bakplaat schoonmaken feat

Bakplaat schoonmaken

De bakplaat schoonmaken nadat u een heerlijk maaltijd heeft klaargemaakt ? Het is zaak om de plaat daarna de vieze bakplaat goed schoon te maken. Met de juiste aanpak gaat een bakplaat veel langer mee. Hoe doet u dit het beste? Schoonmaaktips.com zocht het voor u uit.

Speciaal voor Schoonmaaktips.com werd EasyOven ontwikkeld. EasyOven is verkrijgbaar in onze webshop en wordt gratis verzonden naar Nederland en België.

EasyOven

Een aangebrande bakplaat schoonmaken

Na gebruik van uw bakplaat zullen er etensresten zijn achtergebleven die aangebrand of ingebrand zijn. Als dit het geval is, is het zaak om de aangebrande bakplaat zo snel mogelijk te reinigen. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit of u een gietijzeren bakplaat of een aluminium bakplaat gebruikt.

De meeste mensen gebruiken tegenwoordig een elektrische bakplaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gourmet of een gril. Aangebrande vleesresten kunnen zich als het ware ‘invreten’ in het metaal, waarna het reinigen lastiger wordt. Het is dus zaak om dit direct na gebruik te doen.

Let op met een teflon bakplaat. Deze beschadigen zeer snel bij ondeskundig schoonmaken. U mag hierbij eigenlijk een alleen met een natte doek het teflon schoonmaken.

Vetvlekken verwijderen van uw bakplaat

Mocht uw bakplaat niet al te groot zijn, dan denkt u misschien dat het loont om hem in de vaatwasser te stoppen wanneer hij vies is.

Leestip : Oven schoonmaken

Een vaatwasser kan de nauwkeurige aanpak van een handmatige wasbeurt echter meestal niet perfect nabootsen.

Hieronder volgen enkele tips voor het verwijderen van vetvlekken van uw bakplaat.

 • Gebruik wat keukenpapier en allesreiniger om de grootste vlekken alvast te verwijderen. Hiervoor kunt u een product als de EasyCleaner, verkrijgbaar in onze webshop, gebruiken. Poets niet urenlang, dit is voornamelijk om de grootste klonten te verwijderen. Deze vindt u vaak in de hoeken.
 • Vul uw wasbak met heet water en een beetje afwaszeep. U kunt natuurlijk ook altijd een emmer of iets anders gebruiken.
 • Laat de bakplaat hier minstens een uur in weken. Past de bakplaat niet helemaal, dan kunt u hem na een uur omslaan, zodat beide kanten minstens een uur in het schoonmaakmiddel staan. Zo kan de afwaszeep de vetten en andere oliën goed bestrijden!
 • Nu alles helemaal losgeweekt is en de bakplaat zo goed als vrij van vetten, geeft u hem nog één keer een schoonmaakbeurt met een doekje of een spons en wat EasyCleaner-allesreiniger. Het overgebleven vet zou er nu zonder al te veel problemen af moeten gaan.
 • Voor de finishing touch kunt u uw bakplaat nog mee laten draaien in de vaatwasser. Zo niet, dan kunt u hem afdrogen.

bakplaat schoonmaken

Aangebrande resten verwijderen van uw bakplaat

Zoals de naam al zegt, wordt er op een bakplaat gebakken. Dit gaat gepaard met etensresten die achterblijven en er na een tijdje soms moeilijk af zijn te krijgen.

Wanneer u voornamelijk last heeft van aangebrande etensresten en minder van vetvlekken kunt u beter een iets andere strategie toepassen.

 • Gebruik opnieuw keukenpapier om zoveel mogelijk resten te verwijderen die makkelijk van de bakplaat loskomen. Wanneer iets niet gemakkelijk loskomt, hoeft u geen moeite te doen – als het goed is, komt het later wel los.
 • Vul opnieuw uw wasbak (of een emmer) met heet water en bakpoeder. Laat de bakplaat nu weer een uur lang weken.
 • Een uur lang weken (of twee wanneer de bakplaat niet helemaal past) moet genoeg zijn om de aangebrande korstjes te verzachten. Gebruik nu een schoonmaakdoekje of een spons om de resten weg te vegen. Dit zou nu vrij gemakkelijk moeten gaan.
 • Om het af te maken kunt u de bakplaat nog één keer met de EasyCleaner schoonmaken of in de vaatwasser laten meedraaien. Na het afdrogen zou uw bakplaat weer moeten glanzen als nieuw!

Bakplaat schoon houden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het handig om stappen te ondernemen om uw bakplaat altijd schoon te houden. Het gebruik van folie of bakpapier is een goede manier om dit te doen.

Let wel: sommige producten (zoals tomaten) kunnen hier een wat aparte smaak van krijgen. Daarnaast is het verstandig om de bakplaat na elk gebruik schoon te maken met wat allesreiniger of schoonmaakzeep.

Zo voorkomt u dat het vuil zich blijft ophopen en hoeft u niet snel uw toevlucht te zoeken tot een uitgebreide schoonmaaksessie van uw bakplaat.

Middelen om de bakplaat schoon te maken

Met welke andere producten kunt u een bakplaat ook nog goed schoonmaken ? We geven een opsomming van producten die u veilig kunt gebruiken :

 • Groene zeep
 • Baking soda

Gebruik bij voorkeur geen schuursponsjes. Dit zou tot beschadiging kunnen leiden en bovendien zou de bakplaat kunnen gaan roesten na beschadiging.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van schoonmaaktips.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 38 reviews.