fiets schoonmaken allesreiniger

Fiets Schoonmaken met Allesreiniger

Misschien heeft u er al over nagedacht om uw fiets schoon te maken met een allesreiniger. In dit artikel gaan we er dieper op in en proberen we u te helpen met het grondig reinigen van uw tweewieler. Deze informatie kunt u overigens ook gebruiken bij het schoonmaken van uw mountainbike, racefiets, elektrische fiets of de driewieler van uw kind.

Easycleaner Banner

Easycleaner is een prima allesreiniger, die uw fiets perfect zal reinigen ! Bestel het nu in onze webshop en betaal geen verzendkosten !

fiets schoonmaken met allesreiniger

Goed onderhoud is belangrijk

  • Voorkomen van roest
  • Ontvetten
  • Ketting onderhoud

Een goed onderhouden fiets zal minder snel aan slijtage onderhevig zijn. Als u het helemaal goed doet krijgt bijvoorbeeld roest geen kans. Roest voorkomen op uw fiets doet u dus ook door goed onderhoud te plegen van tijd tot tijd.

De ketting van uw fiets schoonhouden en onderhouden is ook uitermate belangrijk. Dit bevordert uw fietsgenot enorm. Het schoonhouden van de ketting wordt in artikel apart behandeld.

Grof vuil verwijderen

Begin allereerst met het verwijderen van grof vuil van uw fiets. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een tuinslang of hoge drukspuit te gebruiken in combinatie met een zachte borstel. Op deze manier wordt dan het meeste vuil al verwijderd van de fiets. (Link naar Amazon).

Zie ook : hoge drukreinigers onder 100 euro !

Als u een mountainbike heeft is het gebruikelijk dat u ermee door modder fietst. Als u klaar bent met een sessie is het dan zeer aan te raden om de fiets goed schoon te maken. Dit kunt u gemakkelijk doen met een allesreiniger. Als u dit grondig doet, zal dit de levensduur van de mountainbike enorm kunnen verlengen.

Als u besluit om de fiets later te verkopen, en deze is goed onderhouden, zal de verkoopprijs ook hoger kunnen uitvallen. Kortom, een fiets regelmatig schoonmaken heeft zo zijn voordelen.

Regelmatig verborgen vuil of vastzittend vuil verwijderen van de fiets helpt ook nog eens tegen roest. Met een afgedankte tandenborstel kunt u veel vuil eenvoudig verwijderen. Het is geen makkelijk karwei, maar het zal de levensduur van uw fiets aanmerkelijk kunnen verlengen als u dit toch regelmatig uitvoert.

Poetsen van de fiets

Nadat het grofvuil is verwijderd kunt u de fiets gemakkelijker poetsen. Dit kan met een goede allesreiniger vrij gemakkelijk geschieden. Gebruik een zachte spons en een warm sopje van allesreiniger. Maak alle lakdelen van de fiets, het stuur, de kettingkast, verlichting en spatborden goed schoon te de allesreiniger.

Als u alle onderdelen van de fiets heeft schoongemaakt, moet het sop van de fiets verwijderd worden. Dit doet u het beste met een tuinslang of hogedruk reiniger. Zorg ervoor dat alle vuilresten goed verwijderd worden.

Om de fiets helemaal te laten blinken, dient hij helemaal afgedroogd te worden. Neem hiervoor een schone doek en wrijf de fiets helemaal droog en schoon. Na dit karwei is de fiets echt helemaal schoon en moet je dus het verschil al gaan zien !

Voorkomen van roestvorming op de fiets

Fietsen zijn gevoelig voor roest. U dient hieraan dus aandacht te besteden en er voor te zorgen dat roest wordt voorkomen en goed behandeld bij constatering. Voorkomen doet u bijvoorbeeld door de fiets niet altijd buiten te laten staan, maar netjes na gebruik, binnen in een garage of schuur te plaatsen.

Op deze manier krijgt regen – en dus roestvorming – veel minder kans. Roestvorming op de ketting van de fiets is helemaal funest. Het kan ervoor zorgen dat u moeilijker gebruik kunt gaan maken van de fiets omdat de tandwielen en of de ketting roestig zijn.

onderhoud ketting fiets

Onderhoud ketting

Onderhoud van de ketting van de fiets is ook belangrijk. Regelmatig reinigen van de ketting zal het gebruikersgemak verhogen. Alleen even de ketting van olie voorzien is dus niet voldoende. Olie zal op den duur omslaan in zwart vet.

Dit zwart vet dient verwijderd te worden, omdat anders de ketting minder soepel zal lopen. Het zwarte vet verwijdert u het gemakkelijkst door met een zachte doek het vet van de ketting te halen. Als u de fiets op zijn kop plaatst, kunt u de doek gemakkelijk tegen de ketting houden.

Als het zwarte vet verwijderd is, kunt u de ketting helemaal schoonmaken met een ontvetter of met warm water. Op deze manier wordt de ketting goed ontvet. Laat de ketting daarna goed drogen.

Olie voor fietskettingen

Na het reinigen of schoonmaken van de ketting is het noodzakelijk om olie op de ketting te laten lopen. Op deze manier zorgt u ervoor dat de ketting weer helemaal in conditie komt en soepel zal draaien op de tandwielen.

Doe de olie er pas op als de ketting helemaal droog is (zie schoonmaken hiervoor). Gebruik daarvoor speciale ketting olie voor fietsen. Te dunne olie is niet geschikt.