douchecabine schoonmaken feat

Douchecabine schoonmaken

Een douche cabine schoonmaken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Wat zijn de beste tips om de douchecabine schoonmaken effectief te doen en kalk van de wanden verwijderen ? Als je dus de badkamer gaat schoonmaken heeft deze vaak een douchecabine. De douchecabine ontkalken en een glazen douchewand schoonmaken is vaak geen eenvoudige klus. Met name kalkaanslag in de douchecabine komt erg vaak voor. 

Tips douchecabine schoonmaken

Met Easykalk – de ontkalker van Schoonmaaktips.com – gaat het bovendien stukken gemakkelijker. Ook de glazen douchewand, douchevloer of douchedeur schoonmaken met Easycleaner is mogelijk en werkt bovendien snel en gemakkelijk.

GEEN VERZENDKOSTEN !

Easykalk ontkalker

 

 

Het is dus een veel gehoord probleem en mensen weten vaak niet de beste manier om de douchecabine te ontkalken. Kalkresten blijven achter elke keer dat er gedouched wordt.

Na verloop van tijd zal er dus kalkaanslag in de douchecabine verschijnen. Kalk in de douchecabine ontstaat door het leidingwater dat je gebruikt.

In gemeenten waar het leidingwater harder is, zul je vaker kalkaanslag zien. Het is dan dus zaak om de douchecabine vaker te ontkalken.

Kalk

Een douchecabine schoonmaken en kalk verwijderen ? Met Easykalk kunt u dit karwei snel en effectief uitvoeren. Kalk op de douchecabine ontstaat door hard water. Hierdoor zal de douchecabine door de kalk er vies uitzien.

Kalk verwijderen en de douchecabine schoonmaken gaat dus eenvoudig met EasyKalk.

Douchecabine schoonmaken in stappen

In dit artikel gaan we in op diverse onderdelen van de douchecabine :

 • Douchedeur
 • Douchecabine wanden
 • Douchekop reinigen
 • Afvoerputje of schrobputje
 • Kranen in de douchecabine
 • Tegels in de douchecabine
 • Vloer douchecabine

Douchedeur ontkalken

De douchedeur van de douchecabine ontkalken kun je op verschillende manieren aanpakken. Het is belangrijk om de douchedeur regelmatig te reinigen en te ontkalken. Als u hardnekkige kalk wilt verwijderen douchecabine, dan is het belangrijk om het juiste product te gebruiken.

De glazen douchedeuren schoonmaken met een schoonmaakmiddel is dus niet voldoende ! De kalkaanslag in de douche verwijderen doet met een echte ontkalker.

Een glazen douchedeur ontkalken is nodig als er zich aanslag op het glas bevindt. Dit verlengd de levensduur en bovendien is het natuurlijk een stuk frisser als de kalk verwijderd is en de deur stralend schoon is.

Een glazen douchewand schoonmaken met baking soda ? Het kan wel maar een goede allesreiniger zorgt tegelijkertijd voor ontsmetting ! Easykalk werkt snel en ontsmet tegelijk !

Het is van belang te weten dat een glazen douchedeur schoonmaken anders gaat dan het ontkalken van een kunststof douchedeur of douchecabine.

Glas kan in principe meer hebben dan kunststof. Als je dus het verkeerde middel gebruikt om de douchedeur te ontkalken, kun je met name de kunststof douchedeur beschadigen.

Zorg ervoor dat de ruimte waarin de douchecabine staat goed geventileerd wordt. Zet bijvoorbeeld de mechanische ventilatie aan of zet de raam wagenwijd open.

De glazen douchedeur maak je als volgt het beste schoon :

 1. Maak de kunststof deur goed schoon met wat warm water. Voor de buitenkant gebruik je bijvoorbeeld een doekje en voor de binnenkant kun je bijvoorbeeld de douchekop gebruiken waarmee de binnenkant goed afspoelt.
 2. Spuit daarna de binnen- en buitenkant van de douchedeur goed in met Easykalk. De meeste middelen worden in spuitbussen verkocht, dus kun je gemakkelijk het hele oppervlak besproeien of bespuiten.
 3. Na het inspuiten van de binnenkant en buitenkant laat u het antikalkmiddel een tijdje inwerken. Op de verpakking staat vaak aangegeven welke periode u moet aanhouden voor een optimaal resultaat. Het inwerken van het schoonmaakmiddel of antikalkmiddel is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat vuil gemakkelijker kan worden verwijderd, dus dient deze stap niet overgeslagen te worden. Tijdens het inwerken van het middel, kunt u bijvoorbeeld met een andere onderdeel van de badkamer beginnen.
 4. Na het inwerken van het schoonmaakmiddel kunt u de binnenkant en buitenkant van de douchedeur met een natte spons afnemen. Spoel de spons tussendoor regelmatig waardoor meer vuil wordt afgenomen. Een schuurspons gebruiken is uit den boze. Dit kan krassen op het glas veroorzaken die niet of nauwelijks meer weg te halen zijn.
 5. Na het afnemen spoelt u de douchedeur nog eenmaal met warm water na. Het droogtrekken van het oppervlak kunt u het beste met een trekker doen of met een droge schone doek.
 6. Indien nodig kunt u de douchedeur nog eens van binnen en buiten helemaal napoetsen met een droge schone doek.

