Grote schoonmaak in huis

Een grote schoonmaak in huis pak je zo aan!

Een grote schoonmaak in huis kan een flinke klus zijn, maar het geeft wel een heerlijk gevoel van frisheid. Zeker met de zomer in aantocht, is dat altijd welkom. Door enkele tips te volgen, kun je deze schoonmaak een stuk soepeler laten verlopen. Zo hoef je er niet zo tegenop te kijken! In dit artikel delen we onze beste tips voor een effectieve grote schoonmaak in huis.

Maak een plan

Voordat je begint met de grote schoonmaak is het belangrijk om een plan te maken. Loop door het huis en bepaal welke kamers als eerste aangepakt moeten worden en welke taken er per kamer moeten worden uitgevoerd. Door een plan te maken, voorkom je dat je tijd verspilt aan het heen en weer lopen tussen kamers of taken vergeet uit te voeren.
Heb je alles?

Zorg ervoor dat je alle benodigde schoonmaak spullen bij de hand hebt voordat je begint. Denk hierbij aan stofzuiger, dweil, emmer, schoonmaakmiddelen, sponzen, doekjes, etc. Naast de schoonmaakmiddelen, vergeet andere zaken ook niet zoals de stofzuiger, vuilniszakken, handschoenen en eventueel kabelhaspels. Door alles bij de hand te hebben, bespaar je tijd en kun je efficiënter werken.

Eerst opruimen

Een grote schoonmaak is een goed moment om ook eens kritisch te kijken naar je spullen. Begin daarom met eerst met opruimen in elke kamer voordat je begint met schoonmaken. Verzamel spullen die weg kunnen en doe deze weg of doneer ze. Zo creëer je meer ruimte en vermindert de hoeveelheid stof in huis. Dit zal natuurlijk ook schelen bij toekomstige schoonmaakbeurten.

Werk van boven naar beneden

Begin bij het plafond en werk van boven naar beneden. Begin met het afstoffen van de plafonds en lampen, daarna de muren, ramen, meubels en als laatste de vloer. Hierdoor voorkom je dat stof en vuil dat van boven komt, op een oppervlak terechtkomt dat al schoongemaakt is. Dat scheelt werk!
Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen bevatten chemische stoffen die niet goed zijn voor het milieu en de gezondheid. Maak daarom gebruik van natuurlijke alternatieven, zoals bijvoorbeeld azijn, citroensap, baking soda en etherische oliën. Deze zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook veiliger voor kinderen en huisdieren. Ook is het belangrijk dat schoonmaakmiddelen nooit gemixt worden. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn!

Dit artikel is een korte samenvatting van een artikel dat eerder in Cosmopolitan verscheen. Lees het hele artikel hier.