buitenkant afzuigkap schoonmaken feat

Buitenkant Afzuigkap Schoonmaken

De buitenkant van uw afzuigkap schoonmaken is noodzakelijk. U kookt dagelijks onder uw dampkap afzuigkap. Daarnaast is het doel van een afzuigkap om rook en stoom op te vangen. Logisch dan ook dat er zich veel vuil en vettigheid ophoopt. Het is belangrijk om te vermijden dat de afzuigkap zo vettig wordt dat hij minder goed gaat functioneren.

Om logische redenen is het ook belangrijk om geen brandbare schoonmaakmiddelen te gebruiken. Schoonmaaktips.com ging voor u op onderzoek uit om erachter te komen hoe uw de buitenkant van uw afzuigkap zo snel mogelijk kunt reinigen.

Easycleaner Banner

RVS afzuigkap buitenkant schoonmaken

De meeste afzuigkappen zijn gemaakt van roestvrij staal en hangen solitair boven het fornuis. Ook in de horeca worden ze vaak gebruikt. Een roestvrijstalen afzuigkap aan de buitenkant schoonmaken is dus noodzakelijk. Op het oppervlak verzamelt zich mettertijd vaak een verzameling van vet en stof. Vet verwijderen van de afzuigkap is dus standaard werk.

Ook het afvoerkanaal van de afzuigkap is meestal gemaakt van RVS. Ook dit zult u dus van tijd tot tijd grondig schoon moeten maken.

Dit leidt tot een plakkerige laag over wat ooit een brandschoon oppervlak was. Hieronder vindt u tips voor het schoonmaken zonder strepen van een roestvrijstalen afzuigkap:

 • Meng kokend water en bakpoeder.
 • Gebruik bij voorkeur een spons om het oppervlak voorzichtig en nauwkeurig te poetsen. Probeer alles aan te pakken, ook de bovenkant, en laat het daarna even weken.
 • Breng nu een allesreiniger aan op een spons of borstel (zoals de EasyCleaner, verkrijgbaar in onze webshop) om het vuil, dat inmiddels aan het loslaten moet zijn, definitief te verwijderen.
 • Was de afzuigkap nog even goed door gebruik van een schoonmaakdoekje en warm water.
 • U kunt het nu laten drogen of een droog doekje gebruiken.
 • Om het rvs mooi te houden kunt u daarna ook baby olie gebruiken !

RVS schoonmaken met baking soda raden we niet aan. Het kan leiden tot doffe vlekken die daarna zeer lastig te verwijderen zijn.

buitenkant afzuigkap schoonmaken

Glazen afzuigkap schoonmaken

Tegenwoordig zien we ook steeds vaker glazen afzuigkappen. Het proces is niet helemaal hetzelfde als bij roestvrijstalen afzuigkappen, dus hier vindt u enkele tips voor het schoonmaken van een glazen afzuigkap:

 • Net als bij de roestvrijstalen afzuigkap mengt u kokend water en bakpoeder.
 • Poets opnieuw voorzichtig de afzuigkap. Als u teveel van het mengsel aanbrengt, kunt u dit met wat keukenpapier voorzichtig verwijderen. Laat verder alles even weken.
 • Gebruik in plaats van allesreiniger nu glasreiniger om al het vuil definitief te verwijderen.
 • Was de kap opnieuw goed met water.
 • Laat alles goed opdrogen.
 • Wilt u alles extra laten glinsteren, dan kunt u nog een keer wat glasreiniger aanbrengen voor de finishing touch.

Ook de binnenkant !

Ook de binnenkant van de afzuigkap dient regelmatig schoongemaakt te worden. Het kan zijn dat de kap eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden, waardoor u de afzuigkap aan de binnenkant veel gemakkelijker kunt reinigen.

Vraag uw leverancier in dat geval hoe u de afzuigkap moet demonteren. Het kan u een hoop tijd en ergernis schelen als u deze informatie hebt en op deze manier de binnenzijde schoon wilt gaan maken.

Filters afzuigkap schoonmaken

Het schoonmaken van de filters van uw afzuigkap hoeft niet enorm moeilijk te zijn. U kunt ze namelijk gewoon in de vaatwasser zetten.

Na op zijn hoogst een paar keer zouden ze schoon moeten zijn. Is dat niet het geval, dan zijn de filters waarschijnlijk aan vervanging toe.

Heeft u niet de beschikking over een vaatwasser, dan kunt u ze altijd gewoon afwassen in uw wasbak met een borstel en afwasmiddel.

Ontvetten

Door het gebruik van uw gasfornuis zal er veel vet op de afzuigkap komen. Er zijn verschillende manieren om de afzuigkap te ontvetten. De meeste gebruikte methodes zetten we hieronder op een rij voor u :

 • Azijn
 • Baking Soda
 • Citroen
 • Dasty
 • Afwasmiddel
 • Groene zeep

Onze ervaring is echter dat een goede allesreiniger (zoals Easycleaner) perfect zijn werk doet.

2 reacties op “Buitenkant Afzuigkap Schoonmaken”

  1. Dank voor uw reactie.
   Klopt, WD40 is een wondermiddel.
   De reden waarom rvs zo “mooi” wordt is omdat WD40 zuivere olie is. Daarnaast heeft WD40 een reinigende werking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.