Een kunststof douchedeur ontkalken of schoonmaken

Belangrijk is om er op te letten dat u het schoonmaakmiddel kunt gebruiken voor kunststof douchedeuren. Sommige agressieve middelen kunt u beter vermijden omdat er anders schade kan ontstaan aan de kunststof douchedeur.

De overige stappen komen overeen met het schoonmaken van een glazen douchedeur.

Rubber bij douchedeuren

Rubber wordt gebruikt om de douchedeuren waterdicht te maken. Ook het rubber zult u van tijd tot tijd schoon moeten maken. Het schoonmaken van rubber en of kit bij de douchedeuren maakt u het best schoon met dikke bleek. Gebruik de dikke bleek alleen voor het rubber of kitranden en dus niet op de kunststof delen of glazen delen van de douchecabine.

Gebruik voor het aanbrengen een kwastje of klein borsteltje en wrijf de bleek goed in. Daarna spoelt u het schoon met schoon lauwwarm water. Veeg het daarna droog met een schone doek.

Om het rubber van de douchedeur goed elastisch te houden kunt u het daarna inwrijven met wat Vaseline. Dit geldt ook voor kitranden. Op deze manier blijft het rubber soepel en is het goed schoon te maken bij een volgende poetsbeurt.

Douchewanden schoonmaken

Ook douchewanden schoonmaken kan een hele inspanning zijn. Een douchewand van glas schoonmaken vlekkeloos krijgen ? Een douchecabine schoonmaken met glansspoelmiddel of schoonmaakazijn is iets wat vaak gebeurd. Als u een aluminium exemplaar heeft is het opletten. Dan kunt u niet zomaar elk middel gebruiken.

Toch zijn er makkelijke manieren om de douchewand langer schoon te houden. Een glazen douchewand schoonmaken is noodzakelijk als er zich aanslag op de wand heeft afgezet.

Een glazen douchewand of kunststof douchewand helemaal schoon krijgen, waarbij je bijvoorbeeld kalk aanslag wilt verwijderen ? Hieronder vindt u de beste aanpak hiervoor :

Ook hiervoor geldt dat u de ruimte goed dient te ventileren. Een badkamer reinigingsmiddel of antikalkmiddel kan vervelende luchtjes geven, die niet bepaald gezond zijn voor u gezondheid. Ventileren dus is het eerste advies.

1. Spoel de binnenkant van de douchewanden af met warm water om het meeste vuil er af te halen.

2. De buitenkant van de douchewanden neemt u af met een vochtige, warme doek.

3. Gebruik daarna het reinigingsmiddel en spray de buitenzijde en binnenzijde helemaal in. Let er hierbij wel op dat u de spray (het schoonmaakmiddel) ook voor kunststof kunt gebruiken.

4. Laat dan het schoonmaakmiddel een tijdje inwerken. Een half uurtje is meer dan voldoende.

5. Neem daarna een spons en maak deze goed vochtig. Maak de buitenzijde van de douchecabine daarmee schoon. Neem daarvoor een reguliere spons en vermijdt het gebruik van schuursponzen omdat deze flinke beschadigingen kunnen veroorzaken.

6. De binnenkant van de douchewand kunt u eenvoudig afspoelen met lauwwarm water.

7. Gebruik een oude handdoek om de wanden – binnen en buiten – goed op te wrijven en droog te maken.

U zult zien dat de wanden perfect schoon worden na deze werkwijze.

Als er veel kalkaanslag op de douchewanden zit, kunt u overwegen om azijn te gebruiken. Verdun de azijn met water en schoonmaakmiddel en laat het sopje daarna in werken op de wanden.

De douchewanden van de douchecabine zullen daarna echt helemaal schoon worden.

TIP

Als u gedouched heeft kunt u de wanden droog maken met een schone handdoek. Dit voorkomt dat er weer direct vuil en kalkresten achterblijven op de douchewanden.

Douchebak schoonmaken

Douchebakken schoonmaken ? Let goed op van welk materiaal de douchebak is gemaakt. Vermijd het gebruik van chemische of agressieve schoonmaakmiddelen. Easycleaner (zie onze winkel) is bijzonder goed geschikt om de douchebak grondig schoon te maken. Bestellen is eenvoudig online te regelen en bovendien berekenen wij geen verzendkosten bij onze producten !

Douchekop reinigen

douchekop schoonmaken

De douchekop in de douche schoonmaken betekent vaak dat u vooral kalkresten moet verwijderen.

De beste manier om dit de douchekop te ontkalken is om deze een tijdje een bakje met verdunde schoonmaakazijn te leggen.

Als u de douchekop – los – 24 uur in een bakje met deze oplossing legt, kunt u hem daar goed schoonspoelen met warm water.

