeld aan het aanrechtblad of de wasbak die van natuursteen gemaakt kunnen zijn. Het schoonmaken ervan doet u op dezelfde manier als hiervoor beschreven.
Gebruik de goudzeep als sopje en ga met een zachte spons het oppervlak van het aanrechtblad en wasbak schoonmaken. Belangrijk is ook hier dat u de zeepresten goed verwijderd en daarna het oppervlak helemaal goed droog maakt.

Vensterbanken

Ook natuurstenen vensterbanken schoonmaken doet u het beste met goudzeep op de hiervoor beschreven manier. Het zal vuil snel doen verdwijnen en u werkt volledig veilig zonder kans op beschadiging van de vensterbanken.

Gebruik niet teveel water. Natuurstenen vensterbanken zijn vaker erg poreus, en nemen dus veel water op wat op termijn kan leiden tot vieze vlekken die er dan niet meer uitgaan.

Beter is om met een zachte doek die enigszins vochtig is met sop, de vensterbanken regelmatig af te nemen en op deze manier schoon te maken.

Natuursteen schoonmaken met groene zeep

Veel mensen gebruiken groene zeep om natuursteen schoon te maken. Dit is echter niet ons advies.

In principe in groene zeep een natuurproduct dat veilig gebruikt kan worden. Maar bedenk ook dat in sommige merken die groene zeep verkopen, chemicaliën verwerkt kunnen zitten en dus natuursteen kunnen aantasten.

Daarnaast kan groene zeep zorgen voor een waas over de natuursteen, hetgeen er natuurlijk niet mooi en schoon uit zal zien.

Natuursteen schoonmaken met soda

Kun je natuursteen schoonmaken met soda ? Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.

Buiten terras

Ook op een buiten terras wordt veel natuursteen gebruikt. Ook hiervoor geldt dat u bijzonder voorzichtig te werk moet gaan als u het natuursteen buiten terras wilt gaan schoonmaken.

Ook hiervoor geldt natuurlijk dat agressieve schoonmaakmiddelen vermeden moeten worden (als hiervoor beschreven), maar dat u bijvoorbeeld wel een sopje met goudzeep kunt maken (inclusief lauwwarm water) en daar het natuurstenen buiten terras voorzichtig gaat schoonmaken.

Gebruik geen harde bezems, maar bijvoorbeeld een ‘zachte’ dweil om het natuurstenen buiten terras schoon te maken. Het terras zal na de schoonmaakbeurt extra glanzen als u de goudzeep heeft gebruikt.

Natuursteen schoonmaken Samenvatting

Dit artikel gaat dus over natuursteen schoonmaken. We hopen dat u in dit artikel informatie heeft gekregen hoe natuursteen gemakkelijk en veilig te reinigen. Vergeet vooral niet wat u niet moet doen. Het kan de natuursteen ernstig beschadigen.

Een milde vloerzeep is het beste producten om natuursteen schoon te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *