hoe frituurpan schoonmaken

Hoe ga je een friteuse schoonmaken ?

Je vraagt je misschien af hoe je een friteuse gaat schoonmaken. Een frituur apparaat grondig reinigen is een flinke klus. Zeker als je de frituurpan echt helemaal schoon wilt hebben. In dit artikel gaan we de meeste effectieve manier aan u uitleggen.

Waarmee ga je de friteuse schoonmaken ?

Waarmee kunt u de friteuse het beste schoonmaken ? Er zijn verschillende manieren :

 • Allesreiniger
 • Vaatwastabletten
 • Baking soda
 • Ammoniak
 • Azijn

Een speciale friteurpan reiniger of frituurvet oplosser heeft u dus helemaal niet nodig ! Het maakt in principe niet uit welk merk friteuse u heeft. Een princess friteuse wordt dus op dezelfde manier schoonmaakt als een tomado of inventum friteuse.

De beste manier om een friteuse schoon te maken doet u met een allesreiniger die tevens goed ontvet. De friteuse schoonmaken met een allesreiniger gaat makkelijk en dus eenvoudig.

Met Easycleaner kunt u de frituurpan gemakkelijk aan de binnenkant reinigen. Easycleaner is verkrijgbaar in onze webshop en is ook verkrijgbaar per 6 flessen voor grootverbruikers zoals horeca bedrijven.

Easycleaner Banner

Ook het mandje als de deksel van de friteuse zijn met deze allesreiniger zeer goed schoon te maken. De werkwijze is als volgt :

Vul uw gootsteen met heet water en doe er een flinke schut Easycleaner in. Haal de frituur even uit elkaar en doe vervolgens de binnenpan in het water.

Laat dit even staan (ca. 15 min) om het product goed in te laten werken. Borstel daarna de binnenpan met een afwasborstel zo goed mogelijk schoon, zodat vetresten verdwijnen. Heeft u een sterk vervuilde friteuse ?

Dan zult u deze stap wellicht nog een keer moeten uitvoeren en de binnenpan wat langer in de gootsteen met heet water en Easycleaner moeten laten staan.

hoe friteuse schoonmaken

Borstel daarna weer de pan met de afwasborstel, totdat alle vetresten in de friteuse zijn verdwenen.

Kies daarna dezelfde werkmethode om het friteusemandje en de deksel te reinigen door deze ook met Easycleaner schoon te maken als hiervoor omschreven.

Spoel het geheel na met schoon warm water en droog daarna de binnenpan, deksel en het mandje met een theedoek.

Ook het verwarmingselement van de friteuse kun je met allesreiniger prima schoonmaken. Zorg er alleen voor dat het ijzeren deel in contact met heet water en de allesreiniger komt.

Het afgeschermde deel – waar meestal ook de bedieningsknoppen van de friteuse op gemonteerd zijn – mag natuurlijk niet in contact met water komen.

Vaatwastabletten

frituur schoonmaken met vaatwastabletten

Vaatwasser ?

U kunt ervoor kiezen om de onderdelen van de friteuse in de vaatwasser te stoppen en dus het schoonmaken met vaatwastabletten te doen.

Wij weten dan overigens bijna zeker dat het resultaat niet bevredigend zal zijn, dus deze methode raden we niet aan om een perfect schone friteuse te krijgen. Een frituurpan is in principe vaatwasbestendig.

Wat wel kan, en ook daarover zijn de meningen verdeeld, is dat u de binnenpan en mandje van de friteuse vult met water. Daarin doet u een vaatwastablet en zet daarna de friteuse aan.

Het water moet langzaam koken (dus niet erover !) Laat de friteuse circa 15 minuten koken en gooi daarna het vieze water weg. Spoel daarna de binnenpan en het mandje goed schoon met warm water en herhaal dit enkele malen.

Daarna maakt u de friteuse en het mandje droog met een handdoek.

Azijn

De frituurpan schoonmaken met azijn. Bij voorkeur gebruikt u daarvoor natuurazijn. Gebruik bij voorkeur geen appelazijn maar witte azijn. Deze is beter geschikt.

Haal de grootste vetresten weg met een keukenpapier en vul de friteuse daarna met warm of heet water (3/4 van de binnenpan).

Voeg daarna een flinke scheut witte azijn toe en zet daarna de frituurpan weer aan en laat het rustig koken (circa 10 minuten).

Gooi daarna het water en de azijn weg in de gootsteen en maak daarna de binnenpan schoon met een licht schuursponsje. Herhaal deze stap nogmaals bij een zwaar vervuilde friteuse.

Spoel daarna goed na met schoon warm water en maak de binnenzijde van de friteuse goed schoon met een handdoek.

Zo kunt u ook de deksel en het mandje schoonmaken.

Soda

U kunt samen met de natuurazijn ook gebruik maken van baking soda om de friteuse goed te reinigen. Laat de binnenpan, het friteusemandje en de deksel wel gedurende een uur in heet water alle vet losweken.

Met een schuursponsje maakt u daarna alle onderdelen van de friteuse weer helemaal schoon.

Ammoniak

Ammoniak gebruiken om een friteuse schoon te maken ? Nee dus. Gebruik nooit ammoniak om producten schoon te maken waarmee gerechten of voedsel wordt gemaakt.

Ammoniak kan zeer schadelijk zijn, zeker als ammoniak resten achterblijven na het schoonmaken van het product.

2 reacties op “Hoe ga je een friteuse schoonmaken ?”

 1. Had graag de frituurpan van de foto schoon gezien hier. Dat maakt het geloofwaardiger.
  Maar die was volgens mij niet meer te redden.
  Gewoon het niet zover laten komen. Na ong. 5x frituren het vet verschonen en dan de pan goed schoonmaken. De binnenpan in de vaatwasser en de buitenpan en het element met Dasty. Werkt super!

  1. Dank voor je reactie Yvonne. Regelmatiger schoonmaken is inderdaad een goeie tip. En gebruik van de vaatwasser ook. Echter heeft niet iedereen een vaatwasser. Vandaar dat er meerdere tips worden gegeven. De foto die gebruikt is, is maar een voorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.