Afvoerput of schrobputje schoonmaken

Besef goed dat al het vuil in het afvoerputje of schrobputje terecht komt. Het regelmatig schoonmaken van het afvoerputje of schrobputje is dus echt noodzakelijk. Het is vaak een ‘vies’ karweitje. Als u dit achterwege laat is de kans op een stinkend schrobputje vrij groot en is de kans op een verstopping van het afvoerputje zelfs aanwezig.

Regelmatig schoonmaken dus is het advies, maar hoe doe je dat ?

Als er zo’n vieze muffe lucht uit het afvoerputje komt is dat natuurlijk niet echt prettig. Je kunt daar een chemisch product voor gebruiken, maar er zijn ook hele goede natuurlijke oplossingen.

Een milieuvriendelijke oplossing is om een samenstelling te maken van de volgende bestanddelen :

 • 100 gram baking soda
 • 1 kopje witte azijn
 • 1/2 liter heet of kokend water

Strooi als eerste de baking soda over het afvoerputje of schrobputje. Meng daarna het kokende water met een kopje azijn.

Laat daarna dit mengsel voor ongeveer een uur inwerken en maak het daarna schoon met bijvoorbeeld een zachte borstel. Na de schoonmaakbeurt spoelt u het na met lauwwarm water. Het afvoerputje moet er nu schoon uitzien. Maak het daarna goed droog met een handdoek of een schone droge doek.

Kranen in de douchecabine

Ook de kraan in de douchecabine moet je natuurlijk regelmatig reinigen. Het schoonmaken van de kraan in een douchecabine betekent bijvoorbeeld dat je vlekken op de kraan verwijderd en de kraan van kalkaanslag ontdoet. Regelmatig ontkalken zorgt er bovendien voor dat de kraan veel langer mee gaat.

douchekraan schoonmaken

De kraan in een douchecabine is meestal van zilverkleurig metaal of rvs. De manier waarop je de kraan het beste schoon kunt maken gaat als volgt :

1. Maak een zachte katoenen doek wat vochtig en neem de kraan af met de doek. Door het afnemen worden de meeste vuilresten al verwijderd. Gebruik geen schuursponsjes of borstels voor het oppervlak van de kraan !

2. Voor het verwijderen van kalkresten op en in de kraan, gebruik je bij voorkeur een mild reinigingsmiddel. Dep hiermee zachtjes op de openingen van de mengkraan. Hierdoor zal dit inwerken op de kalkaanslag in de kraan. Laat het middel even inwerken en daarna goed reinigen met schoon water.

3. Na deze stappen de kraan goed droogmaken met een zachte schone, droge doek en de kraan zal er weer stralend uitzien.

Het beste schoonmaakmiddel voor douchekranen is citroenzuur. Kijk dus of dit in het schoonmaakmiddel aanwezig is. Gebruik dus geen azijn of chloor om de kraan te reinigen. Dit kan immers beschadigingen opleveren.

Tegels in de douchecabine schoonmaken

Als je tegels in de douchecabine gaat schoonmaken ga je natuurlijk ook de voegen tussen de tegels reinigen. De voegen helemaal schoonmaken doe je het beste met een tandenborstel !

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld water en bleek voor het beste resultaat. Nadat de voegen helemaal schoongemaakt zijn spoelt u ze na met lauwwarm water en maakt ze daarna droog.

De tegels schoonmaken kunt u het beste doen met soda en glassex. Gebruik hiervoor 1 deel water, 1 deel bleek en 2 handjes soda en meng dit middel daarna. Spuit het daarna op de tegels waardoor het vuil wordt verwijderd.

Laat het middel wel een uur of twee goed inwerken. Na het inwerken op de tegels spoelt u de tegels goed af met lauwwarm water. Maak daarna de tegels goed droog met een zeem of met een droge handdoek.

Water afstotend

De douchecabine water afstotend maken behoort ook tot de mogelijkheden. Als er water op de cabine komt, glijden als het ware de druppels van de douchewanden af. Met name als u glazen douchewanden heeft is dit natuurlijk gemakkelijk. Bovendien zullen druppels niet meer zichtbaar zijn als het water eenmaal is opgedroogd.

Er zijn mensen die daarvoor wasverzachter gebruiken. Of dit echt helpt ? Gewoon proberen zou ik zeggen !

Stoomreinigers

Ook worden stoomreinigers gebruikt om douchecabines te reinigen. Mijn ervaringen zijn daar over het algemeen niet zo goed mee. Je gebruikt bovendien vaak geen reinigingsmiddel, dus is het maar de vraag of echt alles echt goed ontsmet wordt. Maar het is dus wel zo dat een douchecabine regelmatig wordt schoongemaakt met een stoomreiniger.

2 reacties op “Douchecabine schoonmaken”

 1. Ongelooflijk hoeveel werk er altijd gaat zitten in de schoonmaak van de douchecel en de glaswand. Met azijn en soda ga je inderdaad effectief de kalkaanslag te lijf. Voor een volledig streeploos resultaat is nawrijven met een zeem of droge doek wel altijd geboden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.